Linkuri accesibilitate

Proiect: Ciolacu, Ponta, Tăriceanu, Kelemen și Pambuccian vor ca Parlamentul să decidă data alegerilor locale, nu Guvernul


Marcel Ciolacu, Victor Ponta, Kelemen Hunor, Călin Popescu Tăriceanu și Varujan Pambuccian au depus în un proiect de lege prin care data alegerilor locale să fie decisă de Parlament și nu de Guvern. În inițiativa celor cinci se prevede că mandatele primarilor, primarului general al municipiului București, președinților de consilii județene, consiilor locale, Consiliul General al municipiului București și consiilor județene se prelungesc cu cel mult șase luni de la data încetării stării de urgență.

În forma actuală a legii, Guvernul este cel care stabilește data alegerilor locale cu 75 de zile înaintea scrutinului. Premierul Ludovic Orban a anunțat deja că va demara o procedură de consultări cu liderii partidelor parlamentare să vadă dacă se impune amânarea alegerilor locale și pentru ce dată. La ultimii discuții purtate la Palatul Victoria de premierul Orban s-a stabilit, de principiu, data de 28 iunie pentru alegerile locale. După izbucnirea epidemiei de coroanavirus și agravarea situației din țară, mesajele venite din partea primarilor au fost că alegerilor vor trebui amânate.

Autoritatea Electorală Permanentă a trimis un document către Parlament, Guvern și Administrația Prezidențială în care precizează că organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă. În documentul menționat se precizează că organizarea parlamentarelor spre finalul anului „are un grad mare de incertitudine”.

În expunerea de motive a proiectului de lege depus de cei cinci lideri politici se precizează că se impune prelungirea mandatelor autorităților locale pentru care s-a organizat alegeri în 2016.Stabilirea datei alegerilor locale din anul 2020 trebuie să țină cont de progresele infecției cu virusul COVID-19, de necesitatea prevenirii răspândirii acesteia, precum și de restricțiile impuse în acest context”, se arată în documentul citat.

Ei precizează regula generală privind durata mandatului autorităților locale este aceea că sunt alese pentru un mandate de patru, eventuala prelungire putând fi dispusă, nu mai prin lege organică, în situații de excepție, expres prevăzute în cazul primarului (război, calamitate naturală, dezastru sau sinistru deosebit de grav).

„Rezultă, în mod evident, că datele de debut și de final ale mandatului autorităților locale pot varia în funcție de parametrii desfășurării procesului electoral, validării mandatelor, constituirii consiliilor și depunerii jurământului", susțin inițiatorii proiectului.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG