Linkuri accesibilitate

Procesul morții polițistului Bogdan Gigină poate începe, Gabriel Oprea este acuzat de ucidere din culpă


Gabriel Oprea, fost ministru de Interne
Gabriel Oprea, fost ministru de Interne

Judecătorii Tribunalului București au dispus, luni, începerea judecății în cazul morții polițistului Bogdan Gigină, constatând legalitatea rechizitoriului realizat de procurorii DNA. Decizia magistraților poate fi contestată în termen de trei zile.

În acest dosar, fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, este acuzat de ucidere din culpă, alături de Petre Mazilu, administratorul firmei care executa lucrările în zona accidentului.

Gabriel Oprea a fost trimis în judecată în data de 2 mai 2018. Accidentul în care a murit Bogdan Gigina, polițist în vârstă de 28 de ani care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a ministrului Oprea, a avut loc la 20 octombrie 2015. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea se deplasa spre locuința sa.

În comunicatul de presă al DNA, de la data trimiterii în judecată, se precizează: „accidentul rutier care a determinat decesul polițistului rutier Gigină Bogdan-Cosmin s-a produs ca urmare a nerespectării, de către inculpații Oprea Gabriel (la acea dată ministru al afacerilor interne), Mazilu Petre (administrator și unic asociat al General MPM Impex SRL) și General MPM Impex SRL, a dispozițiilor legale și a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activități (activitatea de însoțire a ministrului de către polițiști rutieri în cazul celui dintâi, respectiv activitatea de realizare a unor lucrări în carosabil în cazul celor din urmă”.

Procurorii DNA notează că, începând cu preluarea mandatului de ministru de Interne, la începutul anului 2014, Gabriel Oprea „a dispus - cu încălcarea dispozițiilor legale privind însoțirea demnitarilor de către poliția rutieră - însoțirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliție rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte și un polițist rutier motociclist”.

În acest mod, ministrul de interne de la acea dată Oprea Gabriel și-a conferit, în mod discreționar, „drepturi” neprevăzute de cadrul legal, „drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor polițiști rutieri în situații de risc sporit, și totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliție rutieră să se facă în regim de viteză sporită. Pe cale de consecință, inculpatul Oprea Gabriel a pus polițiștii rutieri care au executat această activitate de însoțire într-o situație permanentă de risc sporit, obligându-i să participe la o activitate cu un potențial ridicat de producere de evenimente rutiere”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG