Linkuri accesibilitate

Presa internațională și votul împotriva României | Ziariștii austrieci îl critică pe premierul Nehammer


Ziariștii austrieci sunt cei mai critici față de veto-ul țării lor pentru aderarea la Schengen a României și Bulgariei
Ziariștii austrieci sunt cei mai critici față de veto-ul țării lor pentru aderarea la Schengen a României și Bulgariei

Presa internațională tratează cu moderație problema aderării României la Schengen. În timp ce ziariștii francezi și englezi adoptă un ton neutru, ziariștii austrieci și germani sunt critici față de veto-ul Austriei.

BBC punctează că Croația a aderat la UE în 2013 și a fost admisă în Schengen înaintea României și Bulgariei, care au devenit state membre cu șase ani mai devreme.

„Prim-ministrul croat Andrej Plenkovic a lăudat decizia, ceea ce înseamnă că Croația își va elimina punctele de trecere a frontierei cu vecinii UE, Slovenia și Ungaria, la 1 ianuarie, în aceeași zi în care aderă la euro”, scrie BBC.

BBC mai scrie că votul de la Bruxelles a fost întâmpinat cu ușurare la Zagreb, dar furie și consternare la București și Sofia.

The Guardian se limitează la o știre în care spune că Bulgaria și România au fost excluse din cauza opoziției Austriei față de îngrijorările legate de imigrația neautorizată.

Se precizează că Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, a spus că este alături de români și de bulgari: „Cetățenilor României și Bulgariei: meritați să fiți membri cu drepturi depline ai Schengen, să aveți acces la libera circulație… Împărtășesc dezamăgirea cetățenilor Bulgariei și României”.

Presa germană tratează pe larg problema Schengen. „Bulgaria şi România trebuie să mai rămână deocamdată pe dinafară”, scrie Die Welt, preluat de Rador.

„Cine învinuieşte orbeşte România şi Bulgaria, așa cum face Austria, pentru avalanşa de migranţi de pe ruta Balcanică, trece cu vederea în mod răuvoitor că cea mai importantă poartă de acces, Grecia, aparţine de multă vreme spaţiului Schengen. În privinţa mafiei, trebuie să ne gândim mai degrabă la Neapole şi Palermo (care aparţin de Schengen) decât la Bucureşti sau Sofia”, mai scrie ziarul german.

Ziarele austriece relatează pe larg despre veto-ul de joi al Austriei față de aderarea României și Bulgariei la Schengen.

Cotidianul Der Standard scrie că „România este umilită” și vorbește despre lipsa spiritului european. Jurnaliștii austrieci spun că împiedicarea aderării României la Schengen dăunează investitorilor locali austrieci și asistenților geriatrici români, care trebuie să aștepte în continuare la graniță atunci când sosesc pentru a avea grijă de pensionarii austrieci.

Vineri, Der Standard publică un interviu cu ministrul de interne din Austria, Gerhard Karner, care a blocat, joi, aderarea României la Schengen în Consiliul JAI. Acesta a declarat că a făcut acest pentru că subiectul ar fi fost adus pe agenda discuţiilor prea repede, fără o pregătire prealabilă şi „este supărat” din acest motiv.

Site-ul televiziunii de stat austriece ORF publică un articol în care arată că veto-ul Austriei provoacă dezamăgire și critici. Ziariștii austrieci susțin că au existat contradicții cu privire la raționamentul din spatele deciziei austriece de veto și citează o cercetătoare în migrație, Judith Kohlenberger: „Doar trei procente din toți solicitanții de azil din Austria ar călători prin România”.

Die Prese publică un editorial în care susține că refuzul Austriei pentru aderarea Bulgariei și României la Schengen ilustrează de fapt lipsa de viziune în politica europeană pentru două dintre partidele de coaliție de la Viena.

Ziarul francez Liberation scrie că nu este surprinzător că Croația a primit undă verde de la Consiliul UE pentru aderarea la spațiul Schengen. „Austria a respins extinderea Schengen pentru Bulgaria și România, blocând intrarea acestora în zona de liberă circulație. Nu este surprinzător că Croația a primit undă verde de la Consiliul UE”, arată ziarul francez.

Corriere Della Sera arată că Croația va intra în Schengen în același timp cu adoptarea euro. „Guvernul de la Zagreb a trecut toate „examenele” în materie de inflație, datorie publică, deficite impuse pentru a adera la euro”, scriu italienii.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG