Linkuri accesibilitate

CSM nu o suspendă din profesie pe judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu


Tânărul Vlad Pascu, adus la audieri.
Tânărul Vlad Pascu, adus la audieri.

Secţia pentru Judecători a CSM a decis miercuri să respingă cererea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcţie a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai.

La ieşirea din sediul instituţiei, Ioana Ancuţa Popoviciu a stat mai bine de un minut în faţa jurnaliştilor, dar nu a răspuns la nicio întrebare.

Ea a refuzat să spună de ce nu a studiat dosarul înainte de a intra în sala de judecată, de ce a mestecat gumă în timpul şedinţei, dar şi de ce a cerut buletinul tânărului care a decedat în accident, neştiind că acesta a murit, sau de ce a întrebat dacă este în sală, relatează News.ro.

Inspecţia Judiciară a cerut pe 16 aprilie Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să o suspende din profesie pe judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu, de la Judecătoria Mangalia, care judecă procesul lui Vlad Pascu.

În document se arată că inspectorii judiciari au apreciat că exercitarea în continuare a funcţiei de către judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare şi ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei.

Părinţii victimelor au acuzat comportamentul judecătoarei care mesteca gumă atunci când a intrat în sala de judecată și apoi a cerut buletinul tânărului ucis în accidentul rutier și a cerut să fie prezent în sală. Sebastian Olariu este unul din tinerii uciși în accidentul făcut de Vlad Pascu în apropiere de localitatea 2 Mai în vara anului trecut după ce a urcat la volan sub influența drogurilor.

Revoltați, părinţii victimelor au cerut strămutarea procesului, mai ales după ce au așteptat câteva ore venirea lui Vlad Pascu, care avea termen și la Tribunalul Constanţa, unde se judeca cererea sa de a părăsi arestul preventiv. Ei au reproșat instanței că puteau fi anunțați din timp și au denunțat atitudinea magistratului față de caz.

Familiilor celor două victime au cerut schimbarea încadrării juridice din ucidere din culpă în omor calificat în cazul lui Vlad Pascu, dar instanța le-a refuzat cererea.

La al doilea termen, din 14 martie curent, judecătoarea a admis cererea avocaților lui Vlad Pascu de judecare în procedură simplificată, prin care pedeapsa este redusă cu o treime.

Între timp, judecătoarea a formulat o cerere de abţinere, care însă a fost respinsă definitiv.

Şi avocaţii familiilor victimelor accidentului de la 2 Mai au cerut în urmă cu câteva săptămâni recuzarea judecătoarei Ioana Ancuţa Popovociu, dar cererea lor a fost respinsă.

De asemenea, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia au solicitat Curţii de Apel Constanţa strămutarea dosarului, dar şi această cerere a fost respinsă.

Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu în cazul magistratei, iar ancheta disciplinară vizează:

  • obligația studierii dosarelor înaintea ședinței de judecată,
  • maniera de gestionare a dosarelor şi şedinţelor de judecată,
  • comportamentul judecătorului în şedinţele de judecată, în principal cu referire la şedinţa de judecată din data de 22.02.2024,
  • eventuale situaţii de incompatibilitate în legătură cu dosarul menţionat.

În accident a mai murit o tânără și au fost răniți alți trei în timp ce mergeau pe marginea carosabilului, în lipsa unui trotuar.

Vlad Pascu a fost trimis în judecată în luna octombrie a anului trecut după ce în august 2023 a intrat cu maşina într-un grup de tineri care mergeau de la Vama Veche către 2 Mai.

În urma impactului, o fată şi un băiat au murit, alţi trei fiind răniţi. El este acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive.

Vlad Pascu se află în arest preventiv din 20 august 2023.

Tânărul de 20 de ani a fost trimis în judecată, în octombrie 2023, și într-un dosar intrumentat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), alături de părinții săi, Miruna și Mihai Pascu.

Procurorii arată, în rechizitoriu, că tânărul s-a drogat încă de când avea 13 ani, când a început să consume inițial droguri de risc, apoi droguri de mare risc, înconjurându-se de un anturaj format din persoane de vârsta sa, cu preocupări similare, dar și din oameni care îi furnizau o gamă variată de droguri - cannabis, cocaină, amfetamină, fentanil și oxicodonă.

Tânărul este acuzat de DIICOT pentru deținere de droguri de risc și mare risc în vederea consumului propriu, în formă continuată (două acte materiale), trafic de droguri de mare risc și punerea la dispoziție a locuinței pentru consumul ilicit de droguri. Miruna Pascu a fost trimisă în judecată pentru influențarea declarațiilor și amenințare, iar Mihai Pascu pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG