Linkuri accesibilitate

Maratonul Informării COVID | Medic: „Presa a făcut foarte rău campaniei de vaccinare”


Medicii spun că 99% dintre ei susțin vaccinarea și cer populației să nu-i mai creadă pe cei care au alte specialități medicale care nu au legătură cu imunizarea
Medicii spun că 99% dintre ei susțin vaccinarea și cer populației să nu-i mai creadă pe cei care au alte specialități medicale care nu au legătură cu imunizarea

29 de medici și specialiști în sănătate publică răspund întrebărilor și nelămuririlor celor care au îndoieli legate de vaccinarea contra Covid. Evenimentul interactiv, cel mai mare de până acum, este transmis live pe internet timp de 12 ore și explică inclusiv efectele COVID pe termen lung.

Maratonul se desfășoară la Biblioteca Națională a României și este organizat de Colegiul Medicilor din Municipiul București în colaborare cu Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. El este transmis live pe pagina de Facebook RoVaccinare, sâmbătă 6 noiembrie, între 10.00 și 22.00.

Pe lângă temele medicale, medicii prezenți au atacat o problema dezinformării făcute de mass-media și de colegii medici care transmit mesaje îndoielnice cu ocazia aparițiilor publice.

Medic: Noi nu avem acces să transmitem mesajele pro-vaccinare în presă

„Este foarte interesant cum se deturnează mesajele în aceste perioade”, arată profesorul Florin Mihălțan. „La început se refuza ideea de virus și de ineficacitatea vreunei terapii iar acum se vorbește de dreptul democratic de a nu te vaccina. Dreptul de a muri vine oarecum natural în momentul în care te-ai născut, dar dreptul de a omorî pe cei din jur pentru că tu nu te vaccinezi, nu cred că mai are, la ora actuală, o protecție care vine din aceste mesaje antivaccin și cred că trebuie reglate din punct de vedere legislativ”

Medicul cardiolog, Gabriel Tatu-Chițoiu, este de părere că foarte multe mijloace mass-media au făcut foarte rău și continuă să facă foarte rău populației numai prin promovarea celor trei, patru, cinci medici care au făcut campanie antivaccinistă. „Majoritatea medicilor, 99%, nu au acces la aceste mijloace mass-media și încercăm pe paginile de Facebook să educăm publicul. Mărturisesc că avem o frustrare că după atâta zbatere pe mijloacele de comunicare, am ajuns în situația în care nu știm exact câți dintre români sunt vaccinați.”

Neurologul Ioana Mîndruță arată care sunt efectele pe care aceste mesaje le au asupra celor neîncrezători care ajung până la urmă se se vaccineze. ”Este un stres indus de o campanie negativă împotriva vaccinării. Vedem foarte des un efect psihologic foarte intens sau anxietate, mai ales a celor care urmăresc foarte atent presiunea aceasta din partea celor care găsesc nod în papură vaccinării. Vin încărcați cu o doză de anxietate care apoi, bineînțeles se poate manifesta și cu un întreg cortegiu vegetativ, cu creșterea tensiunii, cu aritmii.”

”Este o psihoză antivaccin care se manifestă prin spaime cumplite mai ales în primele zile după ce faci vaccinul”, completează Gabriel Tatu Chițoiu

Prof. Dr. Florin Mihălțan: Un virus apolitic este maltratat politic

Pneumologul Florin Mihălțan este de părere că statul trebuie să găsească toate responsabilitățile, în cazul medicilor, alături de Colegiul Medicilor. „Sunt responsabilități care aparțin de acești medici care au generat mesaje antivaccinare, sunt responsabilități generate de alți specialiști între ghilimele în vaccinare și chiar de către unii politicieni pentru că, să-mi fie cu iertare, un virus apolitic este maltratat politic, este manipulat într-o încercare de campanie. Nu mi se pare normal.”

Mihălțan consideră că problema dezinformării ar putea fi tranșată la nivel legislativ prin disciplinarea manifestărilor care sunt în afara halatului alb.

„În alte zone cum ar fi Statele Unite s-a rezolvat foarte scurt. Cei care au făcut astfel de campanii și-au pierdut, cel puțin temporar, licența de practică medicală, așa a fost și la noi”, completează cardiologul Gabriel Tatu-Chițoiu

Profesorul Mihălțan a subliniat că, la nivelul Colegiului Medicilor București au fost aplicate sancțiuni în anumite situații punctuale. Ioana Mîndruță spune că, pentru a fi eficiente, măsurile trebuie să se extindă și la personalul medical mediu, dar și la farmaciști care, prin folosirea unor formule ca „e pe responsabilitatea dumneavoastră” sau „eu mai aștept” induc refuzul vaccinării.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG