Linkuri accesibilitate

Topul liceelor din România. Ce spun trei directori despre introducerea admiterii la colegiile naționale


Proiectul legii învățământului preuniversitar propune ca licee de top să poată organiza examen de admitere cu cel puțin 3 săptămâni îanintea Evaluării Naționale.
Proiectul legii învățământului preuniversitar propune ca licee de top să poată organiza examen de admitere cu cel puțin 3 săptămâni îanintea Evaluării Naționale.

Elevii care vor începe clasa a VIII-a în septembrie 2023 vor avea șansa să dea examen de admitere la colegiul național la care și-ar dori să învețe, potrivit noilor propuneri pentru sistemul preuniversitar, puse în dezbatere publică.

Proiectul pus în dezbatere publică arată că „unitățile de învățământ liceal cu statut de Colegiu național pot organiza concurs de admitere în „clasa a IX-a, pentru maximum 90% din numărul de locuri atribuite prin planul de școlarizare”. Restul de 10% din locuri se ocupă prin repartiție computerizată, în urma susținerii evaluării naționale.

De asemenea, data desfășurării concursului de admitere este stabilită de Ministerul Educației și se face publică la începutul fiecărui an școlar, potrivit proiectului.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a venit cu precizări privind criteriile privind statutul de colegiu național și a spus că un criteriu precum vechimea va fi înlăturat. Se vor păstra criteriile care țin de calitatea actului educațional.

„Acele colegii care vor dori să aibă șansa organizării de examene proprii de admitere vor avea până la acel moment șansa de a-și consolida statutul. Așa cum am precizat în proiectul de lege, acest examen de admitere la nivel de liceu sau pre admitere, cum doriți să-l definiți, urmează să se încheie înainte de începerea Evaluării Naționale”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul susține că subiectele pentru examenele de la colegiile naționale pot fi elaborate cu sprijinul Societății Române de Matematică sau cu sprijinul Institutului de Lingvistică sau de către colective de experți externi sau pot fi elaborate împreună de un grup de mai multe colegii naționale.

Rezultatele de la admiterea de la liceu publicate joi, 14 iulie, arată că notele sunt mai mari ca anul trecut. Colegiul Național Sf. Sava din Capitală are ultima medie de admitere de 9.89 la profilul de Matematică-Informatică.

În prezent, media de admitere de la liceu se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Topul primelor 50 de specializări din toată țara arată că cei mai buni elevi pe baza mediei sunt la colegiile naționale din marile orașe. Colegiile „Sf Sava” și „Gheorghe Lazăr” din București, „Frații Buzești din Craiova sau Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj-Napoca sunt câteva dintre colegiile care au atras cei mai buni elevi.

Mediile de la admiterea în liceu au fost mai mari în 2022. 3.400 de candidați nu au fost repartizați în prima etapă
Mediile de la admiterea în liceu au fost mai mari în 2022. 3.400 de candidați nu au fost repartizați în prima etapă

Mircea Miclea: Evaluarea Națională are rol de diagnoză a sistemului

Organizarea unui examen de admitere la aceste licee va crea inegalități în sistem, iar România nu va mai avea un instrument de diagnoză a elevilor care au terminat clasa a VIII-a, spune fostul ministru Mircea Miclea, cel care a conceput actuala lege a educației.

„Noi trebuie să ne gândim că Evaluarea Națională are și rolul de diagnoză a sistemului. Dacă colegiile naționale organizează, înainte de evaluarea națională, admitere pentru 90% din locuri, atunci cei care reușesc nu se vor mai prezenta la Evaluarea Națională, că nu au de ce. Și atunci valoarea diagnostic a evaluării devine nulă, nu poți să diagnostichezi sistemul gimnazial”, arată Mircea Miclea.

Profesorul spune că din punct de vedere al calității educației de la colegiile naționale nu va fi clar dacă liceele care au devenit bune vor putea să ele să organizeze examen de admitere.

„Cred că sunt colegii naționale care au rămas cu un prestigiu și o calitate foarte bună, dar între timp au apărut și alte licee, care nu sunt colegii naționale, dar sunt foarte bune, și invers colegii naționale care nu mai sunt cum au fost. Mi se pare incorect din punct de vedere al calității. Asta înseamnă că blochezi un liceu bun”, a mai spus Mircea Miclea.

Mircea Miclea spune că organizarea admiterii înainte evaluării naționale nu e o soluție corectă.
Mircea Miclea spune că organizarea admiterii înainte evaluării naționale nu e o soluție corectă.

Profesorul susține că un examen de admitere ar fi necesar doar dacă numărul de înscriși depășește numărul de locuri alocat de colegiu și să aibă loc după evaluarea națională.

„Adică toată lumea dă evaluarea națională, iar dacă în continuare anumite licee vor să dea în plus subiecte la o anumită materie pot să dea, dar e o complicație inutilă. Asta s-ar justifica doar dacă numărul de înscriși ar fi mult mai mare ca numărul de locuri. În varianta inițială a legii educației din 2011, am spus soluția: întrucât noi avem învățământ obligatoriu, atunci practic trebuie să dai evaluarea națională ca să diagnostichezi sistemul de învățământ până la nivel de liceu. După care la liceele unde locurile nu se ocupă nu se dă nicio probă în plus, la liceele unde numărul de înscriși sunt peste numărul de locuri se mai poate da, dacă liceul dorește să mai dea”, a spus Mircea Miclea.

Director de colegiu național: Dacă am organiza noi admitere tot ar exista o suspiciune din partea părinților

Colegiul Național Frații Buzești din Craiova se află pe locul 4 în ierarhia națională a specializărilor, cu ultima medie de admitere de 9,83 la Științe ale Naturii. Mediile de admitere sunt per ansamblu mai mari ca anul trecut.

Directoarea colegiului Ileana Dinu spune că, după doi ani de pandemie, notele sunt foarte bune, dar profesorii și elevii au muncit mult în ultimul an să recupereze decalajul. Despre organizarea unui examen de admitere la colegiu, directoarea spune că este o idee potrivită. Există însă o soluție: eliminarea de la calculul mediei de admitere a mediei de la gimnaziu.

„Părerea mea personală este că dacă s-ar elimina media din cei 4 ani de gimnaziu de la calculul mediei de admitere ar fi cea mai bună soluție. Ca să organizăm un examen la nivelul școlii, indiferent cât de corect ar fi din partea noastră a profesorilor, tot ar exista o suspiciune din partea părinților. Dar eliminarea mediei de la gimnaziu, ar da posibilitatea elevilor care au obținut medii mai mici în gimnaziu la discipline la care nu excela să intre, de fapt ar da șanse egale tuturor copiilor”, a spus directoarea.

Admiterea la liceu: „Nu o văd ca cea mai bună soluție”

Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj-Napoca se află în acest an pe locul 11 în topul specializărilor la nivel național. Ultima medie de intrare a fost de 9,72 la Matematică-Informatică, ceea ce face ca acest liceu să fie primul pe județ, înaintea Colegiului Național „Emil Racoviță”, principalul concurent. Notele de admitere au fost și aici mai mari în acest an, dar directorul adjunct Marius Rusu spune că va putea evalua calitatea actului didactic pe baza căruia au fost date aceste medii în septembrie.

„În momentul în care vor veni acești copii cu medii de 9.90 sau de 10 în gimnaziu vom vedea dacă asta este nota reală. Ei vin cu 10 pe linie la toate materiile, la chimie, la biologie. Vin cu medii mari, dar nivelul de pregătire este un pic mai mic în gimnaziu. Dar reușim să îl creștem și avem foarte mulți copii care dau la medicină, farmacie”, spune Mircea Rusu.

Directorul nu crede că organizarea unui examen de admitere la liceu ar fi cea mai bună soluție în momentul de față. „Eu cred că ar fi un examen mult prea greu și costisitor, prea multă presiune s-ar pune pe școli și pe profesorii care evaluează. Plus, meditațiile pentru elevi. Personal nu o văd ca cea mai bună soluție”, spune profesorul care precizează că și din punct de vedere logistic va fi o problemă.

„Dacă ar fi să organizez în luna mai un examen de admitere și se înscriu copiii de medii de peste 7, 8, atunci ne trezim cu 2.000-2.500 de candidați care necesită foarte multă logistică. Noi am organizat la clasa V-a examen de selecție și ne-am trezit cu foarte mulți copii în examen- 200- erau mulți care veneau din exterior. Și dacă vin 500 de candidați e mult”, spune Mircea Rusu.

Colegiul Național Andrei Șaguna din Brașov: Noi putem organiza examen în bune condiții, dar vorbim de un singur colegiu

Directoarea la Colegiul Național Andrei Șaguna din Brașov, liceu unde ultimele medii de admitere din acest an sunt de 9,55 la Mate-Informatică și de 9,57 la Științe ale Naturii, arată că mediile mai mari de la admitere îi obligă mai mult pe profesori.

Despre propunerea privind organizarea admiterii la colegiile naționale, Claudia Tănăsescu susține că trebuie discutat modul în care sunt date subiectele.

„Admiterea la liceu a existat în trecut și nu era un lucru rău, era o opțiune directă a copilului către școală. Dar acum este încă de discutat, dacă prin noile propuneri se păstrează o variantă de subiecte la nivel național, subiecte unice, pentru că altfel acei 10% care vor ocupa locurile rămase vacante nu vor avea un criteriu uniform de repartiție”, a spus Claudia Tănăsescu.

Directoarea precizează că nu este împotriva unui examen organizat la nivel național. „Dar văd posibil și un examen de admitere organizat în bune condiții la colegiul nostru. Însă vorbesc de un singur colegiu, dar organizarea în bune condiții trebuie să fie la nivel național”, a mai spus Claudia Tănăsescu.

Ce prevede proiectul legii învățământului preuniversitar în privința admiterii:

  • Unitățile de învățământ liceal cu statut de Colegiu național pot organiza concurs de admitere în clasa a IX-a, pentru maximum 90% din numărul de locuri atribuite prin planul de școlarizare. Restul locurilor se ocupă prin repartiție computerizată, în urma susținerii evaluării naționale.
  • În situația în care nu se ocupă toate locurile prin organizarea concursului de admitere prevăzut la alin.(2), locurile rămase se ocupă prin repartiție computerizată, în urma susținerii evaluării naționale.
  • Data desfășurării concursului de admitere este stabilită de Ministerul Educației și se face publică la începutul fiecărui an școlar.
  • Organizarea concursului și criteriile de admitere se stabilesc prin decizia Consiliului de administrație al unității de învățământ, care se publică pe site-ul instituției, la începutul fiecărui an școlar.
  • Desfășurarea concursului de admitere se va finaliza cu cel puțin 3 săptămâni înainte de prima probă a evaluării naționale. Probele scrise trebuie să respecte programa școlară.
  • În elaborarea subiectelor sau organizarea concursului de admitere nu pot fi implicate persoane care au rude până la gradul al III-lea sau afini sau cadre didactice care desfășoară meditații cu elevii, care finalizează clasa a VIII-a la momentul derulării concursului.
  • Absolvenții clasei a VIII-a care au participat la concursul de admitere organizat și nu au fost admiși pot participa la evaluarea națională în vederea repartizării computerizate.
  • Candidații declarați admiși la concurs pot fi organizați în clase de excelență. Colegiile naționale care înființează clase de excelență trebuie să obțină statutul de unitate pilot de excelență, prin ordin al ministrului educației. Procedura de acordare a statutului de unitate pilot de excelență se aprobă prin ordin al ministrului educației, la propunerea Centrului Național de Excelență.
  • Locurile din unitățile de învățământ liceal care nu au statut de colegiu național vor fi ocupate prin repartizare computerizată, pe baza mediei obținute la evaluarea națională de la finalul clasei a VIII-a din ariile curriculare limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe, organizată conform unei metodologii aprobate de Ministerul Educației.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG