Linkuri accesibilitate

Premierul Nicolae Ciucă l-a demis pe șeful Vămilor, la o zi după ce șeful ANAF a demisionat


Premierul Nicolae Ciucă l-a demis pe șeful Autorității Naționale a Vămilor.
Premierul Nicolae Ciucă l-a demis pe șeful Autorității Naționale a Vămilor.

Guvernul României a anunțat marți dimineață, într-un mesaj pe Facebook, că premierul Nicolae Ciucă l-a demis pe șeful Autorității Naționale a Vămilor, Bogdan-Lari Mihei.

Premierul Ciucă a precizat că a luat act de demisiile șefilor ANAF – Lucian Heiuș (PNL) și Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), Sorin Gal.

Demiterea șefilor Vămilor și a ANRM vine după ce luni Lucian Heiuș, șeful ANAF, a anunțat în comunicatul în care a anunțat demisia că ANAF a încasat în primele cinci luni ale anului cu 8,9 miliarde de lei mai puțin decât programul stabilit de Ministerul Finanțelor.

„Sunt mulţumit de faptul că, în acest mandat, ANAF a reuşit să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR şi toate obiectivele asumate prin programul de guvernare, cu onestitate, responsabilitate şi respect faţă de contribuabili”, anunţă Heiuş într-un mesaj postat pe Facebook.

Demiterile făcute marți de Nicolae Ciucă mai vin și pe fondul grevei din Educație și a rotativei guvernamentale.

Protocolul dintre PSD și PNL prevede că Ministerul Finanţelor, la conducerea căruia se află în prezent Adrian Câciu din partea PSD, ar trebui să revină PNL, iar ANAF ar urma să revină PSD-ului.

La câteva ore de la demiterea șefului Vămilor, ministrul Finațelor Adrian Câciu a declarat că „astăzi s-au luat deciziile necesare pentru ca lucrurile să intre în normalitate”.

„Am propus Prim-ministrului numirea în funcția de președinte interimar al ANAF a doamnei Nicoleta Cîrciumaru și încetarea mandatului președintelui AVR, alături de numirea unui nou președinte”, a spus Câciu.

Ministrul a mai spus că, în primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite și taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei.

„Așadar, contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât am estimat în programare”.

Însă, mai arată ministrul, „sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde lei mai mici față de program și cu 11,3 miliarde lei mai mici față de ce s-a declarat”.

Știrea a fost actualizată.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG