Linkuri accesibilitate

Prima zi a noului Parlament: Cum au fost împărțite funcțiile de conducere

Cele două Camere ale noului Parlament, ales în urma scrutinului din 6 decembrie, s-a întrunit luni de la ora 12:00, în şedinţe separate de deschidere a legislaturii 2020-2024, la convocarea preşedintelui Klaus Iohannis.

Pentru validarea mandatelor se aleg comisii în ambele camere. Senatul este legal constituit după validarea mandatelor a trei pătrimi din numărul total de senatori, iar Camera după validarea a două treimi din mandatele de deputați și depunerea jurământului de către aceștia.

După constituirea legală a Senatului și a Camerei Deputaților se decide conducerea fiecărei camere. Președinții celor două camere sunt aleși prin vot secret, cu buletine de vot și potrivit legii, sunt desemnați pentru întreaga durată a mandatului parlamentului.

Rezultatul votului din 6 de­cembrie oferă un a­van­­taj la limită coaliţiei PNL - USR-Plus - UDMR.

11:52 21.12.2020

Lucrările Senatului și ale Camerei Deputaților vor fi conduse luni de decanii de vârstă din cele două camere, asistați de patru dintre cei mai tineri parlamentari, în calitate de secretari de ședință.

Potrivit datelor, decanul de vârstă de la Camera Deputaților este deputatul AUR, Lucian Feodorov, 78 de ani, iar la Senat Ion Prioteasa de la PSD, 70 de ani.

11:54 21.12.2020

Dacian Cioloș a anunțat luni că USR-PLUS o va susține pe Anca Dragu, fost ministru de Finanțe în guvernul tehnocrat, pentru funcția de președinte al Senatului.

În noul guvern vor fi nominalizați, din partea USR-PLUS, Dan Barna ca vicepremier și Vlad Voiculescu ca ministru al Sănătății.

El a spus că cele trei partide din coaliție sunt pregătite să meargă marți la consultări cu președintele Iohannis pentru a formaliza formarea acestei coaliții.

11:57 21.12.2020

PSD ia în calcul să boicoteze constituirea noului Parlament, având în vedere că PNL, USR-PLUS și UDMR, partidele care vor să formeze o coaliție de guvernare de dreapta, își împart între ele conducerile celor mai importante comisii legislative.

Dacă se va merge pe varianta boicotului, PSD va fi ajutat de lipsa din Parlament a deputaților minorităților naționale care au intrat în izolare după ce reprezentantul comunității grecilor din România a fost confirmat pozitiv. El a fost anterior la consultările de la Vila Lac 1.

12:32 21.12.2020

La prima ședință a Camerei Deputaților din legislatura 2020-2024 participă 310 din totalul de 330 de deputați.

Configurația Camerei Deputaților este următoarea:

  • PSD - 110 membri, 33,33%;
  • PNL - 93 de membri, 28,18%;
  • USR-PLUS - 55 membri, 16,66%;
  • AUR - 33 de membri - 10%;
  • UDMR - 21 de membri, 6,36%;
  • Minorități naționale - 18 membri, 5,45%.

Luni au fost anunțați și liderii grupurilor parlamentare: Alfred Simonis (PSD), Gabriel Andronache (PNL), Ionuț Moșteanu (USR PLUS), George Simion (AUR), Csoma Botond (UDMR) și Varujan Pambuccian (minorități naționale).

Prima ședința a început cu un moment de reculegere în memoria eroilor din Revoluția din Decembrie 1989.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG