Pro România, partid condus de fostul premier Victor Ponta, a tipărit în campania de la europarlamentare peste 2,8 milioane de calendare cu sărbătorile ortodoxe, fără a avea aprobarea Patriarhiei. AEP susține că nu s-a respectat nici legea în acest caz.
Factura a fost de 1.166.200 de lei, potrivit informațiilor obținute de Europa Liberă (aproximativ 233 mii de euro). Scopul era ca aceste calendare pe care apărea numele Pro România să fie împărțite electoratului pentru a-l convinge să voteze partidul fostului premier.
Ele sunt denumite „calendar creștin ortodox 2021”, pe ele apare sigla Pro România și mesajul „indiferent de vremuri, sărbătorile vor rămâne sărbători. Pro România îți dă viitorul prim ministru al României”.
La șase luni după alegerile parlamentare, între Pro România și Autoritatea Electorală Permanentă există un proces. Disputa pleacă de la faptul că AEP a refuzat să ramburseze sumele cheltuite în campania electorală pentru calendarele ortodoxe, dar și pentru așa-numiții „biscuiți”, suporturi pentru pahare sau căni, folosite când acestea sunt așezate pe masă.
Patriarhia România s-a opus anul trecut metodei de promovare a Pro România și a dorit să interzică distribuirea calendarelor de campanie.
„Patriarhia Română a aflat cu surprindere că o entitate politică aflată în campanie electorală a tipărit, cu scopul de a le oferi cetățenilor ca material electoral, calendare creştin-ortodoxe (false) care conţin nu doar o siglă politică, ci inclusiv greşeli liturgice şi tipiconale, omisiuni sau înscrieri eronate ale unor sfinţi români canonizaţi recent şi ale unor sărbători religioase”, se arată într-un comunicat al Patriarhie Române din 23 noiembrie 2020.
Biroul Electoral din Sectorul 1 a interzis în noiembrie 2020 distribuirea calendarelor în scop electoral. Cu toate acestea, ele au fost distribuite în toată țara, susține trezorierul Pro România, Mircea Dobre, deoarece deciziile au venit la finalul campaniei.
Ce sunt biscuiții din campania electorală? Biscuiții carton din campania electorală reprezintă un suport pentru pahare, iar ProRomânia a facturat 1.3 milioane de lei pentru astfel de materiale pe care le-a considerat promoționale. Autoritatea Electorală Permanentă a decis și în acest caz să nu ramburseze suma cheltuită de Pro România în campania electorală.
Ce a constatat Autoritatea Electorală Permanentă
ProRomânia a cheltuit în campania pentru parlamentare peste 28 de milioane de lei, dar nu a reușit să treacă pragul parlamentar pentru a avea reprezentare în forul legislativ. Conform legii, dacă a depășit pragul de 3%, un partid are dreptul să ceară de la Autoritatea Electorală Permanentă rambursarea sumelor cheltuite în campanie și care nu provin din subvenția încasată de la bugetul de stat.
„În urma verificărilor efectuate asupra documentelor depuse de către Pro România, echipa de control a constatat că s-au efectuat cheltuieli cu materiale care nu sunt de propagandă electorală. Respectiv, calendare sărbători, realizate în baza facturii din 30.11.2020, în valoare de 1.166.200 de lei, și biscuiți carton suport pahar și table mats realizate în baza facturii în valoare de 1.380.000 de lei”, se arată în răspunsul oficial primit de Europa Liberă de la Autoritatea Electorală Permanentă.
Există și o altă factură legată de creația grafică pentru „calendare sărbători, biscuiți carton suport pahar și table mats", care nu a fost acceptată la rambursare de AEP, deoarece s-a constatat că nu sunt materiale de propagandă electorală.
„Valoarea însumată a materialelor sus menționate, respectiv suma de 2.600.790 de lei a fost invalidată din cauza faptului că materialele referitoare la calendare sărbători, biscuiți carton suport pahar și table mats nu au îndeplinit condițiile prevăzute de lege cu privire la materialele de propagandă electorală care pot fi utilizate în campania electorală și sunt cuprinse în sumă totală de invalidată de 2.632.142,94 lei”, precizează AEP pentru Europa Liberă.
Pe lângă faptul că Autoritatea Electorală Permanentă nu a rambursat 2.6 milioane de lei către Pro România, a decis, conform legii, să sancționeze contravențional partidul condus de Victor Ponta, inclusiv cu o sancțiune complementară de confiscare în suma de 2.651.851 de lei.
Astfel, în loc să primească 2,6 milioane de lei, Pro România a trebuit să mai scoată din conturi 2,6 milioane, ceea ce face ca paguba să treacă de 5,3 milioane de lei (peste un milion de euro)
Trezorierul Pro România: „Am primit banii pentru biscuiți în 2019”
Conducerea Pro România nu a fost de acord cu decizia Autorității Electorale Permanente și a contestat în instanță nerambursarea sumelor cheltuite la parlamentare, confiscarea dispusă, dar și amenda primită. Potrivit informațiilor obținute de Europa Liberă, calendarele legate de sărbătorile ortodoxe ar fi avut dimensiuni între 1.60 lungime și 80 cm lățime, iar AEP a considerat că ele nu pot fi considerate materiale de promovare electorală.
„Sunt calendare pe care le-am distribuit în mod gratuit tuturor cetățenilor din România. Dacă vă uitați în lege, pot să fie folosite materiale de campanie electorală și cele cu mențiunea alte tipărituri. Acolo nu se spune despre dimensiune, nici despre ce ar trebui să fie vorba. Ca să se vadă de toată lumea, normal că trebuie să fie pe o tipăritură mult mai mare”, a afirmat Mircea Dobre, trezorierul Pro România.
În privința poziției Patriarhiei, Dobre a susținut că este o chestiune discutabilă.
„Patriarhia a ieșit cu un comunicat că sunt greșeli. Noi nu am folosit însemnele Patriarhiei sau însemnele bisericii”, a subliniat trezorierul Pro România.
Mircea Dobre susține că Pro România a folosit calendare și în alte campanii, dar în acele situații sumele au fost rambursate.
„Biscuiții și table mats (n.r. – suport veselă) le-am folosit și în campania de la europarlamentare din 2019, unde suma ne-a fost rambursată. Au fost perfect la fel, nici măcar ce s-a scris pe ele. Cred că am depășit un milion de pachete cu biscuiți și table mats distribuite în campania de la parlamentare”, a dezvăluit reprezentantul Pro România.
Mircea Dobre a confirmat confiscarea decisă de AEP în cazul Pro România.
„Confiscarea este momentan suspendată pentru că avem acest proces. La orice partid, când nu se rambursează o sumă se și confiscă din conturile partidului. Paguba pentru cei care au cotizat și Pro România este de 5.4 milioane de lei. Am contestat tot în instanță: decizia AEP, procesul verbal de confiscare și amenda. Ne judecăm, instanța decide”, a declarat Dobre.
Analiză Expert Forum: Contribuțiile pentru România s-au depus cu 2-3 zile înainte de alegeri
Într-o analiză realizată de Expert Forum și prezentată în această săptămână, se precizează că în cazul Pro România „23 de persoane au împrumutat partidul cu 9 milioane de lei”. Printre cei de pe listă se află și Popescu-Tariceanu Călin-Constantin Anton, președintele ALDE, care a transferat 250.000 de lei. la alegerile parlamentare din 2020, Pro România și ALDE au participat împreună, pe listele Pro România.
„Este interesant de remarcat, de asemenea, că aproape toate plățile au fost făcute pe 2 și 3 decembrie. Menționăm că plățile în contul de campanie s-ar fi putut face doar până pe 5 decembrie, dată până la care se pot face implicit și cheltuielile de campanie”, se arată în analiza Expert Forum.
Facebook Forum