Linkuri accesibilitate

Eșecul turneului lui Liviu Dragnea în Moldova și huiduielile unui electorat care se emancipează


Protestele de la Iași, pentru care PSD a adus fanfara să le acopere, au adunat sute de oameni de la mai multe asociații civice
Protestele de la Iași, pentru care PSD a adus fanfara să le acopere, au adunat sute de oameni de la mai multe asociații civice

Liviu Dragnea este primul lider al PSD care înregistrează un eșec de proporții în timpul unui turneu electoral în Moldova, un bazin electoral tradițional al social-democraților încă din 1990. Huiduielile și protestele de la Iași, Suceava și Botoșani, care au oprit băile de muțime tradiționale pentru orice lider care își testează popularitatea sunt nu doar un lucru nou, dar și semnul că PSD are probleme în Moldova.

La alegerile parlamentare din 2016, PSD a obținut 48% din voturi la Suceava și Iași și 61%, la Botoșani. Sunt trei județe în care PSD a câștigat și administrația locală. Cu mici excepții, în 1996 și 2004, cele mai multe județe ale Moldovei au votat cu PSD. Este zona care a deținut titlul de pol al sărăciei din România până în ultimii cinci ani, când a fost egalată și apoi depășită de sud-vestul țării, cu Teleorman și Dolj, umăr la umăr cu Vaslui și Botoșani.

Într-un raport de la finalul anului trecut al Institutului Național de Statistică, 4, 6 milioane de români trăiau în sărăcie profundă, iar cei mai mulți locuiau în partea de nord a Moldovei și în sud-vest, în Oltenia. De asemenea, un raport al Uniunii Europene despre sărăcie în Europa, din 2016, România este cea mai săracă țară membră. Dar raportul mai arată și că populația Moldovei și a Olteniei (și această zonă un fief tradițional al PSD) are venituri la limita subzistenței prin contribuția statului - ajutoare și pensii. Locurile de muncă sunt puține, iar șomajul este mare.

Cele trei județe pe care le-a vizitat Liviu Dragnea au șomeri peste media pe țară. La Suceava, de pildă, potrivit Ministerului Muncii, la finalul lui februarie 2019, erau 11.941 de șomeri, mai mulți decât în Teleorman. La Iași, potrivit aceleiași surse, sunt 8.800 de șomeri, dintre care 7.835 nu mai primesc indemnizații.

Ce a frapat la susținătorii PSD a fost aducerea cu autocarul din comune limitrofe orașelor în care s-au organizat mitingurile. Oameni de la țară, unde aceleași statistici oficiale arată că trăiesc din ce cultivă în grădinile proprii și din ajutoarele sociale date de primării, cu bani de la bugetul de stat în cele mai multe cazuri. Cei cu putere de muncă au plecat în Occidentul european pentru slujbe mai bine plătite.

Acestor locuitori, Liviu Dragnea, secondat de premierul Viorica Dăncilă, le-a vorbit despre dihotomia stânga-dreapta și i-a mințit că adversarii săi politici le vor lua aragazul și frigiderul, bunuri de preț, alături de televizor, în gospodăriile rurale. Lor le-au spus președintele PSD și premierul că vor primi 20.000 de lei ca ajutor în fiecare gospodărie, asemenea lui Mircea Geoană, pe când candida din partea PSD la președinția țării, sau a lui Dan Diaconescu, când își înființase partid. Ultimii menționați nu mai sunt în politică.

Însă Liviu Dragnea a avut de înfruntat și problemele reale ale propriului partid în acest turneu electoral. La Iași, unde a adus două formații, dintre care o fanfară, ca să acopere huiduielile protestatarilor, Liviu Dragnea a găsit o filială PSD în declin. Mihai Chirică, primarul disident din PSD, a rupt practic coeziunea organizației. Nu a construit alta, pentru că marea majoritate s-a îndreptat către ProRomânia, formațiunea lui Victor Ponta și a altor foști lideri PSD. Aceeași este situația și la Brăila, și la Botoșani, la Buzău, de asemenea, la filialele din Oltenia, care au primari în exod spre partidul lui Ponta. Toate adunările electorale din teritoriu, cu excepția celei de la Craiova (singura unde a existat și miting în aer liber), au avut și alegeri de președinți noi de organizație, care în marea lor parte au plecat la partidul lui Ponta.

Revenind la Iași, unde s-au adunat câteva sute de protestatari, care au stat mai multe ore în fața teatrului de copii, unde se ținea reuniunea PSD, este de remarcat că nu opoziția a organizat protestul. Grupări civice, precum Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Reset, „Împreună pentru A8” erau printre manifestanți anti-PSD. Tot în Moldova, la Iași și Suceava, s-au născut în ultima jumătate de an inițiative civice precum „Moldova vrea autostradă”, „ȘÎEu”, a lui Ștefan Mandachi, care promovează investiții concrete de construire a unei autostrăzi care să lege Moldova de granița cu Republica Moldova și de Târgu Mureș. Dorin Dobrincu, unul dintre inițiatorii acestor mișcări, declara, într-un interviu pentru Europa Liberă, că întâlnirea cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, desfășurată când leadershipul PSD era la Iași, că va crede promisiunile guvernului când va vedea mașini care lucrează la autostradă.

În 30 de ani, PSD a construit un drum expres, pe trei benzi, de la București la Bacău, acolo unde își avea reședința Viorel Hrebenciuc, un lider influent la PSD vreme de 25 de ani.

Eșecul PSD în turneul din Moldova arată nu doar absența unor politici dedicate regiunii care i-a adus voturi de-a lungul timpului, nu doar dezintegrarea unității partidului aflat la putere, nu doar decăderea lui Liviu Dragnea, dar și emanciparea unei mișcări civice în România, care a depășit etapa ong-urilor și militează, chiar și gălăgios, dar tenace, pentru ridicarea din subdezvoltare.

XS
SM
MD
LG