Linkuri accesibilitate

Polonia, amendată cu un milion de euro pe zi de Curtea Europeană de Justiție


Polonia trebuie să plătească un milion de euro pe zi pentru că a ignorat hotărârea Uniunii Europene, din care face parte, privind reformele judiciare de la Varșovia.
Polonia trebuie să plătească un milion de euro pe zi pentru că a ignorat hotărârea Uniunii Europene, din care face parte, privind reformele judiciare de la Varșovia.

Curtea Europeană de Justiție a amendat Polonia cu 1 milion de euro pe zi pentru că a ignorat o hotărâre a UE care cere suspendarea camerei disciplinare a Curții Supreme a țării.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a obligat Polonia să plătească miercuri o amendă de 1 milion de euro (1,2 milioane de dolari) pe zi pentru decizia sa de a ignora o hotărâre a UE privind reformele judiciare de la Varșovia.

„Prin ordonanța sa, pronunțată astăzi, vicepreședintele Curții obligă Polonia să plătească Comisiei o penalitate cu titlu cominatoriu de 1.000.000 de euro pe zi, de la data la care această ordonanță este comunicată Poloniei”, transmite Curtea, într-un comunicat remis presei miercuri.

Instanța supremă a UE a impus pedeapsa pentru că Polonia nu a suspendat camera disciplinară a Curții Supreme, după ce în luna iulie a acestui an a decis că aceasta nu garantează imparțialitatea justiției.

Judecătorii Curții spun că amenda este „necesară pentru a evita prejudicii grave și ireparabile aduse ordinii juridice a Uniunii Europene și valorilor pe care se întemeiază acea Uniune, în special cea a statului de drept”.

Comisia Europeană a cerut să fie aplicate „sancțiuni financiare” pe 9 septembrie, după ce Polonia nu a respectat decizia din iulie.

Pe Twitter, ministrul adjunct al Justiției din Polonia, Sebastian Kaleta, a numit amenda „uzurpare și șantaj”, potrivit Deutsche Welle.

Camera de disciplină a fost înființată în 2018 și poate demite judecători și procurori.

CJUE se teme că, astfel, Camera poate fi folosită ca instrument de control politic, pentru a impune sancțiuni exact acelor magistrați care dau dovadă de independență față de puterea politică.

La începutul acestei luni, Curtea Constituțională a Poloniei a decis că legea poloneză înlocuiește legislația UE atunci când există un conflict între cele două.

Săptămâna trecută, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat în Parlamentul European că va desființa camera de disciplină, dar nu a dat niciun calendar precis cu termene pentru când va avea loc acest lucru și nici nu a promovat vreun proiect de lege în acest sens.

Polonia a fost acuzată că a regresat în ceea ce privește independența justiției și libertatea presei de către alte state membre ale UE.

Uniunea Europeană acuză Polonia că a politizat sistemul judiciar prin plasarea de judecători loiali Partidului Lege și Justiție, aflat la guvernare.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG