Linkuri accesibilitate

Fostul premier Cîțu vrea să elimine contribuțiile la sănătate pentru veniturile ce trec de 9.000 de lei


Senatorii și deputații vor decide dacă vor adopta proiectul liberal de reducere a contribuțiilor la asigurările de sănătate.
Senatorii și deputații vor decide dacă vor adopta proiectul liberal de reducere a contribuțiilor la asigurările de sănătate.

Fostul premier Florin Cîțu și fostul ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu, propun limitarea contribuțiilor la sănătate pentru venituri de până la 9.000 de lei. Pentru sumele ce depășesc acest plafon ar urma să nu mai existe taxare.

Propunerea depusă, miercuri, prevede modificarea Legii privind Codul Fiscal și vizează reducerea CAS de la 25 la 20%, începând cu 1 ianuarie 2024.

Nu este o inițiativă nouă. Florin Cîțu a mai avut o propunere legislativă similară, dar colegii săi din PNL și social-democrații nu au susținut-o și nu a trecut de votul aleșilor.

În noua propunere, asigurările de sănătate s-ar achita doar pentru venituri lunare de până la 9.000 de lei, diferența suplimentară urmând a nu mai fi taxată. Plafonul nou propus se ridică deci la nivelul a cel mult trei salarii minime brute.

„Indiferent de nivelul contribuției asigurărilor de sănătate, asigurații dispun de același pachet de servicii de sănătate”, motivează inițiatorii propunerii legislative.

Conform ultimelor date prezentate luni de Institutul Național de Statistică, câștigul salarial mediu brut a fost în decembrie 2022 de 7.107 lei, cu 428 de lei (+6,4%) mai mare decât în luna noiembrie 2022.

Raportat la acesta, am putea vorbi de un plus de 350 de lei prin reducerea CAS cu 5% pentru angajații plătiți cu salariu mediu și de 150 de lei în plus în situația celor cu venitul minim pe economie (în prezent 3.000 lei brut lunar).

Problema proiectului: impact bugetar necunoscut

Inițiativa legislativă nu indică o sursă bugetară clară și a calculat doar un impact parțial. Așadar, la actualul nivel al salariului mediu brut, de aproximativ 7.000 de lei, rezultă un minus anual la buget de 24 de miliarde de lei, circa 1,5% din PIB.

„Relativa diminuare a veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat va fi compensată, pe termen scurt, prin transferuri de la bugetul de stat iar pe termen mediu și lung anticipăm o creștere a veniturilor de asigurări sociale și o echilibrare a bugetului asigurărilor sociale de stat”, este singura explicație oferită în expunerea de motive.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG