Linkuri accesibilitate

Pentru cine este necesară a treia doză de vaccin COVID-19?


România se pregătește să administreze cea de-a treia doză cel mai devreme din octombrie
România se pregătește să administreze cea de-a treia doză cel mai devreme din octombrie

A treia doză de vaccin împotriva coronavirusului a declanșat dezbateri între specialiști. Unele țări precum SUA și Israel au aprobat deja inocularea acestei a treia doze.

În schimb, specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății susțin că datele științifice nu au demonstrat deocamdată necesitatea unei a treia doze.

Pe de altă parte, unii experți din SUA spun că a treia doză ar putea fi de fapt ultima. Ei spun că o durată mai lungă între adminitrarea celei de-a doua și a treia doze de vaccin anticovid poate oferi o imunitate mai puternică și care să dureze mai mult.

Medicul Peter Hotez, de la Colegiul de Medicină Baylor din Houston, susține că intervalul de trei săptămâni între prima și a doua doză de vaccin de la Pfizer poate nu a fost suficient pentru a stimula o extindere a răspunsului imun.

Medicul arată că un decalaj de opt luni între doze de vaccin ar putea crește semnificativ imunitatea și în acealași timp ar putea să crească nivelul de anticorpi, astfel încât răspunsul imun al organismului să fie unui robust.

Specialiștii spun că după orice vaccin nivelul de anticorpi scade cu timpul, dar pentru celelalte boli în afară de COVID oamenii primesc dozele de vaccin la intervale mai mari. De exemplu, sunt trei doze de vaccin pentru hepatita B într-o perioadă de 6 luni. Pentru poliomielită sunt recomandate 4 doze de vaccin.

Majoritatea vaccinurilor necesită cel puțin două doze. Dacă ne vaccinăm cu un vaccin cu mai multe doze, un interval mai lung între doze oferă sistemului imunitar timp să se maturizeze”, spune și doctorul John Moore, profesor de microbiologie și imunologie la Weill Cornell Medicine din New York, pentru MedPage Today.

Medicul Monica Gandhi, profesor la Universitatea California din San Francisco, susține că durata mai mare dintre dozele de vaccin COVID-19 va îmbunătăți răspunsul imun, dar nu crede că această a treia doză ar trebui administrată înainte ca mult mai multă lume să fie vaccinată la nivel global.

Nu cred că vom avea nevoie de vaccin în fiecare an. Coronavirusurile nu fac mutații mai mult decât gripa, așa că până la scăderea anticorpilor din organism, cel mai probabil că nivelurile mai ridicate de imunitate în populația generală vor face ca oamenii să nu aibă nevoie de o nouă doză de vaccin prea curând”, a spus Monica Gandhi.

OMS spune că nu există date științifice că e necesară a treia doză

Organizația Mondială a Sănătății Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a criticat săptămâna aceasta graba statelor bogate de a administra a treia doză de vaccin contra COVID-19. Experții OMS susțin că datele științifice nu au demonstrat deocamdată necesitatea unui rapel.

Considerăm în mod clar că datele actuale nu indică faptul că rapelurile sunt necesare. Trebuie să aşteptăm ca ştiinţa să ne spună când sunt necesare rapelurile, ce grupe de persoane şi ce vaccinuri au nevoie de rapeluri”, a declarat Soumya Swaminathan, responsabila ştiinţifică de la OMS. Ea a mai spus că nici din punct de vedere moral și etic nu e bine ca țările bogate să înceapă administrarea celei de-a treia doze în condițiile în care milioane de oameni nu au access la vaccin.​

Israelul a început administrarea celei de-a treia doze ca să evite carantina

Până acum, doar SUA și Israelul au anunțat că încep vaccinarea. Israelul a început administrarea celei de-a treia doze de vineri, când primul vaccinat a fost premierul Naftali Bennett. El a spus că prin rapel se va evita un al patrulea val de restricții.

Dacă vă veţi vaccina cu a treia doză, vom putea evita un al patrulea lockdown. Constatăm marea eficienţă a vaccinurilor, acesta este sigur şi este modul în care putem pune capăt virusului", a declarat Bennett

Ministerul Sănătăţii israelian a decis ca vârsta minimă pentru primirea unei a treia doze de vaccin să fie de 40 de ani. Premierul Bennett a spus că administrarea unei a treia doze în Israel, ţară cu nouă milioane de locuitori, nu va afecta stocurile mondiale şi va permite să fie testată eficienţa unei a treia doze.

Anthony Fauci: Opt luni ar trebui să fie între a doua și a treia doză

În SUA, oficialii din sănătate şi experţii medicali au recomandat ca cei mai mulţi americani eligibili spre a fi vaccinaţi antiCovid cu a treia doză ar trebui să primească o doză suplimentară la opt luni după cea de-a doua doză. Administrarea celei de-a treia doze, în cazul vaccinurilor dezvoltate de Pfizer şi Moderna, este programată să înceapă pe 20 septembrie în statele americane, potrivit BBC.

Pe de altă parte, medicul Anthony Fauci, expert american în boli infecţioase şi cel care ghidează răspunsul naţional la criza provocată de Covid-19, a declarat că oamenii ar trebui să fie înţelepţi şi să dea sistemului imunitar o şansă să se „maturizeze” înainte de a se grăbi să facă doza suplimentară de vaccin antiCovid. „Cred că asta ar putea atinge scopul şi din acest motiv am ajuns la opt luni”, a spus Fauci.

Poziția lui este împărtășită de medicul Deepta Bhattacharya, profesor de imunobiologie la Universitatea Arizona, care a spus că o doză suplimentară administrată într-un timp scurt după cea de-a doua „creşte riscul să nu funcţioneze atât de bine”.

România: A treia doză, cel mai devreme în octombrie

Cu un total de puțin peste 5,1 milioane de persoane vaccinate complet, România se pregătește și ea să administreze o a treia doză din octombrie, în cazul în care Agenţia Europeană a Medicamentului va recomanda la începutul lunii septembrie administrarea celei de-a treia doze de vaccin.

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, a spus într-o emisiune la Digi24 că vor avea prioritate persoanele din prima etapă a vaccinării.

Valeriu Gheorghiță spune că prioritate la vaccinare vor avea cei care nu au primit nicio doză de vaccin
Valeriu Gheorghiță spune că prioritate la vaccinare vor avea cei care nu au primit nicio doză de vaccin

Prioritizarea va fi aceeaşi ca la debutul campaniei de vaccinare, însă prioritatea autorităţilor este vaccinarea cât mai multor persoane care nu s-au imunizat încă.

Cei vaccinaţi şi care au şi trecut prin boală nu au recomandarea pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID. Medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat că perioada minimă între doza de rapel şi a trei doză de vaccin va fi de cel puţin şase luni.

Vom începe cu aceleaşi categorii care au fost prioritizate în etapa iniţială a campaniei de vaccinare şi anume personalul medical, personalul din centre sociale, rezidenţii din centrele sociale, persoanele vulnerabile, vârstnici, cei cu boli cronice care sunt internaţi în aceste centre, precum şi persoanele cu vârstă mai mare de 65 de ani, şi ei vulnerabili. Progresiv, vor intra şi celelalte categorii populaţionale”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Programarea pentru a treia doză se va face fie prin platforma dedicată, la optimizarea căreia se lucrează, fie cu prezentare directă la centrul de vaccinare.

Cei care se vor prezenta la centrele de vaccinare şi care nu au făcut nicio doză vor avea prioritate pentru vaccinare. Mesajul nostru este foarte clar: cei care nu au primit nicio doză de vaccin vor fi prioritari. Cei care beneficiat deja de o schemă de vaccinare, ţinând cont de faptul că avem suficiente doze disponibile şi capacitate de vaccinare, eu cred că lucrurile se vor derula mult mai uşor în acel moment”, a a mai spus Valeriu Gheorghiță.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG