Linkuri accesibilitate

Prețul petrolului, aproape de 100 de dolari, în așteptarea unui deznodământ în criza Ucraina-Rusia


Temerile că Rusia ar putea invada Ucraina au dus la creșterea prețului barilului de petrol la aproape 100 de dolari.
Temerile că Rusia ar putea invada Ucraina au dus la creșterea prețului barilului de petrol la aproape 100 de dolari.

Rusia este unul dintre cei mai mari producători de petrol și de gaz din lume, iar temerile că ar putea invada Ucraina au dus la creșterea prețului barilului de petrol la aproape 100 de dolari, nivel nemaivăzut din 2014.

Prețurile petrolului și ale gazului sunt în creștere deja de câteva luni, deoarece cererea globală a revenit brusc după cei doi ani de pandemie, iar țările exportatoare nu reușesc să țină pasul.

Producția mai multor membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol a scăzut, iar întreruperile de producție au existat și în afara organizației, inclusiv în Ecuador și în Kazahstan, din cauza dezastrelor naturale și a tensiunilor politice.

New York Times notează că tensiunile politice din țară ar putea, de asemenea, să arunce Libia înapoi în război civil, ceea ce ar pune în pericol producția a mai mult de 300.000 de barili de petrol.

Acești factori sunt minori în comparație cu efectul pe care l-ar avea asupra prețurilor o eventuală invazie a Ucrainei de către Rusia.

Rusia: cel mai mare furnizor de gaz natural din Europa

Rusia produce 10 milioane de barili de petrol pe zi, aproximativ 10% din cererea globală și este și cel mai mare furnizor de gaz natural din Europa, un combustibil esențial pentru centralele electrice și pentru căldură.

În cursul zilei de luni, țițeiul Brent, indicatorul de referință global, a crescut până la 96 de dolari pe baril, urmat de o scădere ușoară pe fondul apariției informațiilor că oficialii ruși rămân deschiși la ideea negocierilor.

Investitorii sunt îngrijorați că un eventual conflict cu Ucraina ar putea afecta infrastructura energetică din regiune și că sancțiunile impuse Rusiei de către națiunile occidentale ar putea afecta exporturile țării. Există, de asemenea, îngrijorarea că președintele rus, Vladimir Putin s-ar putea folosi de exporturile de petrol și gaz pentru a face presiuni asupra Europei, care este dependentă de Rusia pentru aprovizionarea cu energie.

Consultat de către Europa Liberă, analistul economic Dragoș Cabat subliniază posibilitatea creșterii prețului la petrol, dar mai ales la gaz, în cazul unei invazii, dat fiind faptul că Rusia alimentează cu gaz Europa, iar această alimentare se face prin conducte care trec și prin Ucraina.

„Ucraina, nu este ea în sine un producător, mai ales de gaze, este importator din Rusia, dar alimentarea Europei de vest cu gaze naturale se face prin conducte care trec și prin Ucraina”.

Un alt aspect important care va duce la o creștere și mai mare a prețurilor sunt sancțiunile pe care liderii Occidentali au declarat că le vor impune Rusiei în cazul în care aceasta va invada Ucraina și care ar putea reduce producția de petrol a țării.

Dragoș Cabat consideră că sancțiunile ar afecta cu siguranță creșterea prețurilor „pentru că atât Germania cât si Austria, cât și majoritatea țărilor europene, cu excepția celor care au foarte multă energie verde, depind puternic de Rusia și de gazul rusesc. Cu atât mai mult cu cât Germania a și renunțat la energia nucleară recent”.

Cât va dura această creștere

Potrivit specialistului, în cazul unei invazii, am putea asista inițial la o creștere puternică a prețului la petrol, care ar fi urmată de o anumită stabilizare, însă prețurile vor continua să rămână mai crescute decât ar fi fost în lipsa unui eventual conflict.

„Așa ne arată istoria. Și când au fost conflictele în Irak, acum 20 de ani, și în Iran acum 40 de ani, și în Libia mai nou. Deci întotdeauna când țările exportatoare de petrol și de gaz sunt parte a unui conflict, atât timp cât conflictul durează și prețul petrolului, și al gazelor, și al resurselor de energie este mai ridicat”.

Consecințele vor fi evidente în rata inflației potrivit specialistului. „Odată ce crește prețul gazului și prețul petrolului și mai mult, ar reveni și mai puternic problema inflației care deja este la maxime istorice, în ultimii 30-40 de ani. Așa că o reinflatare a prețului la energie, în general, fie petrol, fie gaze, fie electricitate, orice, nu face bine economiei mondiale și în special economiei Uniunii Europene care va fi cea mai afectată de această criză”.

XS
SM
MD
LG