Linkuri accesibilitate

PSD a demarat „operațiunea autobuzul” pentru mitingul-revanșă de la Iași


Proteste la Iasi, Dragnea huiduit
Proteste la Iasi, Dragnea huiduit

PSD a început să închirieze toate autocarele disponibile pentru a transporta la mitingul de la Iași din 9 mai cât mai multe persoane. Totul pentru a-i asigura lui Liviu Dragnea un miting acolo unde a fost huiduit acum 2 săptămâni și pentru a contrabalansa summit-ul de la Sibiu.

Fiecare organizație PSD din Moldova a primit misiunea să vină cu cât mai mulți participanți la mitingul organizat de partid pe 9 mai la Iași. Lucrurile au început să se miște deja în județe, scopul PSD fiind să demonstreze că are forță și în Iași, orasul unde Dragnea a trebuit să apeleze la fanfară pentru a acoperi huiduielile protestatarilor.

Am contractat deja autocare pentru 8.000 de persoane. Actele sunt semnate. Vor mai veni și cu mașinile personale. Aproape 10.000 de oameni vor veni din Bacău”, a declarat pentru Europa Liberă președintele PSD Bacău, Dragoș Benea.

Și din județul Neamț sunt așteptați aproape 10.000 de social-democrați, cei mai mulți urmând să ajungă în Iași tot cu autocarele închiriate de partid.

„La ora actuală sunt foarte mulți care vor să vină. Vor veni mult peste 5.000 de persoane din județul Suceava”, a afirmat pentru Europa Liberă președintele PSD Suceava, Ioan Stan. Un număr similar este aștept de social-democrați să sosească la Iași și din județul Botoșani.

Autocarele sunt pregătite și în județul Vaslui de președintele Dumitru Buzatu.

„La o primă estimare a noastră, probabil că vom avea între 6.000 și 9.000 de persoane care vor participa la acest miting. Ne vom deplasa cu autocare, cu microbuze și cu mașinile proprietate personală. Fiecare organizație își aduce numărul de persoane pe care l-am convenit în discuțiile anterioare prin forțe proprii”, a susținut Dumitru Buzatu pentru Europa Liberă.

Bătălia mediatică între PSD și Klaus Iohannis

PSD contrapune mediatic mitingul de la Iași cu summit-ul organizat la Sibiu, care va fi găzduit chiar de președintele Klaus Iohannis, acest rol revenindu-i deoarece țara noastră deține președinția Consiliului Uniunii Europene. Printre participanții la summit se numără șefi de stat sau de guvern din țările membre UE, președintele Comisiei Europene și președintele Parlamentului European.​Premierul Viorica Dăncilă s-a plâns că nu a fost invitată la acest Summit.

Cei din PSD spun că data mitingului lor nu are legătură cu reuniunea de la Sibiu.

„Ce legătură are summit-ul de la Sibiu cu mitingul electoral de la Iași? Încep să mă enervez puțin. Venea președintele Iohannis la Iași și trebuie să lipsească de la Sibiu. Care e problema? Nu este nici o legătură. De ce ar trebui să ne reproșeze nouă organizarea de gală a unui miting?, a fost poziția lui Dumitru Buzatu.

Mai mult, președintele PSD Suceava, Ioan Stan, susține că, de fapt, la Iași nu este vorba despre un miting de partid.

Sărbătorim Ziua Europei, noi nu facem miting PSD pentru a culege voturi, e ziua Europei”, a fost poziția exprimată de Ioan Stan pentru Europa Liberă.

Dragnea, între fanfară și protestatari

La ultimă vizită a lui Liviu Dragnea în Iași, pe 20 aprilie, liderul PSD a trebuit să plece prin spate, în acordurile fanfarei. Totul pentru a acoperi huiduielile protestatarilor. Și pe 9 mai se anunță contramanifestații la Iași.

Pe o pagină intitulată “Iașul merită mai mult decât PSD” se pregătește o contramanifestație.

„Dragnea si PSD au anunțat că vor să organizeze un miting de 40.000 de persoane la Iași, chiar în ziua summit-ului UE de la Sibiu. Probabil, Dragnea vrea să își ia revanșa pentru faptul că în urmă cu două săptămâni a fost huiduit și apostrofat de câteva sute de oameni. Pe 9 Mai, începând cu ora 15:00, ne strângem în Piața Unirii din Iași să arătăm că Iașul nu e roșu, Iașul nu e PSD, și că Iași merită mai mult decât PSD! România merită mai mult decât PSD!”, este mesajul postat pe Facebook.

Social-democrații spun că știu de aceste „provocări” și că și-au instruit oamenii să nu reacționeze. Ei spun că se bazează și pe forțele de ordine pentru a nu exista incidente.

„Dar ce incidente să fie, ce, noi ne ducem acolo să ne luptăm cu bâtele sau cu ciomegele sau cum spune Orban. Nu se va întâmpla nimic, în nici un caz nu vom reacționa”, a precizat Ioan Stan, președintele PSD Suceava.

Dumitru Buzatu spune că a vorbit deja cu oamenii săi despre acest subiect.

„Avem structuri foarte bine organizate și nu putem să transmitem un mesaj de răspuns la provocările care ne sunt adresate. Trebuie să menținem ordinea. Nu văd de ce s-ar teme cineva”, a spus pentru Europa Liberă Dumitru Buzatu.​PSD a solicitat Primăriei Iași să aprobe pentru 9 mai un miting de ziua Europei, la care așteaptă să vină peste 40.000 de oameni.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG