Linkuri accesibilitate

Franța | Poliția intervine cu gaze lacrimogene împotriva protestatarilor din Paris și Nantes


Forțele de ordine din Paris au intervenit cu gaze lacrimogene împotriva protestatarilor, 1 mai 2023.
Forțele de ordine din Paris au intervenit cu gaze lacrimogene împotriva protestatarilor, 1 mai 2023.

Forțele de ordine din Franța au folosit, luni după-amiază, gaze lacrimogene împotriva participanților la noi marșuri de protest față de reforma pensiilor. Potrivit Reuters, cele mai tensionate evenimente au fost în Paris și în Nantes.

Zeci de mii de francezi au ieşit în stradă luni, de Ziua internaţională a muncii, în numeroase oraşe franceze, precizează dpa, preluată de Agerpres.

Este cel mai recent val de proteste față de reforma pensiilor care include creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Legea a fost promulgată de preşedintele francez Emmanuel Macron (unul dintre cei mai importanți susținători ai reformelor) pe 15 aprilie, după validarea de Consiliul Constituţional.

Franța are una dintre cele mai generoase legislații în domeniul pensiilor din Europa, dar sindicatele spun că prevederile favorabile pot fi menținute fără afectarea sustenabilității bugetului.

Sindicatele au convocat pentru 1 mai peste 300 de mitinguri, doar la Paris se prevedea participarea a 100.000 de manifestanţi. Proteste față de reforma pensiilor au loc de câteva luni de zile.

Marșuri în mai multe țări europene

Reuters precizează că au avut loc marșuri sindicale și în Germania, dar și Italia, unde cele trei sindicate principale au organizat un miting în orașul Potenza, protestând față de reformele pieței muncii adoptate de guvernul Meloni.

În Elveția, o paradă prin Zurich a avut loc fără incidente majore, a spus poliția locală. Manifestanții au aruncat însă baloane cu apă în serviciile de urgență, geamurile a cel puțin două maluri au fost sparte și unele proprietăți au fost vopsite cu spray.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG