Linkuri accesibilitate

 
Donald Trump: Un război nerezolvat ar putea duce la al treilea război mondial. Macron: Pacea nu trebuie să însemne o predare a Ucrainei

Donald Trump: Un război nerezolvat ar putea duce la al treilea război mondial. Macron: Pacea nu trebuie să însemne o predare a Ucrainei


Conferință de presă comună la Casa Albă: președintele SUA, Donald Trump, și președintele francez, Emmanuel Macron.
Conferință de presă comună la Casa Albă: președintele SUA, Donald Trump, și președintele francez, Emmanuel Macron.

Donald Trump a enumerat subiectele de discuție cu omologul său francez, Emmanuel Macron, primul lider european care l-a vizitat pe Trump de la învestire, dar a vorbit în conferința de presă și despre securitatea la graniță și inflația din SUA, înainte de a critica administrația dinaintea sa.

„Nesăbuința administrației lui Joe Biden” a dus la moartea „multor, multor oameni”, a spus Donald Trump.

În schimb, a mai spus el, administrația Trump este concentrată pe „remedierea situației” și „o va face cât mai repede posibil” – referindu-se la războiul din Ucraina. El a adăugat că „moștenirea” sa va fi cea a unui „realizator de pace”.

Președintele francez Emmanuel Macron a spus că a avut discuții lungi cu omologul său american, Donald Trump, despre dorința lor de a pune capăt conflictului din Ucraina și de a avea un armistițiu care să fie măsurabil, verificabil și care să permită negocieri de pace durabilă.

Ambii lideri au spus că vor să pună capăt războiului, dar în moduri diferite: Macron a accentuat cu fiecare ocazie că orice acord de pace trebuie să vină cu garanții de securitate a Ucrainei, în timp ce Trump nu a menționat nimic cu privire la acest detaliu și a spus că el se pricepe la tranzacții, că este ceea ce a făcut toată viața.

Macron i-a amintit că au „obiective” comune și că „avem aceeași dorință: pace cât mai curând posibil” în Ucraina.

Macron: Dacă Ucraina semnează un acord cu Rusia și Rusia îl încalcă, atunci intră într-un conflict cu toți cei care garantează pacea acolo

Președintele francez a spus că, în ceea ce privește Ucraina, „trebuie mai întâi să avem ceva care să poată fi monitorizat și verificat (încetarea focului), trebuie, de asemenea, să construim garanții de securitate puternice, pentru că aceasta este singura modalitate de a trata [cu Putin]”.

El a spus că Putin și-a negat intențiile de război înainte de invazie tocmai pentru că „nu existau garanții de securitate pentru Ucraina la acea vreme”.

Macron a spus că garanțiile de securitate sunt singurele „care vor menține această pace pe termen lung” și a spus că pacea „nu trebuie să însemne predarea Ucrainei sau încetarea focului fără garanții”.

„Trebuie să permită suveranitatea Ucrainei și să permită Ucrainei să negocieze cu alte părți interesate cu privire la problemele care o afectează”, a completat el.

„Dacă Ucraina semnează un acord cu Rusia și Rusia îl încalcă, atunci intră într-un conflict cu toți cei care garantează pacea acolo. Aceasta este marea diferență față de eforturile de pace anterioare. Acest lucru nu este periculos - aceasta este responsabilitatea”, a spus Macron.

Trump: Națiunile europene ar trebui să contribuie la asigurarea păcii, nu doar SUA. Macron: UE a investit 128 de miliarde de dolari în securitatea ucraineană

Trump a spus că și costul și povara asigurării păcii trebuie să fie plătite de națiunile Europei, nu doar de SUA, menționând că omologul său francez este de acord cu acest lucru.

„Europa trebuie să-și asume acest rol central în asigurarea securității pe termen lung a Ucrainei”, a spus el.

Liderul american a vorbit despre dorința sa de a „recupera suma colosală de bani” pe care SUA a cheltuit-o în Ucraaina, spunând că SUA au cheltuit mai mult de 300 de miliarde de dolari.

El a mai spus că SUA „trebuie să aibă un acord cu Ucraina privind mineralele critice și pământurile rare ca securitate”, adăugând că se înregistrează progrese în acest sens.

Relația dintre SUA și Ucraina a devenit din ce în ce mai tensionată în ultimul timp. Săptămâna trecută, oficiali americani și ruși au purtat discuții în Arabia Saudită, la care Ucraina nu a fost invitată.

După o serie de declarații făcute de președintele Trump, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că liderul american „trăiește într-un spațiu de dezinformare” controlat de Moscova. Președintele SUA a răspuns numindu-l pe președintele ucrainean „un dictator” și a spus că a făcut „o treabă groaznică” la conducerea Ucrainei.

Trump a mai spus în conferința de presă de luni că scopul întâlnirii sale cu Emmanuel Macron este de a pune capăt războiului din Ucraina.

El a spus că „sute de mii” de ruși și ucraineni au murit „inutil” și că o întreagă generație a fost decimată. Trump a mai spus că „se întâmplă o mulțime de lucruri bune pentru pace” și că președintele Macron a avut un rol esențial de la început și că-i împărtășește opinia că „acesta este momentul potrivit, că poate fi singurul moment” pentru a pune capăt războiului.

Ca și în discuția din Biroul Oval, Macron a subliniat că Europa nu s-a ferit de responsabilitățile sale de a ajuta Ucraina și a amintit că UE a investit 128 de miliarde de dolari în securitatea ucraineană - subliniind cuvântul „investiție”, tocmai pentru că - a spus el - Ucraina a luptat pentru „securitatea colectivă” a întregii Europe.

Macron a adăugat că admiră foarte mult curajul poporului ucrainean și că consideră că „nimeni din această cameră nu vrea să trăiască într-o lume în care voința celor mai puternici poate fi doar impusă și în care granițele recunoscute internațional pot fi doar încălcate”.

Trump salută Franța drept „cel mai vechi aliat al Americii”

Donald Trump face referire la Franța este „cel mai vechi aliat al Americii” și face considerații despre „prietenia” sa cu președintele Emmanuel Macron.

El a făcut referire și la invitarea sa la evenimentul de redeschidere a catedralei Notre Dame, de anul trecut, precum și la ultima vizită a lui Macron la Casa Albă cu soția sa.

Donald Trump: Războiul s-ar putea termina curând dacă suntem deștepți

„Cred că războiul [din Ucraina] s-ar putea termina în curând, în câteva săptămâni, dacă suntem deștepți”, le-a spus Trump reporterilor, după întâlnirea virtuală cu G7, însoțit de președintele francez, Emmanuel Macron, în Biroul Oval.

Președintele american Donald Trump s-a întâlnit cu președintele francez Emmanuel Macron în Biroul Oval al Casei Albe din Washington, DC, pe 24 februarie 2025.
Președintele american Donald Trump s-a întâlnit cu președintele francez Emmanuel Macron în Biroul Oval al Casei Albe din Washington, DC, pe 24 februarie 2025.

„Dacă nu suntem deștepți, va continua... nu vrem asta”, a spus el. „Amintiți-vă ce am spus, acest lucru s-ar putea transforma într-un al treilea război mondial, nici noi nu vrem asta.”

Un război nerezolvat între cele două țări „ar putea duce la al treilea război mondial”, a completat el.

Trump refuză să-l numească pe Putin dictator

Întrebat dacă l-ar caracteriza și pe Vladimir Putin „dictator” după ce a folosit același termen pentru a-l descrie pe președintele Ucrainei astfel, Trump a ocolit un răspuns ferm.

„Nu folosesc acele cuvinte cu ușurință, vom vedea cum se desfășoară totul”, a spus Trump, care a insistat pe „șansa unei reglementări foarte bune” între Ucraina și Rusia.

Întrebat dacă crede că Ucraina va trebui să renunțe la teritorii în negocierile de pace, Trump a răspuns: „Vom vedea. Este o negociere care abia începe”.

Recuperarea terenurilor ucrainene ocupate de Rusia, a adăugat el, „nu este un lucru ușor de făcut”.

În declarațiile făcute până acum, Trump a sugerat că Ucraina ar putea recupera „o parte” din teritoriul său, iar săptămâna trecută a spus că ocuparea de către Rusia a teritoriului ucrainean înseamnă că „are cărțile” în negocieri.

Trump a mai spus că Vladimir Putin va accepta forțele de menținere a păcii europene în Ucraina dacă și când războiul se va termina - o sugestie la care Kremlinul a spus în repetate rânduri că se opune.

„Da, va accepta asta”, a spus Trump despre acceptarea de către Putin a unei forțe de menținere a păcii. „I-am pus această întrebare în mod special. Nu are nicio problemă cu ea."

Macron a declarat că Europa are un rol de jucat în furnizarea de garanții de securitate, dar a spus că mai întâi trebuie negociat un armistițiu și apoi un acord de pace susținut de garanții de securitate.

„Suntem pregătiți și dispuși să oferim acele garanții de securitate, care ar putea include trupe, dar ele ar fi acolo pentru a menține pacea”, a spus Macron.

Întâlnirea cu Zelenski, „săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare”. Acordul privind mineralele rare va fi „semnat foarte curând”

Președintele american a mai spus că se așteaptă ca președintele ucrainean Volodomir Zelenski să vină la Washington „săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare” pentru a semna un acord cu SUA privind mineralele pământurilor rare ale Ucrainei.

El a adăugat că nu este sigur când se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, deși a spus anterior că întâlnirea ar putea avea loc în Arabia Saudită.

„Nu știu când vom vorbi”, a spus el. „La un moment dat mă voi întâlni cu președintele Putin”.

Între timp, președintele francez, Emmanuel Macron, invitat în Biroul Oval pentru o întâlnire online cu membrii G7, a spus că a avut o „discuție bună” cu aceștia și că urmează să discute cu Trump despre „pacea de lungă durată” în Ucraina.

Europa este dispusă să „intensifice” apărarea, a adăugat el, dar este nevoie de implicarea „puternică” a SUA pentru a asigura atingerea păcii în Ucraina, a completat președintele francez.

Președintele american Trump a făcut luni o postare după întâlnirea sa virtuală cu G7, la care a participat și președintele francez.

„Întâlnirea a fost convocată de premierul canadian Justin Trudeau, actualul președinte al G7, pentru a marca cel de al treilea an al războiului Rusia-Ucraina”, a scris Trump pe Truth Social.

Trump și-a reiterat convingerea că războiul „nu ar fi început niciodată dacă aș fi fost președinte” și a subliniat necesitatea unei rezoluții.

El a evidențiat „Acordul privind mineralele critice și pământurile rare” pe care l-a propus între SUA și Ucraina, despre care a spus că speră că „va fi semnat foarte curând”.

Un proiect final al acordului a fost prezentat administrației Trump și se concentrează pe un cadru pentru un fond de reconstrucție pentru Ucraina, lăsând detalii tehnice problematice, inclusiv garanții de securitate pentru discuțiile ulterioare, potrivit unei surse ucrainene familiarizate cu negocierea, citate de CNN.

Tranzacții majore de dezvoltare economică între Rusia și SUA

În plus, Trump a spus că se află în „discuții serioase” cu președintele rus Vladimir Putin atât cu privire la încheierea războiului, cât și la viitoarea dezvoltare economică SUA-Rusia, declarând că aceste discuții „merg foarte bine”.

„În același timp, sunt în discuții serioase cu președintele rus Vladimir Putin cu privire la încheierea războiului, precum și la tranzacții majore de dezvoltare economică care vor avea loc între Statele Unite și Rusia. Discuțiile decurg foarte bine”, a scris președintele american.

Emmanuel Macron a ajuns luni la Casa Albă până în Aripa de Vest într-un SUV negru, pe lângă zeci de membri ai serviciului militar american. Donald Trump și Emmanuel Macron au împărtășit o lungă strângere de mână - cea mai recentă dintr-o serie lungă de când cei doi s-au întâlnit pentru prima dată în 2017.

articol realizat în baza relatărilor BBC, CNN, Reuters
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG