Linkuri accesibilitate

Proiect | Toate tezele de doctorat din perioada 1990 - 2016 ar putea fi verificate


Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în timpul unei conferințe de presă susținută la București, pe 16 iunie 2021.

Universitățile din România ar putea primi 5 milioane de euro pentru a verifica tezele de doctorat elaborate din 1990 până în 2016, dacă un proiect de lege pus în dezbatere publică miercuri de Ministerul Educației va intra în vigoare.

Instituțiile de învățământ superior care au eliberat diplome de doctor, conform prevederilor legale, în perioada ianuarie 1990 - iunie 2016, au obligația să elaboreze o Strategie proprie de prevenire și combatere a fenomenului de plagiat și să demareze activitatea de verificare a respectării eticii și deontologiei universitare în elaborarea tezelor de doctorat”, se arată în proiectul pus în dezbatere publică.

De asemenea, fiecare universitate trebuie să-și facă o strategie proprie de prevenire și combatere a fenomenului de plagiat, pe care să o publice pe site-ul propriu până la sfârșitul anului 2021.

Fiecare instituție de învățământ superior va înființa, în funcție de dimensiunea activității și specificul fiecărei universități, „o structură administrativă distinctă (serviciu/birou) care are atribuții: digitizarea și verificarea tuturor tezelor de doctorat, precum și formarea de formatori în etică și integritate”.

Această structură va fi corelată cu secretariatul pentru școlile dosctorale (IOSUD) .
Ce mai prevede proiectul:

 • Analiza tezelor de doctorat se realizează conform unei planificări stabilite de fiecare instituție de învățământ superior. Conducerea școlilor doctorale susține activitatea de verificare.
 • Ulterior finalizării verificărilor se întocmește un raport detaliat cu privire la respectarea/ nerespectarea eticii, calității și deontologiei universitare la nivelul tezelor de doctorat verificate, raport care va fi transmis Ministerului Educației.
 • În cazul în care se constată abateri de la etica și deontologia universitară este sesizată, în conformitate cu legislația în vigoare, comisia de etică din cadrul instituției de învățământ superior, iar Ministerul Educației va fi informat în acest sens.
 • Ministerul Educației asigura finanțarea instituţiilor de învăţământ superior de stat pentru activitatea de prevenire și combatere a fenomenului de plagiat.

Proiectul apare după ce ministrul Educației s-a răzgândit cu privire la modificarea funcționării Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

În luna iunie, Sorin Cîmpeanu voia să schimbe tot printr-un proiect modul în care sunt verificate suspiciunile privind tezele de doctorat plagiate, la mai puțin de un an de la precedentele schimbări. Modificările propuse în iunie alăsau portițe pentru cei cei acuzați de plagiat în tezele de doctorat ca să scape de acuzații.

Multe persoane publice acuzate de plagiat ar fi putut beneficia de pe urma modificărilor. Printre acestea se aflau persoane publice precum Bogdan Licu - procuror general adjunct, Robert Negoiță - primar fost deputat și primar PSD, Mihai Tudose - fost prim-ministru și actual europarlamentar PSD și Lucian Netejoru - șeful Inspecției Judiciare.

Aceste modificări erau contestate chiar de către unii dintre reprezentanții CNADTCU. Câteva sute intelectuali, profesori universitari și reprezentanți ai societății civile au ieșit public cu o scrisoare deschisă adresată președintelui Klaus Iohannis în care îi cereau să se pronunțe. Președintele i-a cerut atunci ministrului să clarifice situația.

La începutul lunii august, ministrul Educației s-a răzgândit și a declarat într-o conferință de presă că nu mai modifică nimic, dar CNATDCU să nu se mai plângă apoi că nu face față cererilor și dosarelor pe care le are de verificat.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG