Linkuri accesibilitate

Neregulile descoperite de Curtea de Conturi, muniție pentru schimbarea conducerii TVR


Doina Gradea ocupă funcția de președinte director general al TVR din 2017, poziția fiind obținută cu sprijinul PSD.
Doina Gradea ocupă funcția de președinte director general al TVR din 2017, poziția fiind obținută cu sprijinul PSD.

Coaliția de guvernare discută, luni, împărțirea „pachetului media”, iar revocarea conducerii TVR este o decizie luată. La baza ei vor sta raportul depus în Parlament și raportul Curții de Conturi. PNL dorește să nominalizeze viitorul șef al televiziunii publice, dar totul depinde de negocierile din Coaliție.

ACTUALIZARE În cadrul discuțiilor de luni, Coaliția s-a concentrat asupra Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), discuția cu privire la conducerile TVR și SRL find amânată pentru o dată ulterioară.

Actuala conducere a TVR, numită în timpul majorității PSD, va fi revocată din funcție. Acesta este următorul obiectiv al Coaliției de guvernare, care vrea să scape de Doina Gradea din fruntea televiziunii publice. Numită în timpul guvernării PSD, Gradea este percepută drept o apropiată a social-democraților. Președintele PNL, Ludovic Orban, a cerut din 2019 demisia conducerii TVR, pe care a acuzat-o că face jocurile PSD.

„Am ajuns să-l vedem pe Liviu Dragnea la Viaţa Satului parcă este prezentator, în curând o să-l vedem la Teleenciclopedia, în curând o să-l vedem la emisiuni pentru copii. Eu zic să se ducă direct Dragnea să conducă el televiziunea”, afirma Orban în 2019.

Parlamentul nu a discutat în ultimii ani rapoartele de activitate ale conducerii TVR pentru 2018 și 2019. PSD, cel care a deținut majoritatea în Parlament, a ținut la sertar aceste rapoarte, fără a le supune votului.

După formarea noii majorități, Birourile Permanente Reunite au cerut comisiilor de cultură să dea un raport asupra rapoartelor pentru a o putea revoca din funcție pe Doina Gradea. Respingerea raportului în plenul Parlamentului echivalează cu revocarea conducerii TVR.

Ce arată raportul Curții de Conturi

Concluzia auditului Curții de Conturi pentru anul 2019 este că „au fost constatate unele abateri privind exactitatea și realitatea datelor reflectate în evidența contabilă și situațiile financiare întocmite, privind încasarea veniturilor, angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor și gestionarea patrimoniului Societății Române de Televiziune”.

  • Documentul citat arată că practica numirii unor persoane în funcții de conducere, fără concurs, a devenit una obișnuită în perioada 2017 – 2019, totul făcându-se prin deciziile Doinei Gradea.

„Întreprinderea tuturor demersurilor pentru asigurarea ocupării prin concurs a tuturor posturilor de conducere din structura organizatorică aprobată, stabilirea prin fișele de post a atribuțiilor generale și specifice, a responsabilităților, precum și a indicatorilor de performanță, la nivelul fiecărei funcții de conducere”, a fost recomandarea făcută de Curtea de Conturi conducerii TVR pentru a remedia situația.

  • De asemenea, Consiliul de Administrație al SRTV nu a aprobat structura organizatorică și Regulamentul de organizare și funcționare a Societății Române de Televiziune, documente care au fost elaborate de Comitetul director și care trebuiau să asigure eficientizarea, optimizarea și rentabilizarea activității instituției.
  • Conducerii TVR i se reproșează în raportul Curții de Conturi că nu a dispus eliminarea „punctelor slabe constatate în misiunile de audit” desfășurate și pentru care au fost formulate recomandări.
  • Din punct de vedere financiar, conducerii TVR i se impută pentru 2019 că a făcut plăți fără existența documentelor justificative care să confirme realitatea prestațiilor.

Angajarea și plata sumei de 663,6 mii lei pentru servicii juridice de asistență și reprezentare contractate cu diverse societăți de avocatură, fără respectarea principiilor economicității și eficienței cheltuielilor”, se mai arată în Raportul Curții de Conturi.

  • La capitolul recomandări pentru conducerea TVR, se cere aprobarea structurii organizatorice și a Regulamentului de funcționare și organizare a SRTV, care să „asigure îndeplinirea obiectivelor și misiunii societății în condiții de eficiență, eficacitate și economicitate”.

Cum își laudă activitatea conducerea TVR în raportul pe 2019

Bugetul pe 2021 este considerat de neacceptat de conducerea TVR, o instituție care are peste 2.500 de angajați și colaboratori.

„TVR a fost și va rămâne un simbol, un brand esențial al României. Pentru că este cea mai mare companie media din țara noastră, numai un management performant, alcătuit din profesioniști cu experiență și cu rezultate în acest domeniu poate duce Societatea Română de Televiziunea mai departe cu succes, în condițiile utilizării optime a resurselor și respectării misiunii publice a acesteia. Doar un model operațional adecvat poate consolida și amplifica puterea brandului TVR și poate pune bazele unei strategii pe termen mediu si lung”, se arată în Raportul de activitate pentru 2019 depus de TVR la Parlament.

Datele privind audiența au clasat în 2019 TVR 1 pe locul 8, iar TVR 2 pe locul 14 la nivel național, potrivit datelor oferite de Kantar Media pentru CAN.

Acuzată că a făcut jocurile PSD, conducerea TVR descrie postul public drept „un etalon de echidistanță, sursă principală de informație obiectivă, informată și relevantă pentru telespectatori”.

Cheltuielile cu personalul au reprezentat în 2019 un total de peste 195 de milioane de lei, iar sporurile (ore suplimentare, sărbători legale, ore de noapte) au fost peste 17 milioane de lei.

Conform raportului de activitate depus la Parlament, câștigul salarial nominal mediu brut în 2019 a fost de 7.394 (fără fond social).

Cheltuielile TVR în 2019, raportul trimis la Parlament
Cheltuielile TVR în 2019, raportul trimis la Parlament

TVR a avut venituri totale de peste 385 de milioane de lei în 2019 și cheltuieli de peste 384 de milioane de lei, avut un profit brut de 976.308 lei. Cu ocazia dezbaterii în Parlament a bugetului pe 2021, conducerea TVR a cerut 520 de milioane și a primit 360 de milioane de lei.

Este sub posibilitatea de a funcționa, nu asigurăm nici măcar plata utilităților. Am solicitat măcar să fie asigurate sumele pentru funcționare, urmând ca limitările de activitate să fie asumate de Guvern, care poate impune inclusiv restructurări la televiziunea publică. Solicităm asumarea pentru o eventuală limitare a activității TVR”, a spus reprezentanta televiziunii publice. Cu toate acestea, în timpul guvernării PSD, suma alocată nu a fost cu mult mai mare.

Datoria totală a TVR la 31.12.2019 a fost de 76.561.314 lei.

PSD trimite scrisori oficialilor europeni

Conducerea PSD a trimis o scrisoare președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care îi atrage atenția că se încearcă politizarea televiziunii române. Social-democrații nu vorbesc însă despre faptul că în perioada când au deținut majoritatea parlamentară au politizat conducerea TVR și a Radioului public. O epistolă similară a ajuns și la vicepreședintele Comisiei Europene, Frank Timmermans.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG