Linkuri accesibilitate

Presa europeană anunță sprijinul Franței în favoarea Laurei Codruța Kovesi în fruntea EPPO, citând surse franceze și pe Dacian Cioloș


Financial Times și Politico, două publicații influente în politica europeană, au anunțat în ultimele ore că Laura Codruța Kovesi va fi susținută de Franța în preluarea poziției de procuror-șef al Parchetului European.

Ambele publicații citează o declarație a lui Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe, în care majoritar este partidul condus de președintele francez Emmanuel Macron, precum și surse oficiale de la Paris.

Declarația apare după ce presa de la București a preluat speculații ale jurnaliștilor francezi, potrivit cărora candidatul Hexagonului, Jean Francois Bohnert, finalist în cursa pentru EPPO (Parchetul European care va deveni funcțional în 2020) s-ar fi retras. Politico a publicat ieri declarația lui Bohnert, care a infirmat retragerea din competiție, în condițiile în care a fost intervievat pentru obținerea unui post important în Franța - șef al omologului DNA de la Paris.

Eventuala susținere a Franței coincide cu insistența Guvernului român de a se opune numirii Laurei Codruța Kovesi în înalta funcție europeană, exprimată prin vocea Vioricăi Dăncilă, care, într-un interviu în Guardian, a spus că este nevoie ca înainte de numirea lui Kovesi la Parchetul care va funcționa la Luxembourg, să se lămurească acuzațiile pe care i le aduce Secția Specială de investigare a magistraților.

Din relatările presei vesteuropene nu reiese dacă sprijinul Franței se referă strict la retragerea lui Jean Francois Bohnert din cursă sau dacă este vorba și despre schimbarea votului din cadrul Consiliului UE (unde sunt reprezentate guvernele din Uniune, prin ambasadori permanenți la Bruxelles).

Numirea procurorului-șef european s-a împotmolit înaintea campaniei electorale europene, când Consiliul UE (pe a cărui președinție a deținut-o România până în iunie) și-a păstrat susținerea acordată lui Bohnert, în urma unui vot de la începutul anului. Consiliul UE este una dintre cele două instituții care trebuie să se pronunțe în desemnarea șefului EPPO, alături de Parlamentul European. Această din urmă instituție a susținut-o pe Kovesi în toate etapele de luare a deciziei - în Comisia LIBE, în Comisia CONT și la nivelul coordonatorilor de grupuri politice din PE, unde fosta șefă a DNA a ieșit învingătoare din competiția cu Bohnert.

Deblocarea negocierilor între Consiliul UE și PE este așteptată după alegerile de la 26 mai, când s-a schimbat componența Parlamentului European, nu și cea a Consiliului UE.

România, prin vocea opoziției, USR+, prin influența pe care o are în grupul Renew Europe și apropierea Cioloș-Macron, ca și prin demersurile PNL pe lângă popularii europeni, cel mai mare grup politic PE, a pledat pentru menținerea în noua configurație a PE a susținerii față de Laura Codruța Kovesi.

THE FINANCIAL TIMES - Franța a fost de acord s-o sprijine pe Laura Codruța Kovesi din România la șefia noului Birou al Procurorului Public European (EPPO) în locul propriului ei candidat Jean-François Bohnert, conform unor surse franceze și românești, potrivit Rador.

„Manevra vine după ce președintele francez Emmanuel Macron a ieșit triumfător luna trecută din negocierile de mai multe zile cu Germania și alți membri UE cu privire la alocarea demnităților în UE, inclusiv numirea lui Christine Lagarde din Franța, până acum șefa Fondului Monetar Internațional, drept nou președinte al Băncii Centrale Europene.

Un demnitar francez a declarat că schimbarea de poziție urmărește să asigure un mai bun echilibru geografic al funcțiilor la vârf din UE - dintre care nici una nu a revenit până acum Europei de Est - și a subliniat angajamentul Parisului față de statul de drept, precum și eforturile dnei Kovesi de a proteja același principiu în România. Va permite de asemenea constituirea rapidă a biroului procurorului european, a cărui înființare noi am susținut-o activ”, a declarat demnitarul.

Dacian Cioloş, șeful român al grupului liberal Renew Europe al dlui Macron din Parlamentul European, a declarat pentru Financial Times că Parisul își va declara formal susținerea pentru dna Kovesi în zilele următoare.

„Guvernul francez va informa consiliul în viitorul apropiat că ei au decis s-o susțină pe Laura Kovesi, iar eu sper că acest lucru va deschide calea către o decizie în această direcție”, a declarat dl Cioloș.

POLITICO - Franța o va sprijini pe candidata româncă Laura Codruța Kövesi pentru a fi primul procuror general al UE, potrivit liderului grupului din Parlamentului European care include partidul președintelui francez Emmanuel Macron. "Guvernul francez va informa în viitorul apropiat Consiliul [UE] că a decis să o susțină pe Laura Codruța Kövesi", a declarat Dacian Cioloș, deputat european care este liderul grupului Renew Europe, citând ceea ce el a numit "informații recente". "Sper că acest lucru va deschide calea pentru o decizie în această direcție", a declarat el marți reporterilor de la Parlamentul European de la Strasbourg. Un oficial francez apropiat de Macron a confirmat că Parisul intenționează să o sprijine pe Kövesi, care și-a făcut numele în România ca șef al anticorupției în țară și a trimis în judecată mai mulți înalţi politicieni, notează Rador.

Până în prezent, Franța și-a susținut propriul candidat pentru post, pe Jean-François Bohnert. El a spus într-un interviu recent la POLITICO că nu are intenția să se retragă din cursă. Cu toate acestea, el este, de asemenea, în fruntea listei pentru un post important în Franța. Un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice a Franței la UE a declarat: "Nu pot să confirm încă nimic despre Bohnert", a scris Politico.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG