Linkuri accesibilitate

Prima întâlnire Blinken – Lavrov | Confruntarea diplomaților și pericolul militarizării Arcticii


Baza militară a Rusiei de pe insula Țara Alexandrei din Oceanul Arctic.

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, și ministrul de Externe al Rusiei, Sergei Lavrov, se întâlnesc miercuri seară într-o perioadă extrem de tensionată în relațiile bilaterale.

Blinken și Lavrov vor purta discuții în capitala Islandei, Reykjavik, unde participă amândoi, joi, la o reuniune a Consiliului Arcticii. Oficialii ruși și americani au spus că cei doi vor discuta pregătirea unei posibile întâlniri între președinții Putin și Biden în cursul lunii viitoare, dar e de așteptat ca discuțiile să atingă numeroase alte probleme care fac ca relațiile bilaterale să se apropie, în prezent, de niveluri specifice perioadei Războiului Rece.

Antony Blinken spune că SUA ar prefera să aibă „o relație mai stabilă și mai predictibilă cu Rusia”.
Antony Blinken spune că SUA ar prefera să aibă „o relație mai stabilă și mai predictibilă cu Rusia”.

Deși au mai vorbit la telefon, va fi prima întâlnire față în față a actualilor șefi ai diplomațiilor celor două țări, iar relațiile dintre SUA și Rusia sunt tensionate cu privire la numeroase teme, inclusiv cea a amenințării militare sugerate de mobilizarea recentă a forțelor rusești la granița cu Ucraina.

Ar fi de preferat să avem o relație mai stabilă și mai predictibilă cu Rusia”, a spus Antony Blinken, marți, adăugând că Statele Unite au fost clare în a transmite Rusiei că dacă „alege să facă gesturi nechibzuit și agresive, care afectează interesele SUA sau ale aliaților, vom răspunde. Nu pentru că vrem să provocăm conflicte, ci pentru că unele gesturi nu pot continua nesancționate”, a spus Antony Blinken.

Serghei Lavrov, care conduce diplomația Rusiei din 2004, a interpretat declarația spunând: „aparent, există o decizie a SUA de promovare a unor relații stabile și predictibile cu Rusia”.

Militarizarea Arcticii

Antony Blinken a avertizat că SUA sunt îngrijorate de o militarizare rusească a Arcticii, zonă de importanță strategică pentru puterile mondiale.

În ajunul reuniunii Consiliului Arcticii, din care mai fac parte și Canada, Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda și Islanda Rusia a invitat presa la baza sa militară „Trifoiul Arctic" din arhipelagul Franz-Joseph din Oceanul Arctic. Baza de pe insula „Țara Alexandrei” a fost construită pe ruinele unei fost baze sovietice, are peste 14.000 de metri pătrați și e capabilă să funcționeze fără contact cu exteriorul timp de un an.

Baza militară din arhipelagul Franz-Joseph este cel mai nordic avanpost militar al Rusiei. Potrivit AP, zona este plină de rachete și sisteme radar, iar pista amenajată pe insulă poate gestiona toate tipurile de aeronave, inclusiv bombardierele strategice cu capacitate nucleară.
Baza militară din arhipelagul Franz-Joseph este cel mai nordic avanpost militar al Rusiei. Potrivit AP, zona este plină de rachete și sisteme radar, iar pista amenajată pe insulă poate gestiona toate tipurile de aeronave, inclusiv bombardierele strategice cu capacitate nucleară.

Suntem îngrijorați că unele activități militare din Arctic sporesc riscul unor accidente și subminează scopul comun de a avea un viitor pașnic al regiunii. Trebuie să evităm militarizarea regiunii”, a spus Blinken presei aflate în Reykjavik în 18 mai.

Cu o zi înainte, când Serghei Lavrov a spus că „aparent, există o decizie a SUA de promovare a unor relații stabile și predictibile cu Rusia”, el a adăugat că dacă aceasta „înseamnă sancțiuni constante și predictibile, nu de asta avem nevoie. Atitudinea noastră față de SUA include speranța că normalizarea relațiilor se va baza pe acțiuni concrete mai degrabă decât pe vorbe pe care le-am auzit de prea multe ori”.

Sergei Lavrov spune că Rusia dorește ca normalizarea relațiilor cu SUA să se bazeze pe acțiuni clare, nu pe vorbe.
Sergei Lavrov spune că Rusia dorește ca normalizarea relațiilor cu SUA să se bazeze pe acțiuni clare, nu pe vorbe.

Antony Blinken a mai declarat că întâlnirea cu Lavrov e un prilej important de a testa dacă Washingtonul și Moscova pot găsi puncte comune în chestiuni precum schimbările climatice și provocările internaționale pe care le reprezintă situațiile din Orientul Apropiat, Iran și Coreea de Nord.

Cele două state au relații tensionate pe teme precum situația opozantului Kremlinului, Alexei Navalnîi, aflat în detenție în Rusia, proiectul gazoductului Nord Stream 2, acuzațiile cu privire la atacuri cibernetice și încercarea de influențare a proceselor electorale din Statele Unite.

Reykjavik este locul de desfășurarea a unui summit istoric din 1986, dintre președintele american Ronald Reagan și liderul sovietic Mihail Gorbaciov.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG