Linkuri accesibilitate

Prețurile la carburanți au crescut cu aproape un leu în patru luni. Ce urmează?


Prețul benzinei și al motorinei a sărit de 5lei/l
Prețul benzinei și al motorinei a sărit de 5lei/l

Prețurile la benzină și motorină au atins în această săptămână cele mai ridicate valori de la începutul pandemiei de coronavirus. Dincolo de cei care își folosesc mașinile și trebuie să plătească mai mult, majorarea a generat temeri privind eventuale scumpiri în lanț.

Cei care au venit la pompă luni, 22 februarie, au plătit pentru un litru de benzină 5,15 lei, iar pentru motorină 5,24. Aceasta în timp ce în noiembrie 2020 plăteau pentru un litru de benzină 4,43 lei, iar pentru motorină 4,38 lei.

Creșterea este determinată de cei doi factori care stabilesc prețul carburantului: cotația internațională a țițeiului și fiscalitatea. Pe de o parte, barilul Brent a crescut cu 9 dolari față de începutul anului, iar pe de altă parte, de la 1 ianuarie, statul a majorat nivelul accizei la carburant.

Sunt doi factori care în mod clar determină evoluția. Primul este creșterea cotațiilor internaționale a țițeiului, barilul Brent a crescut până la 65 de dolari față de 56 la începutul anului. Undeva la jumătate la din prețul carburanților la pompă este dat de cotația barilului. Pe de altă parte, de la 1 ianuarie statul român a mărit accizele atât pentru motorină cât și pentru benzină. Creșterea mai semnificativă a fost pentru benzină. Cealaltă jumătate este determinată de accize și taxe care se aplică pe litrul de combustibil", explică, pentru Europa Liberă, Radu Dudău, director al Energy Policy Group, think-tank specializat în politici energetice și de strategie energetică.

Deși prețurile din piață sunt direct influențate de prețul carburantului, specialistul arată că nivelul atins acum este unul care va determina o stabilitate, iar prețul nu va mai avea fluctuații importante în 2021.

Componenta de costuri cu transporturi e în costul fiecărui produs. Trebuie să ținem cont că suntem într-un moment de echilibru în care prețul se stabilizează din nou. Eu nu întrevăd o creștere dramatică în continuare a prețului barilului Brent. Eu cred că 65 e limita de sus, nu întrevăd pentru 2021 în niciun caz depășirea limitei de 70. Accizele au fost deja mărite, iar prin urmare o să constatăm o stabilitate a prețului.

Radu Dudău, director al Energy Policy Group
Radu Dudău, director al Energy Policy Group

Pe termen scurt, va fi o oarecare ajustare care poate fi amplificată dacă activitatea economică revine la un nivel comparabil cu cel dinainte de criza pandemică. Nu întrevăd niciun motiv de creștere. În momentul de față, raportul dintre cerere și ofertă este echilibrat. Cei doi fac importanți - cotația și fiscalitatea - nu mai au motive să varieze semnificativ. Eu cred că suntem la un nivel de echilibru în jurul cărora vor fi variați foarte mici", spune Radu Dudău.

De altfel, creșterile prețurilor la carburanți nu sunt întâlnite doar în România.

Noi suntem pe deplin aliniați, în afara de componenta de fiscalitate care este naționala, la piața regională de carburanți care se raportează la un standard comun de cotații. În general avem un răspuns prin prețul la pompă față de variația prețului barilului. Când crește pe plan internațional, în scurt timp vedem și la pompă. La fel și în cazul scăderii", arată specialistul în energie.

Cele mai mari prețuri la carburanți din Europa se înregistrează în state precum Olanda, Norvegia și Italia. Spre exemplu 1 litru de benzină în Olanda costa 8,14 lei, în cazul motorinei norvegienii plătesc cel mai mult, adică 7,22 lei. La polul opus, cele mai mici prețuri înregistrate la benzină au fost în Ucraina - 3,88 lei, iar la motorină în Moldova - 3,48 lei pe litru.

Stabilitatea pe plan internațional a prețului este asigurată de acțiunile celor trei mai jucători din industria petrolieră - Rusia, Arabia Saudită și Statele Unite, iar pentru 2021 nu sunt semnale privind un conflict care să genereze o creștere a prețurilor.

Pentru 2021 nu văd nicio provocare care să perturbe echilibrul. Suntem pe un preț internațional susținut prin faptul că doi mari producători din cei trei, Arabia Saudită și Rusia au această înțelegere în cadrul OPEC+ de a menține o cotă diminuată de producție pentru a susține prețul crescător. În cazul în care împreună, sau oricare dintre ele, decid să mărească producția, acest lucru ar împinge prețul în jos, iar impactul asupra consumatorului nu ar fi dăunător. Cel de-al treilea jucător, Statele Unite, deja la prețul de peste 60 de dolari barilul începe să reia producția din țiței din șist și prin urmare, apare un mecanism de auto-reglementare: când prețul crește, crește și producția în SUA, ceea ce, la un moment dat, îi împinge pe ceilalți doi jucători să reducă cotele de producție. Pentru 2021-2022 nu întrevăd nicio perturbare majoră", conchide Radu Dudău.

XS
SM
MD
LG