Linkuri accesibilitate

Președintele AEP susține reducerea pragului de semnături la alegeri


Constantin Buică vrea reducerea numărului de semnături de susținere la 10% din cât este în prezent.

Constantin Buică, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), a declarat că susține reducerea numărului de semnături necesare pentru a participa la orice tip de alegeri, la 10% din pragul actual. Declarația vine în contextul semnăturilor false, care au fost depistate la toți candidații.

„Trebuie găsite soluții ca în alte state cu altă experiență democratică decât noi. Să nu mai punem un candidat în ipostaza în care se trezește când a luat de bună credință ce i-au prezentat niște oameni care îl ajută, care l-au susținut să strângă aceste semnături - ajunge să constate pe propria piele că ce a prezentat reprezintă un posibil fals și o posibilă infracțiune. (...) Eu cred că 10% din ce este acum ar fi suficient astfel încât să ne asigurăm că toți candidații care vor să intre în competiția electorală să fie pe bune”, a declarat Constantin Buică, la Realitatea Tv, conform Mediafax.

Acesta a mai afirmat că ar putea fi ca în alte state, unde există inițiative civice pentru susținerea unui candidat la alegeri. „Vin cu o susținere de inițiativă într-un număr mai restrâns, câteva mii de astfel de semnături, dar se depun, se prezintă cu această susținere la sediul partidului și partidul le are pe toate și le prezintă original la depunerea candidaturilor. Am fost în misiuni de observare a alegerilor și am constatat că astfel de lucruri funcționează, sunt state care au 200 de astfel de inițiative de susținere a unor candidați la nivel regional, cum ar fi la noi la nivel județului și este suficient 200. Dar să știm că acestea sunt valabile”, a mai explicat Buică.

Șeful AEP a spus că este posibil ca la alegerile prezidențiale din luna noiembrie să fie 17 candidați, însă „așteptăm vineri să vedem rămânerea definitivă”. Biroul Electoral Central a validat, până în acest moment, 14 candidaturi la alegerile prezidențiale.

BEC a sesizat Parchetul în privința mai multor candidați la prezidențiale, în contextul în care în urma verificărilor, instituția a constatat elemente de similitudine în semnăturile depuse de către aceștia. Printre candidații vizați se numără Alexandru Cumpănașu, Miron Cozma, Bobby Păunescu, Ninel Peia și Viorel Cataramă.

Facebook Forum

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG