Linkuri accesibilitate

Prima zi de audiere a miniștrilor desemnați în cabinetul Cîțu. Trei avize pozitive


Avizele primite în comisii sunt consultative, decisiv fiind doar votul în plen, a cărui dată nu a fost, încă, stabilită
Avizele primite în comisii sunt consultative, decisiv fiind doar votul în plen, a cărui dată nu a fost, încă, stabilită

Trei din șase miniștri desemnați au primit marți, în comisiile de specialitate din parlament, aviz pozitiv pentru portofoliile la care au fost propuși: Nicolae Ciucă la Apărare, Adrian Oros la Agricultură și Costel Alexe la Mediu. Surpriza o constituie ministrul desemnat la Mediu, avizat negativ la audierile pentru guvernul Orban 2, din februarie.

În schimb, Lucian Heiuș propus la Finanțe, Cătălin Predoiu propus la Justiție și Ion Ștefan, de la Dezvoltare, au primit avize negative în comisii.

Avizele comisiilor parlamentare de specialitate nu sunt obligatorii.

Calendarul audierilor de miercuri:

- ora 10.00 Bogdan Gheorghiu, propus la Cultură
- ora 11.00 Lucian Bode, propus la Transporturi
- ora 12.00 Victor Costache, propus la Sănătate
- ora 13.00 Ionuţ Stroe, propus la Sport
- ora 14.00 Monica Anisie, propus la Educaţie
- ora 15.00 Violeta Alexandru, propus la Muncă

Calendarul auderilor de joi:

- ora 10.00 Bogdan Aurescu, propus la Externe
- ora 11.00 Marcel Boloş, propus la Fonduri Europene
- ora 12.00 Virgil Popescu, propus la Economie
- ora 13.00 Marcel Vela, propus la Interne.

PSD va asigura cvorumul în plenul reunit, dar va vota împotrivă, a anunțat marți Marcel Ciolacu.

De asemenea, PMP va vota guvernul. Președintele Eugen Tomac a spus că partidul său dorește ca România să aibă un guvern stabil.

Florin Cîțu a depus vineri la parlament lista noului guvern și programul de guvernare, care au fost validate de Biroul Executiv al PNL.

Este al doilea guvern pe care îl propun liberalii după căderea Cabinetului Orban, după ce precedenta propunere nu a fost supusă la vot în Parlament în termenul de 15 zile, prevăzut de regulamentul ședințelor comune ale celor două camere.

Ludovic Orban și-a depus mandatul după ce procedura acordare a încrederii Guvernului a fost suspendată de PSD, ca și după decizia Curții Constituționale, care a considerat că un premier desemnat trebuie să caute o majoritate parlamentară în Parlament.

Florin Cîțu a declarat că va negocia obținerea unei majorități parlamentare, însă este neclar în acest moment ce șanse sunt ca un guvern nou să primească girul Parlamentului. Nu e clar nici dacă noua propunere de guvern va fi respinsă, caz în care se poate spune că ne aflăm încă în interiorul procedurii pentru alegeri anticipate, care spune că Parlamentul se dizolvă dacă nu este acordată încrederea a două guverne în termen de 60 de zile de la prima solicitare.

XS
SM
MD
LG