Linkuri accesibilitate

Primul test pentru Joe Biden: Migrația ilegală și criza minorilor sosiți la frontieră


Joe Biden este criticat pentru creșterea migrației ilegale în primele sale două luni de mandat
Joe Biden este criticat pentru creșterea migrației ilegale în primele sale două luni de mandat

Administrația Joe Biden se confruntă cu primul test serios al mandatului prezidențial după apariția publică a unor imagini dintr-un centru de detenție din Texas în care sunt prezentați copii migranți în camere aglomerate improvizate.

Voci critice l-au acuzat pe președintele Biden de o creștere a migrației ilegale în Statele Unite, arată BBC. De la preluarea mandatului în ianuarie, Joe Biden a eliminat unele din restricțiile impuse de Donald Trump celor care intră în SUA.

Administrația sa a inversat politica de îndepărtare a copiilor neînsoțiți la graniță, optând în schimb să-i proceseze și să-i plaseze în familii din SUA.

Luni, secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat că executivul american lucrează pentru a oferi cazare suplimentară noilor sosiți „în următoarele zile și săptămâni”.

Locuri în care copiii pot avea acces la asistență medicală, pot avea acces la resurse educaționale - chiar și la resurse legale”, a spus ea.

Comentariile ei au apărut după ce imaginile publicate luni de congresmanul din Texas, Henry Cuellar, un democrat, arătau copii dormind pe saltele subțiri pe podea sub pături din folie.

Migranți într-o cameră înghesuită cu pereți din plastic din centrul din Donna/Texas
Migranți într-o cameră înghesuită cu pereți din plastic din centrul din Donna/Texas

Noile strategii pe care oficialii administrației le-au subliniat luni reflectă presiunea crescândă asupra președintelui Biden și a consilierilor săi de a încetini creșterea trecerilor ilegale care s-a accelerat de la preluarea mandatului. Biden navighează uneori în ape tulburi: pledoariile parlamentarilor de la frontieră pentru a descuraja mai agresiv potențialii migranți și îndemnurile de la avocați pentru drepturile omului să-i trateze uman, potrivit Washington Post.

Cea mai acută provocare este cum să te descurci cu mii de copii luați în custodie în temeiul politicii de a nu întoarce minorii neînsoțiți.

Fotografiile apărute public amintesc de criticile cu care s-a confruntat fostul președinte Donald Trump pentru cazarea copiilor la frontieră, deși oficialii administrației au declarat că condițiile actuale sunt mult mai umane.

Alți parlamentari care au asistat la situația de frontieră și-au exprimat, de asemenea, îngrijorări serioase luni. „În general, am văzut o situație care scăpa de sub control", a declarat senatorul Rob Portman care a vizitat granița săptămâna trecută.

Căutarea soluțiilor din partea administrației vine pe măsură ce crește presiunea la frontieră. Situația amenință să devină o criză logistică și politică din ce în ce mai mare. Echipa lui Biden a părut adesea în defensivă în ceea ce privește granița, relaxând rapid politicile lui Trump, dar luptându-se să preia controlul afluxului, după ce arestările și detențiile la frontieră au ajuns la unele dintre cele mai înalte niveluri dintr-un deceniu la sfârșitul președinția lui Trump.

Biden se va confrunta probabil cu o serie de întrebări privind situația la frontieră la prima sa conferință de presă oficială de joi.

În timpul unei ședințe virtuale cu senatorii democrați, luni seara, Biden a fost presat pe această problemă de cel puțin un membru al propriului său partid, potrivit oficialilor familiarizați cu discuția citați de Washington Post.

Senatorul Mark Kelly (Arizona) l-a întrebat pe președinte care este calendarul administrației pentru resurse și facilități suplimentare pentru a gestiona creșterea numărului de migranți la frontieră, precum și protocoalele de testare Covid-19.

Ca răspuns, Biden nu a aprofundat în detalii, dar a subliniat senatorilor că administrația sa construiește capacități suplimentare de îngrijire a migranților și că provocările actuale au început sub mandatul predecesorului său. El nu a spus dacă el personal sau vicepreședintele Harris vor vizita granița.

Încăpere supraaglomerată în care sunt cazați migranții, Donna/Texas
Încăpere supraaglomerată în care sunt cazați migranții, Donna/Texas

Numărul minorilor neînsoțiți la graniță a crescut brusc în ultimele luni. Guvernul american a arătat că dorește să colaboreze cu Mexicul și Guatemala pentru a aborda cauzele profunde ale problemei, care includ sărăcia și violența pe scară largă din America Centrală.

Din ianuarie, președintele a ordonat reunificarea copiilor migranți cu familiile lor, a încheiat construcția zidului de frontieră al lui Trump și a solicitat revizuirea programelor de imigrație legală oprite de fostul președinte.

În timp ce era în funcție, Trump s-a confruntat cu critici privind condițiile din interiorul facilităților de la frontieră în care sunt ținuți copii.

Unele facilități din epoca Trump - acum renovate și modernizate - sunt folosite din nou. În ciuda îngrijorărilor legate de coronavirus, oficialii din domeniul sănătății au declarat că aceste facilități se pot deschide la o capacitate de 100%.

Secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat că oficialii americani vor cere în mod explicit Mexicului și Guatemala să contribuie la reducerea numărului de migranți care sosesc la frontieră. Ea a enumerat alte măsuri pe care le-a făcut administrația, inclusiv difuzarea a mii de reclame la radio și pe rețelele sociale în mai multe limbi în Brazilia, El Salvador, Guatemala și Honduras, îndemnând oamenii să nu vină la graniță.

Răspunzând apelurilor depuse de parlamentarii ambelor partide pentru a permite reporterilor să intre în facilități care dețin copiii migranți, Psaki a spus că oficialii „lucrează pentru a finaliza detaliile” pentru a le deschide către presă și speră să „aibă o actualizare în zilele următoare”. Dar ea a refuzat să eticheteze situația drept o criză.

Administrația se pregătește, de asemenea, să lanseze căi legale suplimentare care nu ar solicita solicitanților de azil să se prezinte fizic la frontieră, potrivit unui oficial care a vorbit sub protecția anonimatului pentru Washington Post.

În general, deciziile luate luni au vizat completarea altor acțiuni recente, cum ar fi redeschiderea unui program de reunire a anumitor copii din El Salvador, Guatemala și Honduras cu părinții care locuiesc legal în Statele Unite.

Oficialii ai Casei Albe au declarat că s-au concentrat asupra a două obiective deosebit de presante: crearea unor spații mai mari pentru copiii care sunt deținuți în prezent și mutarea lor rapidă în case permanente.

Administrația Trump a expulzat migranții începând din martie 2020 în conformitate cu titlul 42 din codul de sănătate publică, folosind pandemia ca motiv pentru refuzul de a lăsa solicitanții de azil în Statele Unite, Criticii au acuzat administrația că a folosit coronavirusul ca pretext pentru a-și impune politicile privind imigrația, iar Uniunea Americană pentru Libertăți Civile a intentat procese pentru a opri practica.

XS
SM
MD
LG