Linkuri accesibilitate

PSD îi cere demisia Ralucăi Turcan: A avizat un azil care s-a dovedit a fi al groazei. Răspunsul ministrului PNL


Raluca Turcan este ministrul Culturii în Guvernul PSD-PNL începând din luna iunie. În perioada 23 decembrie 2020 – 25 noiembrie 2021, ea a fost ministru al Muncii și Solidarității Sociale.
Raluca Turcan este ministrul Culturii în Guvernul PSD-PNL începând din luna iunie. În perioada 23 decembrie 2020 – 25 noiembrie 2021, ea a fost ministru al Muncii și Solidarității Sociale.

PSD o acuză pe Raluca Turcan, actualul ministru al Culturii din partea PNL, că a avizat un „azil al groazei” în perioada în care era ministrul Muncii. Partenerii de coaliție îi cer acum demisia, însă ministrul spune că „toate lucrurile erau în regulă”.

Social-democrații consideră că și ministrul Raluca Turcan ar trebui să demisioneze din Guvern, deoarece este una dintre persoanele care au avizat „azile ale groazei” din Voluntari.

„În plan politic, Gabriela Firea şi Marius Budăi şi-au făcut analizele şi au decis să-şi dea demisia de onoare. Cred că şi doamna Turcan, fiind una dintre persoanele care au avizat azile ale groazei, ar trebui să facă un pas în spate. E un gest de demnitate politică”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, conform Agerpres.

Anterior, premierul Marcel Ciolacu a avut și el o referire la foștii miniștrii de la Muncă.

„Aş dori să văd toate documentele de la Ministerul Muncii, le-am solicitat, să vedem ce implicări sunt ale celor care au condus Ministerul Muncii”, a afirmat Ciolacu.

„Este doar un exemplu de persoană politică care ar trebui să urmeze exemplul demisiilor de onoare din cadrul PSD”, a adăugat el.

„Nu o acuz pe doamna Turcan că ar fi făcut ceva direct, care să influenţeze direct activitatea acelor aşezăminte, dar şi-a asumat să avizeze un azil care s-a dovedit a fi al groazei, la sfârşit”, a mai spus Romaşcanu la sediul central al PSD.

În plus, el a susținut că și USR ar avea oameni politici implicaţi în azile cu probleme. „Dacă suntem egali în faţa poporului şi a populaţiei privind deciziile politice pe care le luăm, haideţi să fim egali până la capăt”, a susținut purtătorul de cuvânt al PSD.

Întrebat dacă primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, ar trebui să facă un pas în spate, Romaşcanu a spus: „Este vorba despre toţi cei care au avut un impact sau o responsabilitate politică în zona respectivă.”

Replica ministrului Turcan

Raluca Turcan a răspuns ulterior că „la momentul acreditării centrului din Voluntari toate lucrurile erau în regulă din punctul de vedere al formalităților legale.”

„Semnarea acreditării este o cerință administrativă și o obligație legală, dacă sunt întrunite condițiile prevăzute de lege. Sunt acreditați peste 5.500 de furnizori de servicii sociale publice sau private la nivel național (pe an sunt de ordinul sutelor)”, a adăugat fostul ministru al Muncii.

Ea a adăugat că oricine intervine pentru a acoperi nereguli în activitatea unor astfel de centre, pentru a ascunde nerespectarea obligaţiilor în derularea activităţii, sau pentru a bloca aflarea adevărului, trebuie să plătească.

„Sunt ferm convinsă că ancheta va scoate la iveală cine se face vinovat de astfel de lucruri și că făptuitorii vor fi pedepsiți”, a mai spus Raluca Turcan.

Raluca Turcan este ministrul Culturii în Guvernul PSD-PNL începând din luna iunie. În perioada 23 decembrie 2020 – 25 noiembrie 2021, ea a fost ministru al Muncii și Solidarității Sociale.

Procurorii DIICOT menționează că cele două grupări infracționale anchetate în dosarul „azilele groazei” s-au constituit începând cu luna noiembrie 2020, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile.

Anchetatorii spun că zeci de persoane au fost supuse la tratamente inumane ori degradante, erau exploatate prin muncă neremunerată, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică.

Europa Liberă România este și pe Google News, vă puteți abona AICI.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG