Linkuri accesibilitate

Franța: Sute de mii de oameni au ieșit în stradă să protesteze împotriva reformei pensiilor


Francezii nu sunt de acord să iasă mai târziu la pensie, așa cum vrea guvernul să schimbe legea.
Francezii nu sunt de acord să iasă mai târziu la pensie, așa cum vrea guvernul să schimbe legea.

Sute de mii de persoane au demonstrat sâmbătă în Franţa pentru a menţine presiunea asupra guvernului în legătură cu planurile de reformă privind pensiile, care includ şi măsura creşterii vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, relatează Reuters.

După trei zile de greve naţionale de la începutul anului, sindicatele speră să egaleze prezenţa masivă de la manifestaţiile din 19 ianuarie, când peste un milion de persoane au protestat faţă de intenţiile executivului.

Francezii petrec cel mai mare număr de ani la pensie dintre toţi cetăţenii ţărilor din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, un beneficiu la care, conform sondajelor de opinie, marea majoritatea a oamenilor nu vor să renunţe.

De partea cealaltă, preşedintele Emmanuel Macron susţine că reforma este „vitală" pentru a asigura fezabilitatea sistemului de pensii.

Protestele paşnice de la Paris au fost parţial afectate de unele ciocniri minore. O maşină şi câteva coşuri de gunoi au fost incendiate, iar forţele de poliţie au folosit gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare în încercarea de a dispersa elementele mai radicale din rândul protestarilor.

Pe Aeroportul Paris-Orly, un zbor din două, la plecări sau sosiri, a fost anulat sâmbătă după-masă din cauza unor greve individuale neprevăzute ale controlorilor de trafic aerian împotriva reformei pensiilor, în contextul în care sindicatele nu le-au cerut să îşi oprească activitatea, potrivit AFP.

Într-un comunicat transmis înaintea manifestaţiilor de sâmbătă, toate marile sindicate au cerut guvernului să retragă proiectul de lege.

Ele au atras atenţia că vor bloca Franţa începând cu 7 martie dacă nu le sunt îndeplinite cererile. O nouă grevă este deja programată pentru 16 februarie.

Aceste proteste sunt primele care au loc într-un weekend, când angajaţii nu trebui să facă grevă sau să îşi ia liber.

Ele survin după prima săptămână de dezbatere a legii pensiilor în parlament.

Vreți să citiți mai multe știri și articole de acest tip? Abonați-vă AICI la newsletter-ul Europa Liberă, „3 minute”.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG