Linkuri accesibilitate

 
De teamă că ar putea pierde 500 de milioane de euro din PNRR, guvernul Ciolacu a schimbat legea guvernanței corporative

De teamă că ar putea pierde 500 de milioane de euro din PNRR, guvernul Ciolacu a schimbat legea guvernanței corporative


Marcel Ciolacu, premierul României (imagine de arhivă).
Marcel Ciolacu, premierul României (imagine de arhivă).

Executivul a adoptat într-o ședință de guvern de marți, 8 aprilie, o ordonanță de urgență care modifică legea privind guvernanța corporativă – cea referitoare la numirea șefilor din companiile de stat.

De schimbarea legii prin care sunt numiți șefii din companiile de stat din România – așa-zisa lege privind guvernanța corporativă – depinde soarta a 500 de milioane de euro.

E vorba de fonduri alocate României prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pe care România nu îi poate primi dacă nu îndeplinește un jalon impus de Comisia Europeană, privind numirile din companiile de stat din domeniu energetic.

Europa Liberă a scris în mai multe rânduri despre acest subiect.

În nota de fundamentare a ordonanței adoptate marți se menționează că suma de 500 de milioane de euro care se află în joc reprezintă „o parte esențială din finanțarea necesară
pentru modernizarea și consolidarea infrastructurii energetice naționale și a celei de
transporturi, fonduri esențiale pentru atingerea obiectivelor României în cadrul tranziției
energetice și reducerii emisiilor de carbon”.

Potrivit documentului, preşedintele şi vicepreşedinţii AMEPIP (Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice) – adică instituția care ar trebui să verifice companiile publice din România – trebuie să fie „persoane de înaltă competenţă profesională, absolvenţi de studii superioare finalizate, cel puțin cu diplomă de licență”.

De asemenea, aceștia trebuie să aibă minim zece ani de experienţă profesională în domeniul economic sau financiar, de management sau juridic, dintre care cel puţin șapte ani în funcţii de conducere executivă în societăţi cu capital privat, în întreprinderi publice sau în funcţii de conducere în administraţia publică, perioadă în care au exercitat atribuţii de conducere sau supraveghere asupra unor întreprinderi publice.

În privința membrilor din consiliile de administrație ale companiilor, potrivit noii legi, aceștia „trebuie să aibă studii superioare finalizate cel puțin cu diplomă de licență şi experienţă în domeniul ştiinţelor inginereşti, economice, sociale, juridice sau în domeniul de activitate al respectivei întreprinderi publice de minim șapte ani.”

Membrii consiliului de administrație nu pot cumula calitatea de membru cu cea de salariat
al întreprinderii publice.

Citește aici, integral, Ordonanța de Urgență.

Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice se află în prezent în plin proces de numire a noii conduceri.

În trecut, au existat probleme cu selecția președintelui și vicepreședinților, după cum scria Europa Liberă pe 21 martie.

​În iulie 2024, întreaga conducere a Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), adică președintele și cei doi vicepreședinți, și-a dat demisia.

Decizia a venit la solicitarea premierului Marcel Ciolacu ca urmare a dezvăluirilor din presă privind posibile conflicte de interese și nereguli în procesul de selecție al șefilor.

Comisia Europeană, la rândul ei, a trimis o scrisoare Guvernului României în care semnala aceleași nereguli.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG