Premierul Ludovic Orban a anunțat, în debutul ședinței de guvern, că programul IMM Invest va suferi mai multe modificări.
„Am convocat această şedinţă, de urgenţă ca să spun aşa, pentru că avem de pregătit mai multe acte normative. În primul rând, îmbunătăţirea reglementării pentru Programul IMM Invest”, a precizat Orban.
Modificările vizează eliminarea a „două bariere”, a arătat ministrul Finanțelor, care au fost identificate în urma discuţiilor cu sistemul financiar-bancar.
„Sunt două bariere pe care le eliminăm astăzi, în urma discuțiilor cu sistemul financiar bancar de vineri. Una dintre ele este propunerea de renunțare la cerința de instituire a ipotecii legale asupra universalității de bunuri mobile și imobile aparținând debitorului. (...) A doua a fost sesizată era un element de ambiguitate în ceea ce privește modul de a proba, dacă ai fost afectat sau nu, acel certificat Covid. Și atunci am eliminat această cerință de a proba de la caz la caz”, a spus Cîțu.
Premierul Orban a subliniat că IMM Invest nu se adresează doar firmelor care au fost afectate de pandemia de Covid-19, ci tuturor companiilor.
„Ideea este că programul nu este destinat doar companiilor a căror activitate a fost afectată direct sau indirect de epidemie, ci către toate companiile”, a arătat Ludovic Orban.
Programul IMM INVEST ROMÂNIA permite companiilor mici și mijlocii afectate semnificativ de criza COVID-19 să poată lua credite pentru investiții sau pentru capital de lucru, garantate de către Fondul Naționale pentru Garantarea Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) în numele și contul statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice.
Plafonul maxim de garantare alocat este de 15 miliarde lei.
Practic, prin acest program:
- Statul poate garanta până la 90% din valoarea creditelor accesate la una dintre cele 22 de bănci din program
- Costurile finanțării (dobândă, comision de garantare sau alte costuri de acordare) sunt subvenționate în procent de 100% de la bugetul de stat, până la data de 31.12.2020, cu posibilități de prelungire
- Nu se plătește comision de rambursare anticipată
- Valoarea maximă a creditelor poate fi de până la 10.000.000 lei pentru investiții și până la 5.000.000 lei pentru capital de lucru
Citește și:
- Ce se întâmplă cu programul IMM Invest și de ce este nevoie de mai multe măsuri pentru susținerea antreprenorilor
- Interviu. Mihaela Mitroi, consultant fiscal: Economia poate reveni în „V”, cu o condiție: măsurile anunțate de Guvern să fie și aplicate