Linkuri accesibilitate

Premierul Orban, despre cazul Baranga: „Când te-ai fript cu ciorbă, sufli și în iaurt”


Orban după cazul Baranga: Te-ai fript cu ciorbă, sufli și în iaurt
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:24 0:00

Premierul Ludovic Orban dă asigurări că verificările vor fi făcute mai temeinic după ce executivul a trecut prin scandalul Laurențiu Baranga, un înalt oficial al statului român, acuzat că și-a falsificat diploma de Bacalaureat, pe baza căreia și-a construit și o carieră universitară, ajungând până la statutul de conducător de doctorate.

Laurențiu Baranga a demisionat recent de la șefia Oficiului de Național de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), după ce procurorii au început anchetarea sa pentru falsificarea diplomei de bacalaureat.

„​A fost o propunere a Ministerului de Finanțe, s-au făcut verificările legate de această candidatură. Imediat cum am aflat despre ce e vorba, înainte de a se ajunge la ancheta respectivă, am solicitat demisia și nu mai are funcția. Este interesant cum a ajuns un astfel de personaj să ocupe funcții de-a lungul timpului. Poate nu am fost suficient de profund în evaluare, pe de altă parte venind propunerea din partea Ministerului de Finanțe și fiind făcute verificările, nu am stat foarte mult să ezit. Căutăm un candidat serios să aibă toate datele necesare. Când te-ai fript cu ciorbă, sufli și în iaurt", a explicat premierul Orban în interviul acordat Europei Libere.

Fostul șef al ONPCSB a obținut, potrivit CV-ului său, dispărut ulterior de pe site-ul USAMV, examenul de Bacalaureat la vârsta de 32 de ani, la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din București. După cum a scris anterior și Europa Liberă, până la vârsta de 41 de ani, Laurențiu Baranga nu și-a trecut niciun loc de muncă.

După absolvirea liceului, cariera universitară a fostului secretar de stat a explodat: a obținut diploma de licență în 2008, la Universitatea Ecologică, apoi face studii post universitare la Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” din București, în 2011 devine doctor în management la Universitatea ”Valahia” din Târgoviște, urmează cursuri la Colegiul Național de Apărare. Devine apoi lector universitar la Universitatea Titu Maiorescu, unde mai începe un doctorat în management. În cariera universitară ajunge, în cele din urmă, profesor universitar la Universitatea Valahia și conducător de doctorate la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din București.

Laurențiu Baranga a lucrat și la Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), din 2009, iar din 2016 a fost suspendat din funcție. În septembrie 2020, este numit șef al Oficiului de Național de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.

La solicitarea Europei Libere, ORNISS a precizat că Laurențiu Baranga a fost angajat al instituției în funcția de consilier începând cu 1 iulie 2009, iar în octombrie 2019, a solicitat încetarea contractului individual de muncă.

În 10 octombrie, Laurențiu Baranga avea să fie reținut de procurori pentru falsificarea diplomei de bacalaureat și apoi trimis prin decizia instanței în arest la domiciliu. Prejudiciul pe care l-ar fi adus statului prin funcțiile deținute în urma falsului este de 640.000 de lei.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Prietenii și dușmanii ministrului Daea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00
XS
SM
MD
LG