Linkuri accesibilitate

Pro-occidentalul Petr Pavel, victorie fulgerătoare în cursa pentru președinția cehă


Susținătorii lui Pavel au salutat imediat rezultatul ca fiind o victorie a democrației liberale asupra populismului oligarhic, pe care cred că îl reprezintă Babiš.
Susținătorii lui Pavel au salutat imediat rezultatul ca fiind o victorie a democrației liberale asupra populismului oligarhic, pe care cred că îl reprezintă Babiš.

Șampania curge în timp ce fostul general îl învinge pe rivalul populist miliardar Andrej Babiš cu cea mai mare marjă din istoria țării.

Petr Pavel, un general în retragere și fost comandant senior al NATO, a ajuns la președinția cehă după o victorie zdrobitoare asupra fostului premier Andrej Babiš într-un scrutin umbrit de disputele legate de războiul dintre Rusia și Ucraina.

Cu aproape toate voturile numărate, rezultatele au arătat sâmbătă seară că Pavel e pe primul loc cu o marjă emfatică de 58,3% la 41,68%, cea mai mare înregistrată vreodată într-un sondaj prezidențial ceh și reflectând un avantaj de peste 958.000 de voturi la nivel național.

Susținătorii lui Pavel au salutat imediat rezultatul ca fiind o victorie a democrației liberale asupra populismului oligarhic , pe care cred că îl reprezintă Babiš.

Pe măsură ce amploarea triumfului său a devenit clară, Pavel, în vârstă de 61 de ani, fost șef de stat major al armatei și secund al NATO, a fost întâmpinat de scandările „președintele, președintele” din partea susținătorilor băutori de șampanie în timp ce urca pe podiumul său de la sediul de campanie din cartierul Karlín din Praga.

El a numit victoria sa una pentru „adevăr, demnitate, respect și smerenie” și a promis că va căuta unitatea națională după o campanie electorală denunțată pe scară largă ca fiind una de dezbinare.

„Avem opinii diferite asupra multor lucruri, dar asta nu înseamnă că suntem dușmani”, a spus Pavel. „Trebuie să învățăm să comunicăm unii cu alții.”

Într-un moment de un simbolism extrem, el a fost felicitat pe scenă de Zuzana Čaputová, președintele Slovaciei, care – la fel ca Pavel – s-a pronunțat împotriva populismului și a invocat valorile lui Václav Havel, odinioară disident care a fost primul președinte al Cehoslovaciei postcomuniste.

Rezultatul a reprezentat și o victorie personală pentru pro-occidentalul Pavel, care a fost victima unui incident bizare de dezinformare, fiind declarat mort pe o versiune contrafăcută a site-ului său de campanie.

Mai multe redacții dar și utlizatori ai rețelelor sociale au declarat că au primit e-mailuri prin care se anunța că Pavel a murit brusc în noaptea dinaintea alegerilor.

Mailul includea un link către un site web aproape identic cu pagina oficială a lui Pavel și chiar un necrolog.

„Da, sunt în viață. Nu m-am gândit niciodată că va trebui să scriu asta. Cineva trimite o versiune falsă a site-ului meu cu vestea morții mele în numele purtătorului meu de cuvânt.”

Câteva ore mai târziu, generalul a făcut o postare pe Twitter în care a parafrazat în glumă titlul unui film celebru cu James Bond - No time to die (Nu e vreme de murit), afișând chipul său în locul celebrului personaj.

Rezultatul a a reprezentat o respingere umilitoare pentru Babiš, în vârstă de 68 de ani, născut în Slovacia, un magnat miliardar care a fost acuzat că a condus o campanie agresivă, după ce l-a prezentat pe Pavel drept un bellicist pentru sprijinul pro-Ucraina.

Babis a fost premier între anii 2017 şi 2021 și a promis în timpul campaniei că va obliga guvernul să susţină populaţia în faţa creşterii preţurilor fără a indica și pârghiile prin care o va face.

La un moment dat, Babiš a părut chiar să pună la îndoială aranjamentele de securitate colectivă ale NATO spunând că nu va trimite niciodată trupe cehe în Polonia, deși Cehia este membru al alianței militare, dacă aceasta ar fi atacată de Rusia.

Pavel îl va înlocui pe Milos Zeman, politician controversat, care a avut legături strânse cu Moscova înainte de invazia rusească în Ucraina.

Petr Pavel a promis că va fi un preşedinte independent, neinfluenţat de politica partidelor, că va continua să susţină ajutorul pentru Ucraina sfâşiată de război şi că va sprijini candidatura Kievului pentru a deveni membru al UE.

Fost erou al războiului din fosta Iugoslavie, când a ajutat inclusiv la eliberarea unor soldaţi francezi, Pavel a fost şef al Statului Major ceh şi preşedinte al Comitetului Militar al NATO, cel mai înalt responsabil militar al Alianţei Nord-Atlantice.

Pavel va fi al patrulea preşedinte al Republicii Cehe după obținerea independenței în urma desprinderii de Slovacia, în 1993, la patru ani după ce Cehoslovacia a ieșit din comunismul totalitar și de sub influența Moscovei.

Predecesorii lui Petr Pavel sunt Vaclav Javel, un dramaturg disident anticomunist care a condus Republica Cehă din 1993 până în 2003, economistul Vaclav Klaus, președinte din 2003 până în 2013) şi Milos Zeman, căruia îi va lua locul Pavel.

După înfrângerea sa, viitorul rol al lui Babiš în politica cehă este pus la îndoială, în ciuda angajamentului său de a-și conduce partidul (ANO) în parlament, la alegerile din 2025.

Vreți să citiți mai multe știri și articole de acest tip? Abonați-vă AICI la newsletter-ul Europa Liberă, „3 minute”.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG