Linkuri accesibilitate

Premiul Nobel pentru Economie a fost câștigat de trei economiști care au explicat de ce unele țări sunt mai bogate decât altele


Economiștii Daron Acemoglu, Simon Johnson și James A. Robinson au primit Premiul Nobel pentru Economie.
Economiștii Daron Acemoglu, Simon Johnson și James A. Robinson au primit Premiul Nobel pentru Economie.

Premiul Nobel pentru Economie 2024 a fost câștigat luni de economiștii Daron Acemoglu, Simon Johnson și James A. Robinson pentru „înțelegerea diferențelor de prosperitate între națiuni”.

Academia Regală Suedeză de Științe a anunțat că a decis să acorde Premiul Nobel pentru Economie din 2024 lui Daron Acemoglu, Simon Johnson și James A. Robinson „pentru studiile asupra modului în care se formează instituțiile și cum influențează prosperitatea”.

Economiștii care au câștigat Premiul Nibel pentru Pace în 2024 au fost aleși pentru lucrărlle lor în care au arătat că statul de drept are un rol fundamental în prosperitatea națiunilor.
Economiștii care au câștigat Premiul Nibel pentru Pace în 2024 au fost aleși pentru lucrărlle lor în care au arătat că statul de drept are un rol fundamental în prosperitatea națiunilor.

Daron Acemoglu, un americano-turc, este profesor la MIT, la fel ca Simon Johnson, un economist americano-britanic.

Prin lucrările lor, laureaţii „au demonstrat importanţa instituţiilor societale pentru prosperitatea unei ţări”.

„Societăţile în care statul de drept este slab şi în care instituţile exploatează populaţia nu generează creştere (economică) şi nici schimbări pozitive. Cercetările laureaţilor ne ajută să înţelegem de ce”, precizează într-un comunicat Academia.

Cei trei economişti sunt recompensaţi după americanca Claudia Goldin în 2023, laureată cu privire la lucrările sale privind locul femeilor în piaţa muncii şi veniturile acestora.

Premiul Economiei - care nu a fost prevăzut în testamentul lui Alfred Nobel - a fost creat de către Banca centrală a Suediei „în memoria” inventatorului.

El s-a adăugat în 1969 celor cinci recompense tradiţionale (medicină, fizică, chimie, literatură şi pace), motiv pentru care este numit de către criticii săi „falsul Nobel”.

Acest premiu încheie sezonul din 2024, care a promovat inteligenţa artificială (AI) în Nobelurile Fizicii şi Chimiei şi grupul japonez Nihon Hidankyo, angajat împotriva armei nucleare, distins cu Nobelul Păcii.

Nobelul pentru Literatură i-a fost decernat sud-coreencei Han Kan - singura femeie recompensată în 2024.

Nobelul pentru Medicină le-a fost atribuit americanilor Ambros şi Ruvkun pentru lucrări în domeniul reglementării genelor.

Laureaţii primesc un cec de 11 milioane de coroane (920.000 euro), împărţit în cazul laureaţilor multipli.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG