Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban vine în Parlament pentru a da explicații privind gestionarea pandemiei


Premierul Ludovic Orban în Parlament
Premierul Ludovic Orban în Parlament

Premierul Ludovic Orban va fi prezent miercuri în Parlament unde este așteptat ca în ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților, programată pentru ora 13, să prezintă un raport privind măsurile luate de autorități în timpul pandemiei de coronavirus.

Principalele două teme care vor fi abordate în cadrul ședinței sunt: deschiderea noului an școlar și organizarea alegerilor locale pe 27 septembrie.

În 27 iulie, preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, i-au trimis premierului Ludovic Orban o scrisoare prin care îi cereau să prezinte un raport, care să fie dezbătut cu prioritate, cu privire la măsurile pe care urmează să le întreprindă pentru limitarea răspândirii noului coronavirus şi pentru organizarea, în bune condiţii, a alegerilor pentru administraţia publică locală, dar şi pentru deschiderea noului an şcolar.

„Am prezentat raportul privind starea de urgenţă, conform legii şi hotărârii Parlamentului. Oricând ni se solicită un raport privitor la starea de alertă îl prezentăm şi eu mă prezint, am fost chemat, luni, dar am fost chemat pe mai multe subiecte: deschiderea şcolilor, organizarea alegerilor, acolo, în cele cinci minute pe care mi le acordă, cu mare generozitate, conducerea Camerei Deputaţilor, îmi va fi foarte greu să mă refer la toate temele, dar voi încerca”, replica atunci premierul Orban.

Ciolacu și Cazanciuc își justifică demersul reproșându-i premierului lipsa de predictibilitate a politicilor guvernului, făcând referire la declarații contradictorii, fără a detalia asupra subiectului, pe care le-ar fi făcut miniștrii cabinetului Orban cu privire la măsurile de limitare a impactului economic și social al epidemiei cu SARS-CoV-2.

„În contextul lipsei de predictibilitate a politicilor Guvernului pe care îl conduceți, a declarațiilor contradictorii ale miniștrilor dumneavoastră cu privire la măsurile pe care urmează să le luați pentru limitarea impactului economic și social al epidemiei cu SARS-CoV-2 și a stării de incertitudine care caracterizează viețile tuturor românilor pe perioada acestei guvernări (...), vă solicit să prezentanți un raport, care să fie dezbătut cu prioritate, cu privire la măsurile pe care urmează să le întreprindeți pentru limitarea răspândirii virusului", se arată în scrisoare comună semnată de cei lideri ai Parlamentului.

Înainte de ședința Parlamentului, Robert Cazanciuc a acuzat guvernul că a demarat achiziții lipsite de transparență în timpul pandemiei și nu a reușit să livreze măști sanitare gratuit pentru persoanele defavorizate precum a promis.

„Preşedinţii celor două Camere au transmis premierului o invitaţie pentru a veni în faţa Parlamentului şi a arăta măsurile adoptate de Guvern în perioada pandemiei şi cum a gestionat Guvernul această perioadă a pandemiei. Trebuie să ştie poporul român dacă Guvernul a luat măsurile de care era nevoie sau nu a luat măsurile de care era nevoie, de ce a întârziat anumite măsuri, de ce se întâmplă în continuare achiziţii netransparente, de ce nu au ajuns măştile la populaţie încă. Sunt foarte multe întrebări pe care colegii noştri le vor adresa premierului şi domnia sa va trebui să răspundă în faţa plenului reunit", a afirmat Cazanciuc, citat de Agerpres.

Interpelarea opoziției vine cu mai puțin de o săptămână înainte ca guvernul să decidă dacă va prelungi cu încă 30 de zile starea de alertă declarată deja din 15 mai după două luni în care România a fost sub stare de urgență.

„Orice decizie de acest gen va ține seama de contextul epidemiologic. Pe baza datelor pe care le avem până astăzi, dacă nu apar ameliorări, reduceri semnificative, cel mai probabil vom prelungi starea de alertă”, a declarat Ludovic Orban, luni.

De asemenea, ea va fi speculată de către PSD pentru a putea aduce noi critici la adresa guvernului în contextul în care Marcel Ciolacu amenință de câteva luni cu depunerea unei moțiuni de cenzură, moțiune care ar putea veni chiar în această perioadă în contextul în care Congresul PSD este așteptat să aibă loc pe 22 august.

XS
SM
MD
LG