Salariații sunt nemulțumiți de lipsa contractelor și că „stau la mâna guvernului”. Ei cer demisia ministrului Economiei, Radu Oprea, căruia îi impută că, deşi a făcut vizite dese la Cugir, nu a fost interesat să afle care sunt problemele reale cu care se confruntă fabrica de arme, scrie News.ro.
Protestul de la Cugir a avut loc cu puţin timp înaintea vizitei lui Radu Oprea la Uzina Mecanică, care se învecinează cu fabrica de arme, unde a participat la evenimentul aniversar „Uzina Mecanică– 225 de ani de tradiţie industrială la Cugir”.
Angajaţii îl acuză pe ministru că „a luat speranţa şi viitorul Fabricii de Arme şi l-a dat după bunul său plac” altei firme, despre care salariaţii de la Cugir spun că nu are experienţă.
Salariaţii Fabricii de Arme de la Cugir spun că de aproape un an societatea „trăieşte în incertitudine”, iar ei nu ştiu care va fi viitorul fabricii.
Liderii sindicali spun că salariaţii fabricii de arme sunt învăţaţi să muncească, dar „stau la mâna Guvernului”, pentru că nu au contracte. „Nu noi, salariaţii, trebuie să aducem contracte şi comenzi, sunt oameni plătiţi, şi unii foarte bine şi mă refer aici la Consiliul de Administraţie”, a afirmat Ioan Neagu, lider de sindicat la Fabrica de Arme Cugir.
El a reclamat că membrii Consiliului de Administraţie au „intervenit” asupra contractului colectiv de muncă, după ce au stabilit administratorului special un venit de 3.000 de euro.
„Păi cum facem austeritatea? (..) Dacă pentru voi se poate să vă luaţi salariile mari, de ce pentru ceilalţi nu se poate? Că nu vreţi voi, că sunteţi aserviţi puterii, că sunteţi puşi aici să vă luaţi banii ăia degeaba?”, a adăugat liderul sindical.
La protestul de la Fabrica de arme de la Cugir a participat şi un lider sindical de la fabrica de armament de la Orăştie.
Ioan Neagu spune că fără Vladimir Putin, fabrica ar fi fost închisă, referindu-se la invadarea totală a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. „Am mai spus şi o spun încă o dată: Dacă nu era Putin, eram închişi, fraţilor!”, a afirmat sindicalistul.
El a revenit apoi asupra declarației și a explicat ce vrea să spună.
„Industria de apărare, din 90 încoace, a mers tot în picaj. Faptul că a început războiul, probabil că a sunat clopoţelul şi la politicienii noştri şi de aproape trei ani, de când a început războiul, dacă vă uitaţi pe evoluţia sumelor în investiţii pe care le acordă pentru fabricile de armament, au un trend ascendent.
Nu este suficient, pentru că am fost prea mult lăsaţi în urmă ca să ajungă dintr-o dată la zi. Şi nici acum nu suntem asiguraţi, aşa cum ar trebui, existând destul de multe interese pe care în momentul actual nu le pot eu demonstra, dar ele există”, a declarat Ioan Neagu.
Într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, ministrul a scris despre „viitorul” pe care-l au atât Uzina Mecanică, cât și Fabrica de Arme, care împlinesc 225 de ani de activitate.
„Știu că ambele companii au viitor pentru că vom produce în România arme la standard NATO. Din păcate în decursul istoriei recente fabrica a fost împărțită în două rezultând Fabrica de Arme Cugir, care a beneficiat de un contract cu clauză de exclusivitate pentru vânzarea armelor pe piața americană, și Uzina Mecanică Cugir, producătoare de muniție și mitraliere calibru 12,7 și 14,5”, a explicat ministrul.
Ambele companii au avut sume egale pentru modernizare, spune ministrul. Numai că, în timp ce la UM Cugir investițiile se văd, societatea reușind să plătească toate datoriile către stat și să achiziționeze liniile automatizate de producere a muniției calibru NATO, să făcă noi angajări, la Fabrica de Arme de la Cugir „vechea conducere a pierdut timpul uitându-se cum scad comenzile din SUA”, spune ministrul.
„Astăzi, noua conducere FAC ne-a prezentat planurile pentru modernizarea uneia dintre hale care va putea primi transfer de tehnologie de la parteneri. Am discutat și cu reprezentanții sindicatelor despre aceste planuri pentru că există o stare de îngrijorare. I-am asigurat că anul acesta, prin nucleu, vor fi plătite toate salariile și că vom face tot ceea ce ține de noi, pentru a avea continuitate și la începutul anului viitor.”
El a spus că rezultatele diferite ale celor două fabrici se datorează exclusiv modului în care au fost administrate, deși au situații „comparabile”.
„Două fabrici comparabile au situații diferite datorită/din cauza performanței /lipsei de performanță ale echipelor manageriale. Cei care nu trebuie să sufere sunt oamenii, cea mai valoroasă resursă a oricărei companii. Împreună am găsit soluții și tot împreună vom face din nou performanță la FAC”, este răspunsul indirect pe care ministrul l-a dat sindicaliștilor, la cererile cărora nu s-a referit explicit.