Mii de studenţi au ajuns sâmbătă în oraşul Kragujevac, în ceea ce se anunţă a fi cea mai amplă demonstraţie de până acum împotriva guvernului, după tragedia din gata de la Novi Sad din noiembrie 2024, care a provocat moartea a 15 persoane.
Sâmbătă dimineaţă, în pofida temperaturilor apropiate de îngheţ, studenţii din toată Serbia au ajuns la Kragujevac – unii au mers cu autobuzele, alţii chiar pe jos din capitala Belgrad, aflată la aproximativ 140 km distanţă. Protestatarii au bătut la tobe, au fluierat şi au fluturat steagul Serbiei, fiind întâmpinaţi cu aplauze de localnici.
Demonstraţia include o blocadă planificată pe unul dintre principalele bulevarde ale oraşului, timp de 15 ore şi 15 minute, ca omagiu simbolic pentru cele 15 victime ale tragediei feroviare.
„Suntem aici pentru a lupta pentru un viitor mai bun, împotriva corupţiei. Îmi iubesc ţara şi vreau ca şi copiii mei să crească aici,” a declarat Jovan, un student de 20 de ani care a venit din Belgrad împreună cu un grup de prieteni.
Mulțimea a păstrat 15 minute de tăcere la ora 11:52, ora exactă a prăbușirii acoperișului de beton al gării Novi Sad, pe 1 noiembrie, ceea ce a dus la ceea ce poate fi cea mai mare provocare de până acum pentru puterea politică a președintelui Aleksandar Vucic.
„Am început această luptă cu un singur scop clar, care este să ne îndeplinim cerințele și ca instituțiile să înceapă să-și facă treaba”, a declarat pentru RFE/RL o studentă la filozofie din Belgrad.
Cu toate că mai mulți oficiali și-au dat demisiile până acum, acest lucru nu a oprit protestele.
În urma protestelor, premierul Milos Vucevic şi doi miniştri şi-au dat demisia, iar procurorii au pus sub acuzare 13 persoane în legătură cu dezastrul de la gară.
Data și durata de 15 ore a protestului din orașul central al Serbiei este simbolică, deoarece 15 februarie este Ziua Statului, care marchează adoptarea în 1835 a primei constituții a ceea ce era atunci Principatul Serbiei, un document cunoscut sub numele de Constituția Fericirii.
Constituția din 1835 includea garanții privind inviolabilitatea persoanei, dreptul la un proces legal, libertatea de mișcare și ședere, inviolabilitatea locuinței și dreptul de a alege o ocupație. Unul dintre obiectivele sale a fost să limiteze puterea copleșitoare a domnitorului, prințul Milos Obrenovic.
Tot pe 15 februarie, Partidul Progresist al președintelui Aleksandar Vucic, aflat la guvernare, plănuia să organizeze un miting în Sremska Mitrovica, un oraș la 80 de kilometri vest de Belgrad.
Susținătorii lui Vucic îi acuză pe protestatarii studenți că pledează pentru separarea Voivodinei de Serbia, dar studenții nu menționează acest lucru în revendicările lor.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.