Noul parlament al Georgiei s-a reunit pe 25 noiembrie pentru prima sa sesiune de la alegerile din octombrie, contestate de opoziție. Parlamentarii opoziției au boicotat ședința, după ce au cerut diplomaților străini să nu legitimeze noul parlament participând la prima sesiune, transmite Serviciul Georgian al Europei Libere.
UE și alți oficiali occidentali și-au exprimat îndoielile serioase cu privire la corectitudinea alegerilor din 26 octombrie, în care partidul de guvernământ Visul Georgian a câștigat oficial 53,9% din voturi.
Primul punct de pe ordinea de zi a sesiunii de deschidere, la care va participa șeful Comisiei Electorale Centrale (CEC), este recunoașterea autorității tuturor celor 150 de parlamentari. Președintele georgian Salome Zurabișvili a refuzat să recunoască rezultatul validat de CEC.
Mai mult, Zurabișvili a intentat un proces la Curtea Constituțională a țării prin care a solicitat anularea rezultatelor alegerilor.
Protestatarii susțin că a existat o fraudă extinsă în timpul campaniei și votului și că Rusia a influențat puternic rezultatul în favoarea Visul Georgian, aflat la putere din 2012. Ei s-au adunat în fața parlamentului, dar nu au reușit să blocheze intrarea pe fondul unei prezențe puternice a poliției.
„Lunea neagră în Georgia: Poliția... păzind ușile în spatele cărora «sclavii Visului Georgian» ucid Constituția și își bat joc de Parlamentul nostru”, a spus Zurabișvili într-o postare pe X.
Nu au fost relatate altercații între poliție și protestatari deși, în săptămânile anterioare, forțele de ordine au intervenit folosind uneori violența, pentru a opri demonstrațiile.
Fondatorul și președintele de onoare al Visului Georgian, miliardarul Bidzina Ivanișvili, a participat la sesiunea parlamentului și are dreptul de a nominaliza un prim-ministru.
Se așteaptă ca Ivanișvili, considerat liderul de facto al guvernului, să îl încerce să îl impună pe actualul prim-ministru, Irakli Kobahidze, pentru a continua ca șef al noului guvern.
Georgia a primit anul trecut statutul de candidată la aderarea la UE, dar o lege privind „influența străină” și măsurile anti-LGBT adoptate sub conducerea Visul Georgian au blocat acest efort.
Statele Unite au anunțat în iulie că vor întrerupe peste 95 de milioane de dolari în asistență pentru guvernul georgian, avertizând că acesta face regrese în materie de democrație.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.