Linkuri accesibilitate

Proteste anti-restricții Covid cu mii de persoane în ziua cu 12.590 de cazuri noi. Participă liderii AUR


Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și-a chemat susținătorii la protest.
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și-a chemat susținătorii la protest.

Mii de persoane au participat, sâmbătă, la proteste în Piața Victorie și în Piața Universității din București față de măsurile de prevenire a răspândirii Covid, în ziua în care România a înregistrat un record al cazurilor noi: 12.740 de persoane. Au fost proteste și în alte orașe.

În București a fost programat și un marș de la Universitate la Guvern. Sâmbătă, incidența cazurilor de Covid-19 a ajuns în capitală la cel mai mare nivel de la începutul pandemiei până acum - 8,28 cazuri la mia de locuitori.

Protestul are loc fără respectarea niciunei reguli de prevenire a răspândirii virusului.

Tot sâmbătă, au fost publicate în Monitorul Oficial noile reguli și interdicții, adoptate joi de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

„Organizarea de mitinguri și demonstrații poate fi realizată, în intervalul orar 5:00-24:00, cu un număr de participanți de maximum 100 de participanți, doar dacă sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS CoV-2 și sunt asigurate măsuri pentru purtarea măștii de protecție”.

Plângere pentru instigare la violență

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) anunțase că sâmbătă vor fi prezenți în Piața Universității liderii formațiunii, precum și o serie de susținători.

Reprezentantul Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, deputatul Alexandru Muraru, a anunțat că a depus o plângere la Parchetul General pentru instigare la violenţă şi o sesizare la Consiliul pentru Combaterea Discriminării împotriva reprezentanţilor AUR, pe motiv că promovează caricaturi ale prim-ministrului prin asocierea cu Adolf Hitler.

Participanții la protestul de sâmbătă au strigat sloganuri precum „Jos Guvernul!", „Nu cedăm!", „Unitate!" şi au pancarte cu diferite mesaje, printre care: „Copiii noştri nu sunt cobaii voştri!".
Participanții la protestul de sâmbătă au strigat sloganuri precum „Jos Guvernul!", „Nu cedăm!", „Unitate!" şi au pancarte cu diferite mesaje, printre care: „Copiii noştri nu sunt cobaii voştri!".

Sâmbătă seara, reprezentanții platformei ROVaccinare au transmis pe Facebook: „În aceste momente, cu aceeași credință, sute de medici luptă pentru salvarea vieților unor pacienți cu forme severe de COVID-19.

Un român a murit la fiecare 8 minute în ultimele 24 de ore, tot din cauza COVID-19 (184 de pacienți decedați). Din cei 184 de pacienți decedați, 170 erau nevaccinați (92%). 1.412 persoane sunt internate la ATI, din care 20 sunt minori. 11.328 de persoane sunt internate pe secții, din care 325 sunt minori".

Printre participanții la protest se află, potrivit AUR, promotori ai mesajelor naționaliste, anti-vaccin și împotriva măsurilor de prevenire a virusului precum actorul Dan Puric, avocatul Gheorghe Piperea sau președintele Asociației 'Pământul Strămoșesc' Călin Georgescu.

Co-președintele AUR, George Simion la protestul din 2 octombrie 2021 din București.
Co-președintele AUR, George Simion la protestul din 2 octombrie 2021 din București.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG