Linkuri accesibilitate

Schimbare de discurs | Premierul Cîțu: Bugetarii să fie vaccinați sau testați obligatoriu


Premierul începe să schimbe strategia de comunicare în privința vaccinării. Imagine generică din Parlamentu cu Florin Cîțu
Premierul începe să schimbe strategia de comunicare în privința vaccinării. Imagine generică din Parlamentu cu Florin Cîțu

Premierul Florin Cîțu a declarat că va propune în Coaliție ca toți angajații din sistemul bugetar să fie vaccinați sau testați.

Ținta de vaccinare de 10.4 milioane de persoane până la mijlocul lunii septembrie a fost ratată de România. Până ieri, au fost vaccinați cu cel puțin o doză doar 5.2 de români.

Începerea anului școlar și creșterea numărului de infectări din cauza tulpinei Delta îi obligă pe guvernanți să vină cu noi măsuri, după ce vara au fost ridicate restricțiile. Campania de vaccinare a încetinit considerabil, dar premierul declara că obiectivul a fost atins, deoarece nu mai sunt infectări. Situația se poate schimba din toamnă.

„Vă spun opinia mea personală şi discutăm după aceea care va fi soluţia. Cred că nu doar personalul medical, ci şi personalul din învăţământ, şi personalul din Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării Naţionale, angajaţii din sistemul public care lucrează în sistemul bugetar ar trebui cu toţii să fie vaccinaţi sau testaţi. Este varianta pe care eu o voi propune. Vom vedea, în funcţie de discuţiile cu specialiştii, care va fi varianta aprobată. Vom discuta şi în Coaliţie şi vedem, dar eu cred că, acolo unde intră în contact cu cetăţenii, trebuie să fim responsabili", a declarat Florin Cîţu.

Aflat în campania internă din PNL în județul Botoșani, unde încearcă să obțină sprijinul organizației județene, premierul spune că va propune vaccinarea sau testarea obligatorie a bugetarilor.

În privința începerii anului școlar, președintele Iohannis, ministrul Educației și premierul au afirmat că școala va începe în format fizic. Problemele apar în localitățile unde incidența va depăși 6 la mia de locuitori.

„Obiectivul meu pentru acest an şcolar este acela de a avea prezenţă fizică totală. Încă nu avem o variantă clară pentru ce se întâmplă după 6 la mie. Deocamdată am pus acel prag acolo. ”S-ar putea să fie situaţii într-o anumită localitate, într-o anumită şcoală sau într-o anumită clasă temporar, dar, ca idee generală, vreau ca anul şcolar să fie anul acesta cu prezenţă fizică”, a susținut Florin Cîţu.

Premierul a adăugat că va face tot ce este posibil pentru ca anul acesta şcoala să rămână cu prezenţă fizică.

Ritmul campaniei de vaccinare a fost unul extrem de redus în lunile de vară. Toate obiectivele stabilite de Guvern au fost ratate, numărul persoanelor care se vaccinează fiind în multe zile mai mic de 10.000.

În pofida evidențelor, premierul Cîțu a repetat în mai multe ieșiri publice că România are o campania de vaccinare de succes.

Președintele Iohannis a avut mai multe intervenții în care a atras atenția asupra valului IV, care ar putea să apară în toamnă.

Vaccinarea anti-COVID este singura soluție eficientă pentru a crește siguranța elevilor, studenților și a cadrelor didactice, pentru a ne asigura că revin în sălile de clasă într-un număr cât mai mare și pentru o perioadă cât mai lungă de timp. Fac un apel către părinți, către personalul din învățământ, să arătăm că ne pasă cu adevărat de școală și de viitorul copiilor și să ne vaccinăm! În acest fel ne protejăm atât pe noi înșine, cât și pe cei mici, care nu au încă vârsta necesară pentru a se putea imuniza”, a declarat președintele după întâlnire avută la Palatul Cotroceni cu ministrul Sănătății și cel al Educației.

Din cauza lipsei de interes pentru vaccinare, România a vândut sau donat serul unor țări precum Republica Moldova, Irlanda sau Danemarca.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG