Linkuri accesibilitate

Agravare accelerată a situației Covid: record de cazuri noi și al ratei de incidență din București


Bucureștiul înregistrează, sâmbătă, cea mai mare rată a incidenței cazurilor de Covid de la începutul pandemiei până acum și nu mai are niciun pat de terapie intensivă disponibil.
Bucureștiul înregistrează, sâmbătă, cea mai mare rată a incidenței cazurilor de Covid de la începutul pandemiei până acum și nu mai are niciun pat de terapie intensivă disponibil.

Incidența cazurilor noi de Covid a ajuns în București la 8,28 la mia de locuitori. Este cea mai mare incidență înregistrată vreodată în Capitală în timp ce la nivel național numărul cazurilor noi anunțate sâmbătă reprezintă un nou record: 12.590 de persoane.

Potrivit datelor raportate sâmbătă, în ultimele 24 de ore au murit 184 de pacienți Covid. În spitale se află 12.740 de persoane, dintre care 1.412 la terapie intensivă.

  • internați pe secții: 11.328, dintre care 325 de copii;
  • terapie intensivă: 1.412 pacienți, dintre care 20 de copii;

În țară erau, sâmbătă dimineață, 11 paturi libere de ATI Covid, niciunul în București, a precizat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

În ciuda recordurilor negative înregistrate în ultima săptămână, autoritățile nu au reușit să impună în mod coerent măsuri de limitare a răspândirii virusului, ba mai mult, au schimbat regulile stabilite în trecut, precum cea potrivit căreia o rată a incidenței de 6/1.000 însemna trecerea școlilor în online.

La București, rata de incidență cumulată calculată la 14 zile s-a dublat în doar o săptămână, de la 4,1 la 8,28. Subprefectul Capitalei Antonela Ghiţă a declarat, potrivit Agerpres, că ar urma convocarea, sâmbătă, a Comitetul local pentru Situaţii de Urgenţă care ar trebui să aprobe noile măsuri de limitare a răspândirii virusului.

Deși au fost propuse încă de joi de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), guvernul s-a reunit pentru emiterea Hotărârii care permite aplicarea lor abia sâmbătă la ora 12:00.

Noile măsuri ar urma să intre în vigoare în București de duminică. Potrivit deciziei CNSU de joi, dacă incidența depășește 6/1.000:

  • masca devine obligatorie și în spații deschise (luni va fi emis un ordin al miniștrilor Sănătății și de Interne care va stabili și excepții, a spus, sâmbătă, Raed Arafat);
  • accesul la activități se face doar la 50% capacitate (dar nu mai mult de 200 de persoane) și numai pentru cei vaccinați sau care au avut Covid;
  • magazinele se închid la ora 22:00 vineri, sâmbătă și duminică la o incidență cuprinsă între 6 și 7,5. Programul devine valabil pentru întreaga săptămână la o incidență mai mare de 7,5;
  • persoanele nevaccinate au nevoie de declarație pe propria răspundere pentru a circula noaptea;

În localitățile cu o rată de infectare Covid peste 6 la mie, restaurantele, barurile și sălile de sport vor rămâne deschise, dar vor putea intra doar persoanele vaccinate (de cel puțin 10 zile) sau trecute prin boală (de cel puțin 15 zile și cel mult 180 de zile).

Detaliile restricțiilor pentru o incidență peste 6/1.000, AICI.

Sâmbătă, pe lângă București, depășiseră rata de 6 cazuri la mia de locuitori județele Ilfov (8,67) și Timiș (7,30). Rata incidenței cazurilor este în creștere în toate județele.

România se află în prezent în cel mai grav moment al pandemiei de Covid-19, plasându-se pe primele locuri în Europa în privința numărului de cazuri noi și a numărului de decese zilnice.

Evoluția numărului de localități cu incidență de peste 3/1.000:

  • 9 septembrie - 49;
  • 17 septembrie - 115;
  • 23 septembrie - 350;
  • 1 octombrie - 869;

Raed Arafat a spus, sâmbătă, că autoritățile vor continua să amplifice capacitatea sistemului sanitar de a prelua pacienți Covid, dar dacă vor fi „depășite" de ritmul creșterii numărului de pacienți, vor adopta noi treceri ale spitalelor în circuitul exclusiv Covid.

România nu va adopta restricții noi la depășirea pragului de 8 cazuri la mia de locuitori, a spus Raed Arafat. Importantă ar fi respectarea regulilor actuale. Cei din domeniul HoReCa, a adăugat el, au cerut ca restaurantele să nu mai fie închise, acum ar trebui să se asigure că regulile sunt respectate peste tot. În prezent, acest lucru nu se întâmplă, a spus acesta.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG