În nouă luni, cât au trecut de la începutul anului, instituțiile bugetare au cheltuit două milioane de lei pentru achiziția de telefoane mobile. Suma este corespunzătoare doar unui singur cod CPV - telefoane mobile. Dar nu este singurul folosit în Sistemul de Achiziții Publice.
326.000 de lei au fost investiți doar în achiziționarea de iPhone-uri, majoritatea de ultimă generație, model 14.
iPhone, mândria bugetarului
Ministerul Dezvoltării a achiziționat șase astfel de aparate la un preț de 72.000 de lei bucata, fără TVA. În topul fanilor bugetari de iPhone se mai află Asociația Română Anti-SIDA care a cumpărat 13 astfel de aparate, un model mai vechi, cu doar 2.200 de lei bucata.
Și tot iPhone a cumpărat și comuna Gogoșu, din Mehedinți. Primăria a cumpărat trei telefoane mobile iPhone 14 Pro, cu 8.230 de lei fără TVA bucata.
Ultimele achiziții de iPhone au fost în august, când Institututul de Cercetări în Informatică a cumpărat în trei zile patru telefoane cu aproximativ 5.000 de lei bucata. Același institut mai cumpărase la începutul anului alte trei iPhone-uri.
În 2022, valoarea achizițiilor de telefoane mobile a fost, corespunzător doar unui singur cod CPV, de 3,3 milioane de lei.
O analiză Banii Noștri a scos la iveală că, anul trecut, la o lună de la lansarea modelului iPhone 14, o instituție publică a și cumpărat un astfel de aparat - Autoritatea Navală Română.
Ce se poate cumpăra cu 500 de lei
Restricțiile pe care vrea Guvernul să le impună vor limita mult gama de aparate care pot fi achiziționate de către instituțiile publice. În suma maximă permisă pentru cumpărare se înscriu doar câteva modele, minimaliste în privința funcțiunilor.
Într-o analiză a unui site de specialitate, exact pe această temă, în lista aparatelor care pot fi cumpărate cu mai puțin de 500 de lei intră doar trei smartphone-uri - modele de la Samsung, Xiaomi și Motorola. Toate au capacități mici de stocare și limitate în aplicații.
Restul telefoanelor sunt cu butoane.
Mașini mai ieftine de 23.000 de euro
Guvernul vrea ca societățile deținute de stat și instituțiile din subordinea Parlamentului și a Secretariatului General al Guvernului să nu mai poată cumpăra mașini mai scumpe de 23.000 de euro și cu o capacitate cilindrică mai mare de 1600 cm3. Doar în cazul în care achiziția se face prin programe de tip rabla, suma poate ajunge la 35.000 de euro.
Interdicția nu se aplică, însă, și la restul instituțiilor publice. Primăriile, Consiliile Județene sau societățile și instituțiile din subordine nu au limitări.
În pachetul de măsuri sunt prevăzute și normele maxime de consum pentru fiecare autoturism din dotarea societăților deținute de stat sau a instituțiilor din subordinea Parlamentului și a Secretariatului General al Guvernului: 200 de litri de combustibil, în fiecare lună.
Directorii pot avea fiecare o mașină de serviciu. Societățile sau instituțiile cu mai puțin de 400 de angajați nu vor mai putea avea în parcul auto mai mult de patru autoturisme, iar peste 400 - maximum opt. Prevederea nu se aplică instituțiilor care desfășoară activități de control, investigație, inspecții teritoriale.
Doar că prevederile se aplică doar de la momentul intrării în vigoare a legii, iar parcurile auto deja existente se mențin.
Achiziția autoturismelor, frânată de ordonanța austerității
Cumpărarea de mașini de către instituțiile bugetare a fost limitată din mai, printr-un alt act normativ care trebuia să scadă cheltuielile din bani publici. Ordonanța austerității interzicea cumpărarea de autoturisme, mai puțin în cazul în care achiziția se făcea în programul Rabla.
Dar s-au făcut achiziții înainte de ordonanță: au fost mașini scumpe și foarte scumpe.
De exemplu, în februarie 2023, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a cheltuit, în doar șase minute, pe platforma SEAP, 51.000 de euro. În schimbul banilor, instituția s-a ales cu un Renault Captur plug-in.
Dar chiar și în aceste condiții, de la 1 ianuarie 2023, peste 25 de milioane de lei au fost investite în cumpărarea directă de autoturisme.
În 2022, instituțiile bugetare au cheltuit pe achizițiile de autoturisme peste 57 de milioane de lei, doar analizând un singur cod CPV - autoturisme.
Cea mai valoroasă achiziție a fost a Serviciului de Pază Olt, un Mercedes V-class, care a costat 270.000 de lei, fără TVA. Mașini de peste 200.000 de lei au cumpărat și Serviciul Salvamont Alba, Administrația Parcului Ceahlău și comuna Soars din Brașov- care și-a luat un microbuz pentru transport elevi.
O mașină de lux, un Volkswagen Arteon Elegance, de 43.000 de euro a cumpărat și UM01924 București.