Concernul PPF, al celui mai bogat om din Cehia, Petr Kellner, a anunțat la 27 octombrie că va cumpăra compania media Central Media Enterprises (CME), proprietara unor televiziuni cu mare audiență în Cehia, România și alte câteva țări est-europene, contra sumei de 48 de miliarde de coroane (aproape 2 miliarde de euro). Presa cehă se oprește mai ales asupra intrării sub controlul lui Kellner, un om cu mari interese de afaceri în China și Rusia, a televiziunii cehești Nova. Este televiziunea cu cea mai mare audiență în Cehia și una din ultimele mari organizații de presă comerciale care nu se afla sub influența directă a unui mare actor din lume afacerilor.
„Petr Kellner a cumpărat (televiziunea) Nova. Zece motive pentru care nu e o știre bună” se intitulează articolul apărut luni, 28 octombrie pe site-ul de presă investigativă Hlidacipes.org sub semnătura lui Ondřej Neumann, directorul Institutului pentru Jurnalistică Independentă de la Praga. Autorul scrie că ar fi nedrept să îi atribuie lui Kellner intenții sinistre încă de acum, dar enumeră un set de riscuri pe care le implică ceea ce unii numesc „tranzacția mediatică a secolului” pe piața cehească: toate marile organizații de presă din Cehia sunt controlate în prezent de cei mai bogați cehi (unul dintre ei fiind premierul populist Andrej Babiš); toți bogătașii care au cumpărat presă până acum au făcut-o nu ca să se... îmbogățească, ci ca să-și apere interesele de afaceri sau propria piele; până acum în nici una din marile organizații de presă cumpărate ce cei mai bogați cehi nu s-a văzut vreun efort de a numi în funcții de conducere jurnaliști de mare clasă cu reputație impecabilă și ambiții investigative. „Opusul este mai degrabă adevărat, iar în multe cazuri subordonarea interesului redacțional a devenit evidentă”, scrie Neumann.
Comentatorul radioului public cehesc Ondřej Konrádanticipează cu umor că telespectatorii vor vedea din nou la TV Nova, cumpărată de Petr Kellner, mai multe filme de kung-fu. Este o dublă ironie – la adresa începuturilor Novei în anii 1990, când filmele cu arte marțiale erau la mare modă, și la adresa legăturilor lui Kellner cu China comunistă. (Concernul PPF are în China, ca și în alte țări, o rețea de bănci Home Credit, specializate în credite de consum, dar și o rețea de executori care bagă spaima în datornici.) Konrád consideră „întemeiate” temerile că prin intermediul Novei Kellner va încerca să influențeze opinia publică în favoarea Chinei, cum o face deja de multă vreme în aparițiile sale publice președintele ceh Miloš Zeman. Comentatorul amintește că tranzacția media are loc tocmai Statele Unite își avertizează aliații asupra pericolelor de securitate ale colaborării cu concernul de telecomunicații chinez Huawei. Alte elemente importante de background sunt în opinia comentatorului că în ultima vreme serviciile de informații cehești avertizează asupra intensificării spionajului chinez – și mai ales disputa dintre primăria orașului Praga și autoritățile chineze pe tema Taiwanului: recent, capitala cehă (condusă de opoziția politică) a renunțat la contractul de parteneriat cu Beijingul după ce chinezii au refuzat vehement să scoată din text o referință la „politica unei singure Chine”.
Într-un interviu apărut în săptămânalul „Respekt”, redactorul-șef al serverului Mediaguru, Martina Vojtěchvsková, constată că „(TV) Nova înseamnă business și influență”, dar face apel la calm în ce privește capacitatea de influențare a opiniei publice prin televiziuni, cu argumentul că „nu mai suntem în anii 1990”, când „oamenii credeau tot ce vedeau la Nova”. Vojtěchvsková amintește, cu titlu informativ, că PPF a anunțat deja că nu are de gând să facă mari schimbări de personal la televiziunile CME, care „funcționează bine”, inclusiv Nova, a cărei principală emisiune de știri, de la ora 19.30, este cea mai urmărită din Cehia, cu o audiență de 1,2-1,5 milioane de telespectatori. Vojtěchvsková notează însă, pe de altă parte: „Nu mai suntem la jumătatea anilor 1990, când Nova domina puternic spațiul mediatic din Cehia. Influența ei rămâne mare, dar în comparație cu acele vremuri s-a micșorat... inclusiv pentru că sursele de informații s-au multiplicat”.
Știrea cumpărării TV Nova de către Kellner a venit la doar câteva zile după un scandal cehesc legat tot de concernul său PPF. La începutul lunii octombrie, firma Home Credit, din concernul PPF, a devenit „partener principal” al Universității Caroline de la Praga, una din cele mai vechi din Europa. Acordul încheiat de rectorul Tomáš Zima a avut însă viață scurtă, fiind denunțat chiar de Home Credit după numai câteva zile, în urma unei viguroase campanii de proteste conduse de studenți și profesori universitari. Așa cum amintește publicația electronică independentă Deník Referendum, autorii petițiilor împotriva parteneriatului au atras atenția că firma Home Credit, furnizoare de credite de consum, face „comerț cu sărăcie” și comite abuzuri prin executorii săi, iar asta nu doar în Cehia, ci și în alte țări. În opinia criticilor, asemenea activități sunt incompatibile cu prevederile din codul etic al Universității Caroline referitoare la primirea de daruri. Scandalul a adus la lumină activitățile neobișnuit de intense ale ambasadei chineze la Universitatea Carolină: săptămâna aceasta s-a aflat că studenții cu rezultatele cele mai bune la cursul chinez despre „Noul drum al mătăsii” au primit ca premiu o excursie de opt zile în China, finanțată de ambasada chineză, care – s-a descoperit tot acum – finanțase întreg cursul. Cu numai o săptămână înaintea acestei revelații – amintește publicația Respekt– șeful serviciului de informații cehesc Michal Koudelka avertiza într-o audiere parlamentară că Bejingul face liste de personalități cehești „interesante”, inclusiv oameni de știință, invitându-le adesea în vizită și străduindu-se să le câștige de partea sa.
Facebook Forum