Angajații companiei Foxconn Technology Group au fost bătuți și reținuți în timpul unor proteste legate de salarizare, potrivit martorilor și înregistrărilor difuzate miercuri pe rețelele de socializare.
Manifestația vine și în contextul în care tensiunile cresc în legătură cu eforturile regimului chinez de a combate o nouă creștere a numărului de infectări cu Covid.
Imaginile arată sute de muncitori care se confruntă cu polițiștii și lucrătorii în costume speciale de protecție. Unele imagini arată inclusiv oameni răniți în urma ciocnirilor cu forțele de ordine.
Mii de angajați au plecat luna trecută din fabrica Foxconn, cea mai mare companie de asamblare de smartphone-uri, din cauza condițiilor de muncă nesigure și expunerea la Covid.
Compania, care încearcă să respecte comenzile de iPhone 14, a încercat să recruteze noi muncitori cu promisiunea unor bonusuri generoase, scrie The Guardian, precizând că salariile promise noilor muncitori nu au fost respectate conform contractului.
Muncitorilor li s-a oferit 25.000 yuani (peste 16.000 de lei) pentru două luni de lucru, ceea ce este peste salariul mediu pentru astfel de job. În schimb, după angajare, li s-a propus aceeași sumă pentru patru luni de lucru.
Foxconn a declarat că o „eroare tehnică” a fost responsabilă pentru confuzia cu privire la salariu.
Ulterior, compania a propus 10.000 de yuani (6.600 lei)personalului nou recrutat și a promis să onoreze acordurile de salarizare, în încercarea de a potoli protestul, relatează Financial Times.
De asemenea, producătorul a catalogat zvonurile conform cărora noilor recruți li se cere să împartă căminele cu lucrătorii care au fost infectați cu Covid ca fiind „evident neadevărate”.
Compania Apple nu a oferit niciun comentariu în urma evenimentului.
Protestele vin pe fondul unei frustrări severe din cauza restricțiilor în anumite regiuni cauzate de o creștere a numărului de cazuri de Covid.
China a raportat joi cel mai mare număr de cazuri noi: 31.444 de noi infecții.
Chiar dacă numărul cazurilor și deceselor sunt relativ scăzute în comparație cu alte țări, Partidul Comunist chinez rămâne angajat în strategia sa „zero-Covid” ce își propune să izoleze fiecare caz și să elimine virusul în totalitate.