În comparație cu bateriile tradiționale, bateriile litiu-ion, "unul dintre cele mai mari beneficii pentru omenire", potrivit comitetului Nobel, sunt reîncărcabile, durează mai mult, au o densitate energetică superioară, cântăresc mai puțin și au o durată de viață mai lungă, scrie Mediafax.
Bateriile litiu-ion au în prezent extrem de multe aplicații, fiind folosite pentru dispozitive variate - de la telefoane mobile la laptopuri și mașini electrice - utilizate pentru comunicații, la slujbă, pentru studiu, muzică, cercetare etc.
Bazele pentru dezvoltarea acestora au fost puse în timpul crizei petrolului din anii 1970. Stanley Whittingham lucra la dezvoltarea unor metode de obținere a energiei din alte surse decât combustibilii fosili. A creat în cele din urmă un catod inovator, într-o baterie cu litiu, tehnica fiind perfecționată ulterior de John Goodenough. Akira Yoshino a creat prima versiune de baterie litiu-ion care a fost comercializată, în 1985.
Se consideră că bateriile litiu-ion au revoluționat viețile oamenilor de când au intrat pe piață la nivel larg, în 1991, punând bazele unei societăți independente de combustibilii fosili.
John B. Goodenough, s-a născut în 1922, în Jena, Germania, și a fost profesor la Universitatea din Texas, SUA. M. Stanley Whittingham s-a născut în 1941, în Marea Britanie și a lucrat la Universitatea de Stat din New York, SUA. Akira Yoshino, născut în 1948, în Suita, Japonia, a lucrat la Universitatea Meijo din Nagoya.
Anul trecut, premiul Nobel pentru chimie a fost decernat cercetătoarei Frances H. Arnold, pentru metoda sa de dezvoltare direcționată a enzimelor, proteine care catalizează reacțiile chimice, și lui George P. Smith și Gregory P. Winter, pentru cercetările lor legate, printre altele, de bacteriofagi, virusuri care infectează bacterii și pot fi transformate în proteine noi. Prin metodele dezvoltate de aceștia se pot produce anticorpi care pot neutraliza toxinele, contraataca maladiile autoimune și vindeca metastazele.
De la înființarea premiilor Nobel și până în 2018, 110 persoane au primit distincția pentru chimie și doar cinci dintre acestea au fost femei. De 63 de ori, premiul Nobel pentru chimie a revenit unei singure persoane.
Facebook Forum