Scriitorul român Mircea Cărtărescu a fost recompensat cu premiul pentru cea mai bună ficțiune, pentru romanul „Solenoid” la ediția 43 a Los Angeles Times Book Prizes.
Premiile au fost decernate vineri seară în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Bovard Auditorium al Universității din California de Sud.
„O poveste enigmatică despre artă și viață în Bucureștiul comunist, un roman de debut plasat într-un cartier roșu din Pakistan, o poveste arzătoare pentru tineri adulți plasată în Cehoslovacia din era sovietică — precum și reexaminări ale lui J. Edgar Hoover, Jim Crow era și nu numai — se numără printre câștigătorii celei de-a 43-a ediții Los Angeles Times Book Prizes”, arată publicația citată.
Mircea Cărtărescu a luat premiul de ficțiune pentru „Solenoid”, considerat de jurnaliștii de la Los Angeles Times „o explorare borgesiană a vieții și a artei în care erup diverse dimensiuni monstruoase în România comunistă”.
„Solenoid” a ajuns pe piața americantă la finalul anului trecut.
Romanul a fost elogiat de New York Times. „De la banal la cel divin, totul merge în acest roman „Solenoid”, al scriitorului român Mircea Cartarescu, un studiu nesfârșit de ciudat al existenței și al dorinței de a scăpa de ea.”
Printre câștigători s-au numărat istorici și jurnaliști foarte cunoscuți, inclusiv câștigătorul biografiei Beverly Gage, pentru „G-Man: J. Edgar Hoover and the Making of the American Century”, care arată o privire nouă asupra celebrului director FBI, și Dahlia Lithwick, a cărei „Lady Justice: Women, the Law, and the Battle to Save America”, a câștigat premiul Current Interest.
La secțiunea mister/thriller, Alex Segura – cunoscut ca scriitor de benzi desenate premiate – a câștigat pentru romanul său polițist retro, „Secret Identity”.
Premiul pentru istorie a fost acordat pentru „By Hands Now Known: Jim Crow’s Legal Executioners”, prima carte a profesoarei de drept Margaret A. Burnham, avocată și fondatoare a Proiectului pentru Drepturile Civile și Justiția Restaurativă de la Universitatea Northeastern.
James Ellroy, cunoscut pentru romanele sale polițiste din LA, „LA Confidential” și „The Black Dahlia” – și cel mai recent „Widespread Panic” – a fost onorat cu Premiul Robert Kirsch 2022 pentru întreaga viață, un premiu acordat unui autor a cărui creație se concentrează pe Occidentul american.
Premiul Christopher Isherwood pentru proză autobiografică a revenit lui Javier Zamora, ale cărui memorii, „Solito”, povestesc călătoria sa din El Salvador până în Statele Unite, făcută singur, în 1999, când avea doar 9 ani.
Ceremonia de decernare a Premiilor Cărții este un prolog la Festivalul Cărții Los Angeles Times, cel mai mare festival literar și cultural din SUA, care reunește peste 500 de scriitori, muzicieni, artiști și bucătari, sute de expozanți și aproximativ 150.000 de participanți în fiecare an.
„Într-una dintre poze, editorul meu american e transfigurat de bucurie. Mulțumesc, Will Evans, mulțumesc, Sean Cotter, mulțumesc juriului Los Angeles Times Book Prize! Mulțumesc ICR NY pentru recentul turneu american! Încă nu-mi vine să cred că “Solenoid” a câștigat acest premiu, unul dintre cele mai importante din USA”, a scris Mircea Cărătescu pe pagina sa de Facebook.