Linkuri accesibilitate

Primul diferend Orban-Predoiu pe recursul compensatoriu. Orban vrea soluții pentru abrogare


Prim-ministrul Ludovic Orban
Prim-ministrul Ludovic Orban

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat, la începutul ședinței de guvern de joi seara, că vrea „să spulbere orice fel de îndoială” privind programul de guvernare al PNL în domeniul justiției referitor la recursul compensatoriu.

„ (...) la măsuri urgente se află avizarea proiectului de lege pentru abrogarea recursului compensatoriu și consolidarea serviciului de probațiune pentru monitorizarea condamnaților eliberați condiționat. Am spus aceste lucruri, fiindcă am văzut că sunt anumite interpretări. Ăsta este programul de guvernare, asta vom face”, a spus Orban în fața miniștrilor.

Orban a adăugat că vor găsi „cea mai bună soluție pentru a genera abrogarea prevederilor din recursul compensatoriu - care au pus în pericol viața, integritatea fizică, bunurile personale ale cetățenilor români prin eliberarea înainte de termen a unor condamnați, în special a celor condamnați pentru infracțiuni grave - astfel încât să nu mai pericliteze viața şi siguranța cetățenilor”.

Cătălin Predoiu a admis, joi, în prima conferință de presă de la preluarea mandatului, că abrogarea recursului compensatoriu nu este posibilă la acest moment.

O abrogare peste noapte a recursului compensatoriu, fără a pregăti toate aceste planuri, inclusiv discuțiile cu CEDO și măsuri de extindere a capacității penitenciare, ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decât cele din prezent. O abrogare abruptă prin OUG sau chiar prin proiect de lege acum, astăzi, fără să asigurăm CEDO că extindem capacitatea penitenciară, că extindem numărul de consilieri de probațiune, ne-ar conduce la condamnări. Am semnale scrise în acest sens, sunt îngrijorări exprimate de CEDO cu privire la anumite declarații politice și intenții. Mai este vorba și de legea penală mai favorabilă, discriminările care ar apărea dacă reglementăm greșit”, a explicat ministrul Justiției.

Cătălin Predoiu a intervenit la începutul ședinței de guvern, propunând ca pe ordinea de zi suplimentară să fie inclus un Memorandum pentru aprobarea organizării unor concursuri, în anul 2020, pentru extinderea serviciului de probaţiune cu un număr de 611 inspectori de probaţiune. “De ce îl propunem astăzi şi nu la începutul anului? Pentru că în 3-4 decembrie Ministerul Justiţiei o să aibă un dialog cu CEDO pe tema... în general, problematica din penitenciare, şi acest memorandum ne va servi să arătăm CEDO că facem paşi în direcţia”, a spus Predoiu. Cererea lui Predoiu a fost aprobată de premierul Orban.

Declarațiile lui Cătălin Predoiu privind amânarea unei decizii în privința recursului compensatoriu au stârnit nemulțumirea unor lideri USR, partid care a semnat un pact politic cu PNL care prevedea inclusiv abrogarea acestuia.

Nu se schimbă mai nimic, nu se repară aproape nimic din ce a distrus PSD-ul în materie de justiție. Ok, nu mai stăm cu teama că se dă mâine ordonanță de amnistie și grațiere, dar legea recursului compensatoriu scoate AZI criminalii și corupții din penitenciare, iar procurorii de rând înalt vor fi puși pe funcții tot de politicieni. Cum adică nu abrogăm legea asta odioasă pentru că se supără CEDO și ne sancționează? CEDO nu știe ce efecte oribile a produs acest act normativ?”, a scris deputatul USR Stelian Ion, pe contul său de Facebook.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG