Linkuri accesibilitate

Preotul din Ditrău nu regretă implicarea în discursul rasist la adresa brutarilor din Sri Lanka


Preotul Bírók Károly din Ditrău, județul Harghita, a fost criticat de Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia pentru implicarea în scandalul xenofob, care îi are în centru pe cei doi brutari din Sri Lanka.

Acesta spune însă, într-o declarație acordată Transindex și preluată de Digi24, că a acționat așa cum i-a dictat conștiința, că nu regretă și că își asumă doar faptul că nu a ascultat de ordinul superiorilor, care îi ceruseră să nu se implice în conflict.

"Am luat cunoștință de punctul de vedere al Arhiepiscopiei, voi fi tras la răspundere și îmi asum toate faptele pe care le-am făcut în nume personal și nu în numele Arhiepiscopiei", a spus preotul catolic în declarația citată.

El admite că a greșit pentru că nu a ținut cont de ceea ce i-au cerut reprezentanții Arhiepiscopiei, respectiv să nu se implice în acest conflict. "Am acționat așa cum mi-a dictat conștiința", a afirmat preotul.

Întrebat dacă regretă că s-a implicat în această revoltă, a răspuns: "Nu regret, îmi asum".

VEZI în filmul de mai jos exact ce a spus preotul și ce opinii a susținut

VIDEO Doi srilankezi în Harghita - O poveste despre ură și dezinformare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:18 0:00

Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György, a criticat vineri atitudinea preotului Bírók Károly, care „s-a implicat într-un conflict care îi depășește competențele”, și spune că poziția preotului din Ditrău față de străinii angajați la brutăria din localitate nu coincide cu punctul de vedere al arhiepiscopiei.

Comunicatul atrage atenția că în Catehismul Bisericii Catolice, referindu-se chiar la această situație concretă, se spune că „accesul la muncă și la profesie trebuie să fie deschis tuturor, fără discriminare nedreaptă, bărbați și femei, sănătoși și handicapați, autohtoni și imigranți. În funcție de împrejurări, societatea trebuie, în ce o privește, să-i ajute pe cetățeni să-și găsească o muncă și un serviciu.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG