Linkuri accesibilitate

Polonia | Mii de oameni în stradă după moartea unei femei însărcinate cărei i s-a refuzat avortul


Protestele din Polonia se desfășoară sub lozincile „nici una în plus” şi „indiferenţa este complicitate”
Protestele din Polonia se desfășoară sub lozincile „nici una în plus” şi „indiferenţa este complicitate”

Protestele începute în seara de 6 noiembrie în Polonia au redeschis dezbaterea privind interzicerea avortului într-una din cele mai devotate țări catolice din Europa. El au loc după moartea unei tinere însărcinate căreia i s-a refuzat avortul medical.

Moartea unei femei de 30 de ani, identificată de presă cu numele de Isabela, a fost declanșatorul noului val de proteste. Decesul ar fi avut loc pe 22 septembrie, dar familia ar fi decis să facă publică informația abia săptămâna trecută. Rudele femeii a susținut că aceasta putea fi salvată, dacă i s-ar fi permis accesul la procedura avortului, conform Agerpres.

Mii de oameni au mărșăluit pe străzi ținând lumânări în mână și bannere pe care scria „nici una în plus” şi „indiferenţa este complicitate” în zeci de orașe, inclusiv în Pszczyna, în sudul Poloniei, unde locuia femeia.

Protestele au reînceput după ce, săptămâna trecută, familia a făcut public cazul unei femei de 30 de ani care a murit după ce i-a fost refuzată cezariana medicală
Protestele au reînceput după ce, săptămâna trecută, familia a făcut public cazul unei femei de 30 de ani care a murit după ce i-a fost refuzată cezariana medicală

În Varşovia, demonstranţii au purtat fotografii ale tinerei decedate și bannere pe care scria „Ar putea fi în viaţă”, „Drepturile femeilor, drepturile omului”.

La marș, au participat primarul capitalei, Rafal Trzaskowski, şi fostul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, actualul şef al partidului de opoziţie Platforma Civică.

„Un medic care vrea să salveze viaţa unei femei trebuie să se întrebe dacă domnul Ziobro îl va băga la închisoare”, avertizase vineri Tusk, referindu-se la ministrul justiţiei, din partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), în timp ce lansa un apel către populație să se alăture protestelor în număr cât mai mare.

În ianuarie 2021, intra în vigoare o hotărâre a Tribunalului Constituțional din Polonia prin care se stabilea că este interzis avortul pe motiv de malformații congenitale, pentru că el contravine legii fundamentale poloneze. În prezent, avorturile sunt permise doar dacă sarcina este rezultatul unui viol sau dacă viața mamei este în pericol.

Protestatarii au susținut că moartea Izabelei, care s-a datorat unui șoc septic, a fost efectul acelei hotărâri judecătorești. Internată în localitatea de domiciliu, medicii au constatat că fătul nu poate supraviețui, dar au decis să nu facă operație de întrerupere de sarcină cât timp fătul încă mai avea bătăi ale inimii. Femeia a murit în drum spre sala de operație, după ce a făcut stop cardio respirator și nu a mai putut fi resuscitată.

Procuratura regională din Katowice face o anchetă pentru a stabili exact împrejurările morții, iar Ministerul Sănătăţii verifică dacă spitalul poate fi acuzat de neglijență în seriviciu.

Guvernul susţine că de vină pentru moartea femeii ar fi o eroare medicală și nu hotărârea judecătorească. Ministrul polonez al sănătăţii, Adam Niedzielski, spune că va da directive clare pentru a clarifica mai bine motivele medicale pentru întreruperile de sarcină pentru a nu se repeta tragedia.

Mitinguri similare împotriva legii avortului sunt așteptate azi și mâine în multe orașe poloneze.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG