Linkuri accesibilitate

Visul Georgian, aliat al Moscovei, vrea să deschidă noul parlament fără prezența diplomaților străini. Opoziția continuă protestele


Susținătorii partidelor de opoziție din Georgia cer organizarea de noi alegeri parlamentare.
Susținătorii partidelor de opoziție din Georgia cer organizarea de noi alegeri parlamentare.

Partidul Vis Georgian, aliat al Moscova, proaspăt câștigător al algerilor parlamentare de luna trecută, după o victorie contestată care a declanșat apeluri la noi alegeri și demonstrații pro-UE la Tbilisi, se pregătește să organizeze prima sa sesiune parlamentară pe 25 noiembrie.

Președintele Parlamentului, Șalva Papuașvili, a declarat pentru RFE/RL că diplomații străini nu vor fi invitați să participe la sesiunea de deschidere, spunând că „ar trebui să fie celebrată doar de poporul georgian”.

UE și alți oficiali occidentali și-au exprimat îndoieli serioase cu privire la rezultatul alegerilor din 26 octombrie, în care Visul Georgian a câștigat oficial 53,9% din voturi.

Liderii opoziției au cerut în această săptămână diplomaților străini să nu legitimeze noul parlament prin participarea la prima sesiune a parlamentului.

Președintele georgian Salome Zurabișvili a refuzat să recunoască rezultatul validat de Comitetul Electoral Central (CEC) al țării, iar protestele care cer noi alegeri continuă să aibă loc în capitala țării.

Protestatarii au susținut că alegerile au fost fraudate grosolan și că Rusia a influențat puternic rezultatul în favoarea Visului Georgiei, care este la putere din 2012.

În ultimele zile, poliția georgiană a oprit demonstrațiile, inclusiv prin folosirea violenței pe 19 noiembrie.

Police Violently Disperse Tbilisi Protests Over Disputed Elections
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:27 0:00

Imagini video realizate de corespondenții RFE/RL din Tbilisi au arătat că polițiștii târau oameni la pământ, inclusiv femei, și îi băteau înainte de a-i aresta.

În aceeași zi, Zurabișvili a intentat un proces la Curtea Constituțională „cerând anularea rezultatelor alegerilor ca neconstituționale”.

Primul punct de pe ordinea de zi a sesiunii de deschidere a parlamentului, la care va fi prezent șeful CEC, va fi recunoașterea autorității tuturor celor 150 de membri ai parlamentului.

Georgia a fost candidată la aderarea la UE încă de anul trecut, dar o lege „influenței străine” și măsurile anti-LGBT adoptate sub conducerea lui Visului Georgian au oprit acest efort.

În iulie, Statele Unite au anunțat că vor întrerupe asistența de peste 95 de milioane de dolari pentru guvernul georgian pentru că a renunțat la parcursul său democratic.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

XS
SM
MD
LG