Linkuri accesibilitate

 
Proiect | Tichete electronice de energie pentru persoanele vulnerabile de 50 lei/lună după 1 iulie 2025

Proiect | Tichete electronice de energie pentru persoanele vulnerabile de 50 lei/lună după 1 iulie 2025


Persoanele vulnerabile ar urma să beneficieze de un tichet electronic de energie în valoare de 50 lei pe lună, după data de 1 iulie.
Persoanele vulnerabile ar urma să beneficieze de un tichet electronic de energie în valoare de 50 lei pe lună, după data de 1 iulie.

Persoanele vulnerabile ar urma să beneficieze de un tichet electronic de energie în valoare de 50 lei pe lună, după data de 1 iulie, când încetează schema de compensare/plafonare, conform unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat joi.

Potrivit proiectului de ordonanță publicat de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTSS), persoanele vulnerabile ar urma să beneficieze, începând cu 1 iulie 2025, de un tichet electronic de energie în valoare de 50 de lei pe lună.

Măsura ar urma să fie luată în urma încetării, pe 30 iunie, a schemei de plafonare a prețurilor la energie electrică.

Potrivit notei de fundamentare, în România, peste 25% din populație se confruntă cu vulnerabilitate energetică, iar aproape 18% dintre gospodării au dificultăți în plata facturilor.

Cine beneficiază de tichetele electronice?

  • persoane singure cu un venit net lunar de maximum 1.940 de lei;
  • familii cu un venit net lunar pe membru de maximum 1.784 de lei.

Nu beneficiază persoanele care:

  • nu au domiciliul sau reședința în România;
  • nu dețin un act de identitate valabil;
  • execută pedepse privative de libertate sau beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial.

Sprijinul se acordă pentru un singur loc de consum și este valabil în perioada 1 iulie 2025 – 31 martie 2026.

Cum funcționează mecanismul?

Sprijinul se acordă la cerere, prin depunerea unei solicitări exclusiv online. Pentru cei care nu au acces la această aplicație, autoritățile locale și oficiile poștale vor oferi asistență pentru completarea și înregistrarea cererilor.

Sprijinul constă într-un tichet electronic de energie, fără valoare nominală, încărcat lunar cu 50 de lei, care poate fi utilizat exclusiv pentru plata facturilor de energie electrică.

Tichetul este emis de Compania Națională Poșta Română (CNPR) și poate fi primit în format electronic (pe e-mail) sau tipărit, la cerere.

Plata facturilor se realizează prin serviciul de mandat poștal al CNPR, direct către furnizorul de energie, fără a fi necesară prezentarea fizică a tichetului.

Eligibilitatea ar urma să calculată pe baza veniturilor gospodăriei, pensii, salarii, activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, investiții, premii sau alte surse. Pentru veniturile din salarii, se ia în calcul media ultimelor șase luni, iar pentru alte venituri, se consideră veniturile din 2024 împărțite la 12.

Tichetul este valabil timp de 12 luni de la ultima încărcare. Sumele neutilizate se returnează la ANPIS în termen de 30 de zile de la expirarea valabilității.

Sprijinul nu poate fi folosit pentru alte scopuri decât plata facturilor de energie electrică aferente locului de consum declarat.

Impactul bugetar

Estimările ministerului arată că aproximativ 2,1 milioane de gospodării vor beneficia de acest sprijin, cu un cost total de 949,5 milioane de lei pentru cele nouă luni de aplicare (1 iulie 2025 – 31 martie 2026).

La acesta se adaugă 91,83 milioane de lei pentru serviciile prestate de CNPR, rezultând un impact bugetar total de 1,041 miliarde de lei.

Finanțarea este asigurată din bugetul MMFTSS, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS).

Guvernul are programată o ședință vineri, 27 iunie, de la ora 14:00.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.


    • 16x9 Image

      Adrian Ardelean

      S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

    XS
    SM
    MD
    LG