Linkuri accesibilitate

Procesul lui Vlad Pascu a început cu o amânare. Tânărul este acuzat că, sub influența drogurilor, a lovit mortal doi tineri


Vlad Pascu, în vârstă de 20 de ani, este acuzat că a ucis doi oameni și a rănit alți trei în timp ce conducea sub influența drogurilor.
Vlad Pascu, în vârstă de 20 de ani, este acuzat că a ucis doi oameni și a rănit alți trei în timp ce conducea sub influența drogurilor.

La Judecătoria Mangalia a început joi - cu o amânare - procesul lui Vlad Pascu, şoferul care vara trecută a ucis doi tineri cu maşina în apropiere de localitatea 2 Mai. Tânărul era la volan sub influența drogurilor. Pe de altă parte, el a aflat că va fi judecat în arest preventiv. Decizia este definitivă.

Procesul în care este judecat Vlad Pascu la început în jur de 12:30, cu aproximativ trei ore întârziere, deoarece Judecătoria Mangalia a așteptat decizia Tribunalului Constanța cu privire la eliberarea din arestul preventiv al tânărului.

Însă, după aproximativ o oră, judecătorii au decis să amâne cauza, deoarece unul dintre avocaţii lui Vlad Pascu s-a retras din dosar, iar cel de-al doilea a depus o cerere prin care anunţă că protestează şi nu poate participa la acest termen.

Judecătoria Mangalia a stabilit următoarea înfăţişare pe 14 martie.

„Este în folosul lui Vlad Pascu pentru că a mai scăpat de încă un termen în care trebuia să se confrunte cu opinia publică”, a spus avocatul Adrian Cuculis, cel care reprezintă familia tinerei moarte în accidentul rutier.

De asemenea, el a precizat că va solicita schimbarea încadrării juridice a acuzației de ucidere din culpă în omor calificat şi tentativă la omor calificat „dacă vom reuşi într-un final să dezbatem această cerere”.

Vlad Pascu este judecat pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului.

Tânărul de 20 de ani a fost trimis în judecată după ce, în dimineața zilei de 19 august 2023, a condus mașina tatălui său în timp ce se afla sub influenţa substanţelor psihoactive, iar la intrarea în localitatea 2 Mai, din județul Constanța, a intrat cu maşina într-un grup care se deplasa pe marginea drumului.

Doi tineri, de 20 ani şi 21 de ani, au fost uciși pe loc, iar alţi trei au fost răniţi.

Procurorii îl acuză pe Vlad Pascu că, ulterior, a părăsit locul accidentului şi a fost descoperit de poliţişti în localitatea Vama Veche, la aproximativ 5 kilometri distanță.

În urma acestui accident mai mulţi poliţişti şi-au pierdut funcţiile din cauza modului în care au acţionat în orele de dinaintea producerii evenimentului rutier, printre aceştia aflându-se şi fostul şef al IPJ Constanţa, Adrian Glugă.

De asemenea, după această tragedie, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anunţat o reorganizare a Poliţiei Judeţene Constanţa. Până acum nu a fost publicată o propunere în acest sens.

Vlad Pascu rămâne în arest preventiv

De asemenea, Vlad Pascu a aflat joi dimineață că va rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile, după ce Tribunalul Constanţa a respins definitiv contestația sa.

El se află în arest preventiv din data de 20 august 2023.

„Vrea în libertate, nu? Pentru continuarea studiilor? Până acum nu s-a gândit că trebuie să studieze. Presupun că dacă legea îi dă câţiva ani de închisoare are tot timpul să se pregătească”, a reacţionat mama tinerei moarte în accidentul de la 2 Mai cu privire la contestația tânărului.

Ea a mai declarat că va cere judecătorilor schimbarea încadrării juridice din ucidere din culpă în omor: „Să fie pedeapsa mai aspră, din moment ce te-ai urcat drogat la volan, ţi-ai asumat. De ce te-ai urcat drogat?”.

Femeia a mai declarat că nicio pedeapsă primită de Vlad Pascu nu poate alina durerea pierderii fiicei şi a precizat că îşi doreşte ca autorul accidentului să nu scape nepedepsit.

Vlad Pascu este trimis în judecată într-un al doilea dosar, intrumentat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Procurorii DIICOT îl pe tânăr și pe părinții săi de trafic de droguri, de determinarea unei persoane să dea declaraţii mincinoase sau să nu prezinte probe şi pentru punerea la dispoziţie a locuinţei pentru consum de droguri.

Acest dosar va fi judecat la Tribunalul Bucureşti.

Părinții victimelor vor mutarea dosarului

Părinţii celor doi tineri morţi la 2 Mai au fost nemulţumiţi, joi dimineață, de faptul că procesul a început cu întârziere și au acuzat atitudinea judecătoarei.

„Judecătoarea a intrat în sală şi mesteca gumă. Aş fi vrut să îl văd pe Vlad Pascu să îl privesc în ochi şi să îi arăt că... Am plecat de la 4:30 de acasă. Se putea evita pentru că se ştia. Este o mare bătaie de joc. O să fie de la 12:30. Nu ştiu dacă Vlad Pascu mai avea loc în sală, la cât de mică este sala”, a declarat tătul uneia dintre victime.

Bărbatul a declarat că speră ca procesul să se mute la Judecătoria Constanţa: „Aici este o mare bătaie de joc. Sala de judecată mi se pare o magazie. Avocaţii trebuie să stea în picioare. Mi se pare o mare bătaie de joc.”

El a mai spus că şi-ar dori ca părinţii lui Vlad Pascu să simtă durerea pe care o simt şi părinţii care şi-au pierdut copiii în acel eveniment.

„Avocaţii au încercat o mediere, dar nu ne-am prezentat. Nu mă interesează banii, mă interesează copilul nostru, pentru care până la 21 ani am dat totul şi să vină un nemermic să ne curme viaţa, să ne lase cu durerea asta pentru toată viaţa. Nu aş vrea să simţiţi ceea ce simt eu niciodată. Nu există zi să nu mergem de trei, patru ori la cimitir, mergem ca la el acasă. Acum aia e casa lui”, a spus tatăl tânărului mort în accident.

De asemenea, tatăl fetei moarte în accident a fost întrebat de jurnalişti dacă îi va da în judecată pe poliţiştii care nu l-au oprit pe Vlad Pascu, înainte de producerea accidentului rutier, el a răspuns: „Trebuie să mă consult cu avocatul să văd în ce măsură este posibilă treaba asta.”

„A fost omor, dacă vă uitaţi pe acele imagini… Eu am ştiu de ele. I-am spus avocatului, a mers la Poliţie şi a spus că noi avem înregistrările. Oare ar fi apărut în dosar sau nu? Cred că dispăreau. De ce? Pentru că se face muşamalizare. Suntem în România, cine are bani, scapă. Cine nu are bani ia şi fă puşcărie. Eu vreau să facă şi ăsta cu bani puşcărie”, a afirmat el.

Părinţii tinerilor morţi în accidentul de la 2 Mai au mers ulterior la locul unde s-a produs accidentul rutier şi au aprins lumânări.

Știre scrisă în baza relatărilor News.ro.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG